Ursäkta bloggtystnaden, jag har varit fullt upptagen den här veckan med en massa jobb. Butiken genomgår en ombyggnad som kräver rätt mycket fokus och i dag höll jag föredrag om Resurskocken i på Tomelilla kommuns miljödagar i celebert sällskap av bland andra Roland Rittman och Ängavallens Rolf Axel Nordkvist. Dessutom är jag gräsänka den här helgen, vilket innebär att jag ska gå upp klockan fem i morgon bitti (sommartider hej, hej) för att köra äldsta dottern till en handbollsturnering. Så nu eller aldrig är det väl läge för ett recept?
För i förra veckan premiärlagade jag oxkinderna som vi ju till slut lyckades spåra upp för att sälja i butiken. Från mina favoritkossor på Revingehed dessutom.
Först tänkte jag rödvinsbräsera dem på känt manér, men tyvärr hade vi visst lyckats dricka upp rödvinet, så jag rotade i skåpet efter en ersättare. Sherry! Det borde ju bli alla tiders. Letade en stund på nätet och hittade ett spanskt recept som jag tyckte lät gott, men naturligtvis kunde jag inte hålla mig till det så det blev en helt ny rätt.
Eftersom tjälen släppt ordentligt här nere så grävde jag upp några jordärtskockor i landet. Det gäller att passa på nu, innan de får för sig att börja gro i vårvärmen. Skockorna gjorde jag en puré på tillsammans med morötter, en klick smör och en gnutta citronzest.
Sherrybräserade oxkinder med morots- och jordärtskockspuré
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4
Tid: 4 timmar
Oxkinder, späck, sherry, saffran, citron och lök. Kan det bli något annat än gott?
- 2 st oxkinder 800 g
- 2 schalottenlökar
- 100 g späck
- 1 burk hela tomater (Mutti)
- 1 msk tomatpuré
- 4 dl kycklingbuljong
- 1 1/2 dl sherry
- 3 vitlöksklyftor
- 1 kvist timjan
- 1 lagerblad
- 1 msk pressad citron (ekologisk)
- 0,5 g saffran
- salt, svartpeppar
- Puré
- 400 g morötter
- 400 g jordärtskockor
- 1 msk smör
- 2 tsk finrivet citronskal
- 1 litet stänk citronsaft
- salt
- Hacka späcket fint och fräs det i en rymlig tjockbottnad gryta tills merparten smält med små krispiga bitar. Putsa eventuellt kinderna och torka av dem ordentligt innan du saltar och pepprar dem.
- I fettet bryner du sedan oxkinderna så att de får fin färg, en i taget. Ta upp dem och lägg dem åt sidan under folie.
- Hacka vitlök och schalottenlökarna fint och stek löken i fettet tills börjar bli genomskinlig. Först då lägger du i vitlöken så att den inte bränns.
- Koka upp kycklingbuljongen och häll ner den i grytan tillsammans med tomaterna, som du kan hacka lite slarvigt först och örtkryddorna.
- Pressa ner lite citronsaft. Stöt saffranet med ett uns salt. Ner med alltihop i grytan, tillsammans med sherryn.
- Nu är det dags att lägga tillbaka oxkinderna. De ska inte vara fullständigt täckta av vätskan, utan får vändas då och då. På med grytlocket och sjud sakta i tre och en halv timme tills oxkinderna är möra och fina och det doftar så fantastiskt i köket att du knappt kan bärga dig. Skvätt i lite vatten eller extra sherry om du tycker det behövs.
- En haltimme innan kinderna är färdiga kan du skala morötterna och jordärtskockorna. Om du förbereder tidigare än så kan du förvara de skalade skockorna i vatten med en skvätt citron så att de inte hinner svartna. Dela morötter och skockor och koka i lättsaltat vatten i tjugo minuter tills de är riktigt mjuka.
