Inte för att jag är särskilt troende, men hade inte Gustav Vasa så nitiskt sopat ut katolicismen då det begav sig så hade vi säkert haft fler spännande kakor i det här landet. Den stackars lussebullen verkar vara det enda helgonrelaterade bakverk som har överlevt reformationen, och luciafirandet är ju ändå ett hopkok av kristendom och hedniska påfund.
Ta Katalanerna, till exempel, de frossar i olika bakverk för att fira almanackans alla helgon: pastís de Sant Jordi (kul högtid när folk ger böcker och rosor till varandra), coques de Sant Joan, pastís de la Mare de Deú de Montserrat (den svarta madonnan som gärna firas med chokladtårta) och en hel drös till.
Det här fina konditoriet, La Colmena på Plaça de l’Angel i Barcelona, skyltade förföriskt med maränger, briocher och frasiga croissanter.
Många av dem, som full de cabello på bilden nedan, var fyllda med cabello d’Angel, härlig änglahårssylt gjord på spaghettipumpa smaksatt med apelsin- eller citronskal. En riktig höstsmak i Katalonien (och regionerna däromkring som t ex Balearerna) och lika mormorsaktigt kökspyssel där som att koka sin egen membrillo av kvitten.
Lite småknepigt med änglahårsliknelsen: vi associerar gärna änglahår med italienska spaghettisorten capello d’Angelo. Spaghettipumpan däremot kallar spanjorerna för något helt annat.
Jag gjorde en omgång änglahårssylt för några veckor sedan, då jag hittat en fin spaghettipumpa. Det är inte alls särskilt svårt och ganska roligt med det trådiga fruktköttet. Det går förmodligen att göra sylt på andra sorters pumpor också, men kanske blir det inte lika långa trådar.
Citron eller apelsinzesten ger själva smaken, men jag tillsatte lite citronsaft i syltreceptet också, för jag är inte fullt så sötglad som spanjorerna.
Änglahårssylt
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4 burkar
Tid: 60 minuter
Den här sylten är god som fyllning i vetebröd eller i ensaimadas, som jag tänker blogga om senare i veckan
- 2 kg spaghettipumpa
- 1 kg socker
- Skalet och saften av 1 citron (eller apelsin)
- Klyv pumpan i delar med en vass kniv. Dela pumpan i mindre delar så att de får plats i en gryta, men den ska inte tärnas.
- Häll i en liter vatten i en stor, vid gryta med lock. Låt vattnet koka upp och lägg i pumpabitarna.
- På med locket och låt koka i 20 minuter. Prova om du kan lossa lite på skalkanten,då är det färdigt.
- Ta upp pumpabitarna med hålslev och låt dem svalna lite innan du rensar bort kärnorna och drar av det tunna ytterskalet.
- Lägg i bitarna i grytan igen (utan vatten), tillsätt socker, saft och zest.
- Låt puttra i cirka 30 minuter. Skumma av då och då.
- Häll upp sylten på väl rengjorda burkar, skruva på locken och ställ dem upp och ned. Använs som kakfyllning eller till ensaimadas (recept kommer).
Kommentarer
17 svar till ”Änglahårssylt och katalanska kakor”
Åh vad häftigt! Nu hoppas jag bara att hitta spaghettipumpa någonstans – har velat äta det sen jag var fem år och läste ett pajrecept där spaghettipumpa, citron och honung utgjorde fyllning. Fanns i en mycket märklig kokbok som hette “hela världens desserter” eller något liknande.
Ja skaffa en kvickt och förbered dig till ensaimadasreceptet (blev för långt att lägga ut i ett sjok i dag). Det blir inte så sprött som det mallorkinska receptet, men juste med ister och pumpafyllning ;-)
Instämmer med Margit- vad häftigt! Men citron och spagettipumpa är bra. Fast jag har gjort åt det salta hållet med kapris och olivolja. Gott det med.
Men var ska jag skaffa en? Har aldrig i hela mitt liv ens sett en.
Precis som Gitto blev förlöst av mitt inlägg om lökbrosking blev jag förlöst av det här!
Jag har ätit sådana bakverk med änglahårssylt utan att ha en aning vad det var för något. Nu vet jag äntligen!
Jag bor ju i Skåne då och här hittar man dom då och då i de flesta större mataffärer faktiskt…
Gitto: Du jobbar väl i Hötorgshallen? Frukthandlarna där eller´på torget har säkert. Utseendet kan skifta mellan grönprickig och ljusgul (lägger upp en bild i nästa inlägg). Vi har ganska lätt att ta in den till butiken, finns på ICA centralt, så det är nog bara att beställa en. 2-3 kilo brukar de ligga på.
Jag har funderat på om man skulle ta och prova med Halloweenpumpor som ju inte är välmatade men desto trådigare…
Peter: Hoppas du provar att göra din egen! Egentligen är det väl konsistensen man lånar från pumpan och smaksätter med citrus, men jag har provat cabello d’Angel som är så sött och hopkokat att det nästan påminner om fikon. Jag håller nog på den friskare varianten.
Nej men åh, tack! Som jag har undrat vad jag ska göra med den spaghettipumpa jag blev pålurad på en marknad häromsistens.
Fast förresten… häromsistens… det var ett tag sedan nu, och pumpaskrället har fått utgöra prydnad… Hur länge håller en pumpa i rumstemperatur? Den är hård och så fortfarande, handlar det om att klyva den och se om innehållet luktar ok eller hur (av)gör man?
Angelica: Om den fortfarande är hård i skalet är det ett gott tecken, förruttnelse brukar synas även utanpå. Skär itu den, titta och smaka lite, så märker du kvickt om den är ok. Isåfalll är det bara att dänga ner den i grytan ;-)
De pumpor jag odlat har hållit sig i flera månader utan problem. Även om jag inte testat spagettipumpa så tror jag nog den är ok om den är hård i skalet
Emma, glömde fråga: Då kokar du först spaghettipumpan, rensar och fräser den sedan i olivolja med kapris till, eller? Låter väldigt gott, kanske lite vitlök till ovanpå en bruschetta kanske?
Ja jo, jag ångade den faktiskt i stora bitar och slängde den med olivolja, kapris och zest. kommer inte ihåg om jag hade vitlök i också… Amningsminnet är kort, jag likaså… ;-)
…dessutom var det i just Barcelona jag åt den. Det är bekräftat av sambon. Vi satt och funderade om de kokat ner vermicelli i sylten…
Emma: Ska göra det med nästa spaghettipumpa jag ramlar över.
Peter: Gåtan är löst!
Ett år senare… I fjol blev det en fri tolkning av ditt recept på pumpasylt till ensaimadas. I år har jag odlat spagettipumpa och tänker testa änglahårssylten. (Det blev väldigt gott med sylt av “vanlig pumpa också”).
Oj, så spännande! Så fort jag får tag på fler spaghettisquash så ska jag testa detta. Vilka vackra bilder förresten. Jag blir genast sugen på att besöka Barcelona igen…