Bask-smask: Pasta Pipérade

Något schizat hopp kanske, men ändå…
Som jag tidigare berättat älskar mina barn Spaghetti Carbonara. Helst skulle de vilja äta det varje dag. Det vill inte jag. Så jag försöker istället ofta laga rätter som med lite god fantasi kan trigga carbonarabehovet men ändå erbjuda en viss variation.

Mina tomatplantor i växthuset, som inte fattat att säsongen borde vara över, har de senaste dagarna försett mig med en hel drös tomater som det var bråttom att göra något av. Allt detta, tillsammans med det faktum att jag nyligen fick min depå av piment d’Espelette påfylld av min omtänksamme man, resulterade  i denna  populistiska kosning av carbonara och pipérade . 

Pipérade betyder peppar på baskiska och tillagas oftast med ägg i en öppen omelett. Men omeletter äts sällan upp härhemma, så jag knäckte äggen i tagliatellen istället och serverade med bräckt kassler som ersättning för bayonneskinkan och en god piperadesås. Hys inte ens tanken på att byta ut smöret mot olivolja, det baskiska köket glänser av smör.

Just nu pågår skörden av piment d’Espelette i den franska delen av Baskien. Den avslutas, som sig bör,  med en hejdundrande festival som äger rum i slutet av oktober då chilifrukterna har hängts upp till tork på husfasaderna. Dit hade varit kul att åka…

Pasta Pipérade

Receptmakare: anna billing

Portioner: 4
Tid: 40 minuter

  • 8 tomater (eller en burk av Muttis)
  • 2 gröna paprikor
  • 2 röda paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1-2 tsk piment d’espelette (eller 2 tsk paprikapulver spetsad med pyttelite cayenne)
  • 1 tsk socker
  • salt
  • 200 g kassler
  • 4 ägg
  • 400 g tagliatelle
  • smör
  1. Koka upp rikligt med vatten, kryssa tomaterna innan du lägger dem i vattnet. Ta upp och flå dem. Vattnet kan du sedan salta och använda när du kokar pastan.
  2. Hacka vitlök, lök och paprika och låt fräsa tillsammans med en klick smör  i en vid tjockbottnad kastrull.
  3. Hacka de flådda tomaterna, blanda ner dem i kastrullen och låt puttra tills såsen blivit krämig. Smaka av med socker, salt och piment d’Espelette.
  4. Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Stek under tiden tunna skivor av kassler i smör i en separat stekpanna.
  5. Häll av pastavattnet, knäck i äggen i en bunke och vispa ihop dem med en gaffel. Tillsätt äggen under omrörning så att de fördelar sig jämnt kring pastan.
  6. Servera pastan med den bräckta kasslern och pipéradesåsen.

Kommentarer

7 svar till ”Bask-smask: Pasta Pipérade”

  1. Emma

    Ser gott ut! Hittar man detta läckra pulver i vanliga affärer eller?

  2. Nja, det kan vara lite svårare, men det borde komma, då det är en tillräckligt bra och dryg produkt. Men jag vet ingen leverantör så här på rak arm, får kolla. Hittade den även på Kod&Co i KBH.

  3. Bästa ersättningen hittills är det heta soltorkade paprikapulver man kan köpa på Matdistriktet. (Orkar inte pallra mig ut i köket för att kolla vad det heter, jag är en dålig människa.)

  4. Ja åka på den festivalen finns med på “To-do” listan! ;-) Vilken känsla det hade varit!

  5. Tack Lisa. Ska verkligen försöka hitta en leverantör. Återkommer i ämnet.
    Anna: Besökte San Fermin i Pamplona för länge sedan när jag var ute och tågluffade, baskerna vet hur man festar ;-)

  6. Vilket fint recept som säkert kan funka för hela familjen. Btw vard et alldelses förlänge sedan jag var i Baskien.

  7. Torbjörn

    Ett bra substitut för Piment d’Espelette är också Pimentón de la Vera, som bl a finns att köpa i Jonas Borsséns webbutik, http://www.borssen.com. Den är lite rökigare än en äkta Espelette, men den distinkta smaken av paprika finns där. Väl värd att pröva