- Häll av vattnet och mixa grönsakerna till en slät puré med hjälp av stavmixern (konsistensskillnaderna gör stött mos lite väl brokigt). Runda av med en klick smör och rivet citronskal. Smaka av med salt.
- Lyft upp och dela oxkinderna, sila av såsen och servera allt med en klick solgult mos. Garnera med citronrasp och klipp lite citrontimjan över om du har en planta i närheten.
Kommentarer
20 svar till ”Cheek to cheek: Sherrybräserade oxkinder”
Ser delikat ut? Men vilken sherrytyp? Kan ju bli rätt ordentligt olika reslutat beroende på sort.
Låter som en bar idé att använda till mina frysta kalvkinder.
Och skockor finns så snart tjälen släpper.
Johlie: Amontillado var den jag hade hemma, men annars hade jag nog valt en fino/Manzanilla.
Örjan: Roligt att jordärtskockorna får en kort primörsäsong om våren, tycker jag.
Detta låter ju fantastiskt gott!!
Det ser så gott ut att jag nästan får en liten hjärnblödning. Vill också ha oxkind. Helst två.
Låter smaskigt! ;D
Tack snälla ni! Visar det sig helt omöjligt att uppbringa oxkinder så kan man ju alltid fuska lite med högrev.
Så mycket roliga saker du gör!
Tack för tipset om oxkinderna, det är så himla gott.
Låter grymt, Anna! (Skäms fortfarande lite över att jag inte orkade äta upp hela oxkinden när jag var på Rolf Kök med dig och Jessica.)
Tack Martin! Tänkte btw maila dig.
Annika: Inte ska du… En kind på 400 g förlorar nära hälften av vikten i tillagningen. Men kind kan ändå bli en ganska stor portion (det är därför den serveras med så få tillbehör på restaurang). I recept delas ofta en kind på två, och eftersom jag nu hade just två kinder var det lämpligt.
Bringa är det bästa substitutet tycker jag. Men kind är oslagbart. Det blir mört på rätt sätt.
Ja! Bringa glömde jag. Men helst kind.
Mmmmmums!
Jordärtskockor- just kollat. Tyvärr ännu för mycket frost hos mig. Skulle behöva en hacka.
Men ang “trädgårdsfärska” sådana. Knottriga men lätta att rengöra, och tunnskaliga. Brukar borsta jordrent. Blanchera i några minuter. Kyla och därefter dra av skalet, för senare sluttillagning.
Mer netto av skockan och har ej märkt någon negativ smakskillnad.
Hoppas på mina första kalvkinder, som snart skall tas ur ungnen, för måltid i morgon
Inspirerad av men ej följt ditt recept till fullo.(Ej saffran).Men i stället råkade en näve torkad blötlagd svamp hamna i grytan, tillsammans med färskfrysta dillkronor.
Provsmakning verkar lovande, men kanske för mycket chili?
Bör nog serveras med någon form av potatis/selleri/palsternacksmos i brist på skockorna, + lite smörstekt squashpickles av eget fabrikat.(LFW har inspirerat med smörstekt syltlök)
Örjan, det där lät underbart! Ska prova ditt smarta skaltips nästa gång (snart). Och svamp – vad annars! :)
Kom ihåg!
Spara och frys in färska dillkronor. Ny-, och jobbigt, klippta frön separat.
Helt annan, och fräschare, syrligare smak jämfört med torkade, fullmogna dillfrön.
Komplettering om dillfrön.
Augusti-gör två kräftströmmingar. En med köpt dillfrö, den andra med “krondillfrö”.
Örjan, jag sådde inte dill förra året och ångrade mig bittert när jag skulle jaga kronor. I år vet jag bättre!
Även köpta kronor smakar.
(OT-hur många bloggsökningar kommer du nu att få på “köpta kronor?)
Fungerade. Även mina gamla föräldrar (86+90 år) ser fram emot att det finns rester kvar.
Kunde ha dukat utan kniv.