Det är ju bråda svampdagar här hemma, som ni säkert förstår. Även i år har vi lillebror Max inneboende. Och det är svårt att förstå att det är samma unge som förra hösten släntrade runt lätt irriterat i skogen, lyfte på varenda kremla och frågade den eviga frågan “Är det här en Karljohan?” tills jag ilsket röt “NEJ DET ÄR DET INTE!”. Varpå just den svampen självklart var en groteskt förvuxen karljohan.
Och allt sedan dess är ungjäveln fast. Snart sagt varenda dag cyklar han ut med svampkorgen i näven och återvänder med gigantiska mängder stolt fjällskivling, granblodriskor och svart trumpet. Nu även fårticka.
Vad kan man göra med dem här då, frågade Max. Gör ticka masala sa jag med större delen av hjärnan riktad mot datorn framför mig. Varpå jag kom på att fan vilken fenomenal idé för att vara en ordvits. Så jag satte Max i arbete. Det var nästan meckigare än att göra det själv, men har man plockat svampen får man ta hand om den enligt mig. Och det var riktigt gott: fårtickans milda smak och fasta konsistens funkade väldigt bra som vegetariskt alternativ!
Fårticka masala
Receptmakare: Margit richert
Portioner: 4
Tid: 30 min
Sällan har en ordvits legat så bra i munnen.
- 5 dl förvälld fårticka i stora bitar
- 1 stor gul lök
- 2-3 gröna chili av något slag (vi slaktade prydnadschilin i köksfönstret)
- 1 torkad röd chili (även här tog vi torkad prydnadschili)
- 1 tumme ingefära
- 4 vitlöksklyftor
- 1/2 dl neutral olja
- 1 msk garam masala
- 2 msk tomatpuré
- 1 nypa socker
- 1/2 tsk salt
- 1 burk mutti körsbärstomater
- 2 curryblad (el lagerblad i nödfall)
- ev en tunt skivad morot
- 1 dl tjockyoghurt
- salt, svartpeppar
- till severing:
- basmatiris
- naanbröd
- Strimla löken. Finhacka ingefära, chili och vitlök. Fräs allt i oljan tills det börjar få lite färg. Tillsätt garam masalan och tomatpurén och fräs ytterligare någon minut tills det börjar lukta gott i köket.
- Blanda i tomaterna och sockret och låt puttra tio minuter. Mixa såsen slät.
- Tillsätt curryblad, svamp och eventuellt morot om du har en lillebror som tjatar om att det eventuellt inte blir mättande nog som det är. Låt puttra ytterligare tio minuter, rör ned yoghurten och smaka av med salt och peppar.
- Klart!

Kommentarer
12 svar till ”Ticka masala: God ordvits”
Robin har flyttat till Stockhom!!! wohooo
Låter grymt, Gitto! Har också drabbats av någon slags svamphalleluja denna höst: tallblodriskor, sillkremlor och soppar en masse. Fårtickor lär jag dock inte kunna hitta här nere. Bjud mig vid tillfälle!
Vilken bra idé. Fårtickan brukar jag annars lämna i skogen, för samtidigt brukar så många andra intressantare svampar finnas.
Verkar från bilden som att svampen svartnat mindre med ditt recept, jämfört med när jag ändå tagit med den som blandsvamp.
Christoffer: GRYMT!
Anna B: Ja, det ska jag helt klart göra! Vill ha hit dig vännen…
Örjan: Det är ju bara i gjutjärnspanna som den svartnar, i teflon blir den knalligt currygul.
Aha,Tack info.Misstänker nu att det även gäller aluminium(kastruller).
Varje gång jag ser fårticka tänker jag faktiskt lamb tikka. Men jag har aldrig gjort något åt det. Tikka är en knepig svamp tycker jag, den kräver nog sina kryddor. Jag tycker inte att fårticka är särskilt mild i samken, snarare besk. Men så kanske jag plockar för gamla exemplar.
Du är ju helt underbar! :)
Örjan: Säkert så.
Hemo: Ja, de stora kan vara riktigt räliga, men de mindre tycker jag inte har någon beska alls knappt, och då är jag ändå känslig för just beska.
Hanna: Tack rara!
Nu måste jag ju gå tillbaka och plocka tickorna jag ratade häromdagen… :-)
Fårticka och den mindre uppskattade brödtickan kan ibland förväxlas. “Klättrar” svamphattarna på varandra är det troligtvis brödticka.
Blek taggsvamp borde även vara användbart. Ibland kan man ju ha tur och hitta häxringar av den i skogen.
Undrar om det skulle fungera med länge förvälld fjällig taggsvamp? Den senare blev helt OK, förvälld och inlagd i sillag.Kraftig smak, med drag av nejlikor och kryddpeppar.
Jag må vara lite dum, men det ser faktiskt ut som du har något kött i röran. Kan det vara kyckling månne? Du låter väl inte min magre son leva en dag utan kött?
Hej,
Din ticka masala ser jättergod ut.
Hur kommer jag i kontakt med dig? Det är gäller ett förslag.
Bästa hälsningar,
Jose