För evigheter sedan, när jag och mina tjejkompisar fortfarande sände radio hela dagarna och drack alldeles för mycket billig öl på nationerna hela nätterna, brukade vi steka den här sortens äggmacka för att komma i form dagen efter.
Ibland var vi så panka att vi gjorde den på provbakningsbröd från Nord Mills labb och då var brödet redan perforerat efter provtagningen.
Hur som helst är den knyckt från köksscenen med Olympia Dukakis och Cher i åttiotalsklassikern Mångalen, med det tillägget att vi brukade steka bacon till i samma panna. Ibland sköljde vi ner allt med stora klunkar rosa guavajuice (som jag tror att vi snappade upp i Östergrens Gentlemen och som skulle vara superdryck enligt Henry Morgan), men oftast med kaffe av det starkare slaget.
Fast du behöver förstås inte vara det allra minsta dekadent för att uppskatta denna frasiga äggmacka, även om den sitter extra fint vid en bakfyllefrukost…
Mångalenmacka
Receptmakare: anna billing
Portioner: 2
Tid: 10 minuter
- 2 skivor vitt franskbröd
- 2 ägg
- 100 g bacon
- 1 röd paprika
- Olivolja till stekning
- Chilipeppar (ev)
- Salt och svartpeppar
- Stek fläsket i en skvätt olja. Vill du ha mjukt bacon steker du i en från början kall panna så det fortfarande är mjukt men släpper fettet. Vill du knapersteka, lägg i skivorna i het panna.
- Använd ett snaps- eller litet juiceglas som mått och tryck ett hål mitt i brödskivorna. Spara brödcirklarna.
- Strimla paprikan i stavar och lägg dem i pannan. Spetsa den eventuellt med lite torkad chili för mer sting eller använd starkare peperoni om du känner för det.
- Stek brödskivorna och cirklarna i baconfettet. Knäck i ett ägg i varje hål och låt det koagulera innan du vänder hela mackan med en stekspade så att den blir gyllenbrun på bägge sidor. Salta och peppra. Lägg på de stekta brödcirklarna som ett lock ovanpå äggen.
- Servera äggmackan med bacon, paprika och gärna med HP-sås. Ät den med kniv och gaffel, så den lösa gulan kan rinna ut på tallriken i lugn och ro…
Kommentarer
9 svar till ”Dagen efter: Mångalenmacka”
Åh, vad fint och nostalgiskt. Jag börjar omedelbart klura på varianter men inser att det nog är precis så här enkelt det ska vara.
Det hette scoutmacka hemma hos oss, min pappa sa att ha lärt sig göra såna under sin tid i scouterna i Kristianstad. Men jag kan inte neka till att jag använt den för samma syften som du…
Lisa: Ja den går nog att göra många varianter av …om man orkar.
Jens: Scouter och bakfylla går inte alls ihop för mig så ett namnbyte kanske vore på sin plats? ;-)
Hmm Hmm, gamla minnen… ;-) Fast jag gör det till ungarna ibland och dom gillar det skarpt…
Det är bra, Emma! Jag tycker du ska säga till dina barn att du lärt dig den hos scouterna…
Nu började jag fantisera fritt om bakfulla scouter. Nostalgi, är det i varje fall. antastisk film, grym macka!
Mums, en rätt som passar till storfavoriten HP-sås! Underbart!
Tycker fröken Dill
De går under mängder av varianter. De ska med ledning av moonstruck, heta moon eggs.
Men de kallas också egg in the basket, rocky mtn toast, egg in the hole, one eyed jack, birds nest, gas house eggs, frog in a hole. Det finns säkert flera namn.
Jag älskar också filmen!
Jessika: Vid sidan av When Harry met Sally är nog Moonstruck den ultimata romcomen och Frog in a hole låter absolut som en scoutmacka ;-)