Och här har gapat tomt. Jag ska inte ursäkta mig, det blir bara tråkig läsning.
Nu har i alla fall de ljumma vindarna dragit in här nere och snart spricker väl våren upp. Den där långa väntan känns värre för vart år som går, men ute i vårt växthus har kamelian glatt oss med en kaskad av vita blommor under tiden. Kamelian sköts av min man, kan tilläggas, den är alldeles för kinkig för mitt korta tålamod.
När man längtar efter att få sörpla i sig våren som allra mest kan en kopp jasminte vara helt rätt. Helst med goda småkakor till. Bland de godaste jag vet är Walkers shortbread, men de är ganska dyra och försvinner alldeles för snabbt. Därför bestämde jag mig för att baka egna, fingerbreda shortbread som mina barn tycker liknar plåster. En plåt ger massvis med kakor, så det är rysligt effektivt jämfört med andra småbröd. Halvera mängden eller gör någon annan glad med en burk.
Skotska shortbread
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 1 plåt, ca 80 st
Tid: 1 timme 45 minuter
Shortbreads charm ligger i att den smöriga smaken får dominera. Därför bör du välja osaltat smör som är färskare än det saltade du köper och tillsätta saltet själv. Den berömda sprödheten uppnås med maizenamjöl och på så vis slipper du stickigheten från hjorthornssaltet vi vanligtvis använder för en liknande effekt i till exempel drömmar. Jag vägde inte mängderna, det är ju söndag…
- 8 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl maizena
- 2 dl strösocker
- 450 g osaltat smör
- 3/4 tsk salt
- Bakplåtspapper
- Extra mjöl t utbak.
- Låt smöret ligga framme och bli mjukt. Blanda jämnt med sockret med en trägaffel eller med hjälp av matberedarens flatblandare. Du kan använda råsocker strö (Fairtrade) också, men mixa det då fint innan användning så att sockret sprids jämnare i smeten.
- Mät upp vetemjöl, maizena och salt i ett litermått. Sikta ner i smörblandningen genom en sil. Blanda alla ingredienserna i beredaren till en fast kaksmet.
- Skopa upp smeten på en bakpappersklädd plåt. Platta ut den med lätt mjölade händer och kavla ut den tjockt och slätt så att den täcker hela arket. Ställ plåten i kylskåp en halvtimme, så kan du skära snyggare snitt sedan.
- Skär degen i rektangulära rutor, (förslagsvis 2,5 x 6,5 cm) och pricka varje kaka fyra gånger med en gaffel, hela vägen igenom så att kondensen inte stannar i kakorna.
- Grädda i mitten av ugnen, 150 grader i 60 minuter, kakorna ska vara ganska bleka. De kan verka hopplöst porösa, men de tar sig. Vänta ett par minuter och skär sedan upp kakorna längsmed skårorna igen. Låt svalna helt så att de blir hårda och spröda innan du serverar eller packar dem i burkar. Hur länge de håller är jag osäker på, vi brukar inte ha dem kvar så länge.
Kommentarer
15 svar till ”Skotska shortbread med jasminte”
Åh, tusen tack! Jag älskar också Walkers shortbreads, i likhet med övriga familjen. Men, precis som du säger, så går ett paket åt väldigt fort. Nu kan jag enkelt råda bot på detta!
Fint! Nästa vecka ska jag blogga min hemgjorda coca cola ;)
Åh! Shortbread som är så gott! Köpte faktiskt en lyxvariant på Lidl (av alla ställen) kring nyår och de var nästan orgasmiskt goda. Fattar inte hur smör kan smaka mer smör i en kaka.
Först tänkte jag pimpa dem med en nypa vaniljpulver men hejdade mig. För det är ju som du säger, Anders, det är just den rena smörsmaken som är så god.
Senast jag åt shortbread var i Edinburgh. Jag var på konferens och hade rest dit något vansinnigt magsjuk. Det enda jag åt de första två dagarna där var några härskna shortbreads som städerskan lämnade vid dörren. Tror du att jag kan befria mig från det smakminnet? :) I så fall skall jag testa ditt recept.
Fy det lät riktigt läskigt. Men om du låter bli att använda härsket smör så tror jag räddningen är nära – om du äter upp kakorna inom rimlig tid förstås :)
Engelske pojkvännen plöjer burk efter burk av shortbreads, så det kanske är läge att baka egna . :)
Ja absolut, det måste du!
Spännande! Jag är väldigt svag för Walkers shortbread, måste prova baka dina.
Givet, Viktoria. Men nästa gång får jag nog ta och spetsa dem lite för omväxlings skull. Chokladdippade vore ju helt grymt det med!
Tack för receptet! Jag gjorde dessa godingar och de blev fantastiskt goda!
Tack själv, Annika, det var roligt att höra!
Tack för receptet! Jag har provat ett annat recept på shortbread och de blev inte alls som de skulle men de här blev fantastiskt goda.
Hej Anna!
Jag ska inom kort testa det här receptet, men innan dess måste jag bara fråga: hur/var man får tag på det fantastiskt vackra porslin du har med på din bild?
Vänligen,
Fredrik
Hej Fredrik! Porslinet heter Burgess Chintz och är från Stoke-on-Trent. Jag fick mina i födelsedagspresent, men tyckte att jag såg dem på NK för ett par år sedan. Gå nu och baka :)