Without further ado … (och sen ett recept på potatissallad)

Fru K utnämns till Veckans matnörd efter vetenskapliga och ovetenskapliga råd i skön blandning. Granny smith räddade dagen. Syran fick saliven att rinna till och fuktade mina sargade stämbans. Föreläsningen gick hyfsat.

Tack för all omtanke! Punchen och ciggen var iofs frestande och egentligen mer i linje med min peersonlighet än ett importerat äpple — ska det vara synd, ska det vara synd. Ont ska med ont fördrivas.

För att fira fru K:s triumf bjuds här en potatissallad. Du gillar väl bacon?

Varm potatissallad med bacon, potatis, salladslök, senapsdresssing, rostade pumpafrön

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 15 minuter om potatisen är kokt

Ät som ensamrätt med grönsallad  eller med några pocherade ägg. Eller kanske rent av en bit stekt fisk?

  • 6 skivor bacon
  • 2 tsk bruna senapsfrön
  • 4 salladslökar
  • 800 g kokt potatis med skal
  • 75 g färsk spenat
  • 3/4 dl pumpafrön
  • salt, nymald svartpeppar
  • Senapsdressing:
  • 1 1/2 msk skånsk senap
  • 2 msk sherry- eller äppelcidervinäger
  • 3/4 dl kallpressad rapsolja
  • ev lite vatten
  1. Skala och tärna potatisen i stora bitar. Skiva salladslöken på snedden.
  2. Vispa samman senap och vinäger. Vispa ner oljan lite i taget.
  3. Stek pumpafröna  på medelvärme i lite olja tills de fått lite färg och sprätter muntert i panna. Tippa snabbt upp dem i en liten skål så att de inte bränns. Salta lätt.
  4. Finhacka baconet och fräs det knaprigt i panna. Vänd ner senapsfröna och stek vidare tills fröna bytt färg och poppat. Vänd ner salladslöken och stek i ytterligare någon minut tills den precis mjuknat en aning. Vänd ner potatisen och låt alltsammans bli genomvarmt, gärna under lock. Vänd ner spenaten och dressingen.
  5. Peppra och skeda upp på ett fint fat. Strö över pumpafrön. Smaka av med nymald svartpeppar.

Kommentarer

4 svar till ”Without further ado … (och sen ett recept på potatissallad)”

  1. Precis vad jag var sugen på, kände jag. Fast jag längtar efter nypotatisarna.

  2. Nu känner jag mig mycket tryggare i min doktorsgärning! :) Och jag gillar bacon!

  3. Anna

    Supersmarrigt och enkelt och barnvänligt! Kan det bli bättre?

  4. Ja, mer skal på potäterna!