Två dagar med söl, kladd & klet

Om mitt bloggande varit lite mindre frekvent de senaste dagarna beror det på att jag och kollegan sjösatt och genomfört en tvådagarskurs i ämnet ”Mat & dryck i kombination”.

Under två intensiva heldagar har vi tillsammans med sjutton deltagare testat oss igenom hundratals kombinationer och smaker. Inga raka svar eller enkla regler har lärts ut, snarare har det handlat om en workshop med olika temaprovningar och ”pedagogiska luncher”.

Några gemensamma erfarenheter från gruppens övningar

  • Veteöl passar bäst till moderna, söta sillinläggningar
  • Kött och rött vin är inte så himla kul ihop
  • Rödvinsås var syrligare förr
  • Lagrad tequila och mörk choklad är en hit
  • Ryggbiff, bearnaisesås och mogen rioja borde finnas på alla menyer
  • Finosherry är det ultimata till fisk- & skaldjursplatå (även om inte alla gillar det)
  • PX ringlad över pannacotta och moscato d’asti i fruktsalladen är vinnare
  • Sake är inte alltid bäst till sushi
  • Förutfattade meningar kommer ofta på skam

Kommentarer

5 svar till ”Två dagar med söl, kladd & klet”

  1. “Kött och rött vin är inte så himla kul ihop.”

    Utveckla gärna.

    Bäst till sushi eller ej, sake är gott!

  2. Provar man olika typer av varsamt tillagat kött (kalv, nöt, lamm och kyckling) rakt upp och ner mot olika typer av rött kött så är det ingen särskilt trevlig upplevelse. Det är först när man adderar sås eller andra tillbehör som det börjar hända grejer.
    Men när det gäller amarone så var gruppens dom hård: ingen av 12 olika kombinationer kött/sås fungerade.

  3. Intressant. Det krävs kanske smakbryggor (fett?) för att vinet skall fungera med köttet. Själv har jag inte märkt något liknande, men så väljer jag oftast feta styckdelar. Kan tänka mig att det skiljer en hel del mellan entrecôte och kycklingfilé.

    Men seriöst, vem dricker amarone till mat? För mig är det ett slags dessertvin till ostbrickan.

  4. Jag har faktiskt inte upplevt att fett ska vara den ”smakbrygga” det snackas så mycket om.

    Det är många, många som dricker amarone till alla möjliga och omöjliga rätter. Krogarna är inte sena att haka på och rekommenderar vinet hej vilt.

  5. Det är för mig som att dricka kaffe till mat, på ett ungefär.