sektfest-och-Xama-049

Xama Silvestre

Mannen på bilden heter inte Xama Silvestre, han heter Xama, tror jag, silvsestre är inget namn utan det spanska ordet för vilt. Men eftersom Silvestre inte är ett ovanligt efternamn i Frankrike, eftersom Xama ser alldelles utomordentligt fransk ut med baskern på sned och inte minst eftersom Xama trivs som allra bäst just ute i det vilda, så blir han i mina register just Xama Silvestre.

Maskrosor, vilda örter och vildsparris har börjat titta fram uppe bland bergen, det var det som föranledde Xamas besök idag. När jag frågade avslöjade han också med ett leende från öra till öra att svampen har börjat titta fram, en hel famn hade han hittat för någon dag sedan. Men det är rariteter som restauranger bara kan drömma om, de hamnar i fru vilds händer.

Av någon anledning är den här typen av varumottagningar mycket roligare än när servera-bilen kommer en torsdagförmiddag i Umeå.

sektfest och Xama 034

sektfest och Xama 037

sektfest och Xama 053

Kommentarer

12 svar till ”Xama Silvestre”

  1. Ordförande

    Jag är nästan säker på att han röker på och levererar lite “vid sidan av”. Men det är ju skönt med såna leveranser, blir kanske svårt i Umeå vid den här årstiden!

    // Ordförande Vilt-odlare och svampplockare

  2. Ännu ett bra inlägg men haha gillar du inte Servera? /C

  3. Björn Norén

    Ordet silvestre gäller bara botaniska saker, översättning blir då vilda.
    Vild blir mera salvaje eller gällande vilt blir caza.
    Kramar Björn

  4. Ordförande

    Fast han kanske är vild (sp. furioso eller brutal) :)

  5. Robin

    Ordförande, kanske honom jag borde frågat om hur man kan få in rökning i gastronomin. Han om någon borde ju sitta inne på en del info om vad som går att röka och inte och vad som kan tänkas vara rumsrent.

    Nej du Christoffer, vet inte hur det är i södra Sverige men norrut kan man undra vad det är för muppar som jobbar.

    Tack Björn, men då prickade jag ju ganska rätt ändå. Kram!

  6. Påminner om kaoset i mitt kök förra våren när jag skulle göra ängssyresoppa och Jessikas koreanska maskrossallad http://taffel.se/artiklar/vildingar

  7. Nej visst det är ju betydligt roligare att köpa direkt av producenterna! Hur är det med vin i Spanien, köper krogarna det också direkt från gårdarna eller går det via grossister?

  8. Robin

    Kaos är det nästan alltid, med eller utan maskrosor :) Men vilda växter-rörigheter tillhör mina favorit-kaos.

    Christoffer: Det är främst på den gröna fronten som vi jobbar direkt mot producenterna. Vin går via grossist och jag skulle tro det är det normala förfarandet, men det har jag inte så stor koll på.

  9. Ok så att grått går via grossist också? (Kött)

  10. Det är mycket vanligt i Spanien att restaurangerna köper vin direkt från de lokala bodegorna. När de gäller vin från andra distrikt är det grossister som gäller.

  11. Robin

    Cristoffer: Det gröna visar chefen ofta och gärna upp för mig, köttet är han mer hemlighetsfull om, men jag hoppas få komma ut till producenterna där också. Kyckling kommer från en gård vi köper direkt av, stora fina gula saker med huvud och allt (inklusive majskorn). Lamm tror jag vi köper direkt från gård i vanliga fall men det ekonomiska har inte tillåtit det på sistone. Vi har kört ganska mycket lammbräss men jag tror inte den varit direkt från producent.

    Grisarna är chefen mest hemlighetsfull om, men jag har fått honom medge att det inte är så glada grisar. Hoppas på besök inom kort.

    Fisk köper vi i saluhallen i Valencia.

    Tack Anders!

  12. Ordförande

    Vafan, inte glada grisar? :'(