I ärlighetens namn döljer det sig mycket mer i den här pannan, för kvällens rätt är skafferifynd blandat med vår egenodlade mangold och tomater.
Tomatsäsongen i växhuset börjar lida mot sitt slut och dessa var de sista plommontomaterna av sorten Organza som hinner mogna i år. Jag får väl hitta på något kul med de gröna framöver. Snart ska bubbelplasten hängas in och värmevakten på för att skydda övervintrarna mot frosten, men plantorna från Åbergs som vi odlat i zinkhinkar har gjort sitt.
Vi håller också på att hösta in trädgården så smått och gräva upp landen. De ska få vila under ett täcke med gräsklipp tills tjälen gått ur marken i vår. Skogen av jordärtsskockor får stå kvar så att jag kan gräva upp dem vid behov under senhösten.
Mangolden, av sorten Bright Yellow har nog varit vackrast i köksträdgården i år, det är knappt jag har velat skära ner den, men det är lika bra att äta upp den innan det är för sent. Jag skar några stänglar för att göra en vitlöksdoftande grönsakspanna till fullkornsspaghetti.
Mangold har en ganska tuff smak jämfört med spenat, tycker jag, så den ställer krav på både motsvarande sällskap och gärna en mildare inramning av till exempel ost. I kylen hittade jag några kvarglömda skivor salami milanese och en bit parmesan från fredagsmyset och på nedersta hyllan en slokande selleri.
Grönsakspanna med mangold & salami
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4
Tid: 15 minuter
- 500 g fullkornsspaghetti
- 4 stora stjälkar mangold
- 4 stjälkar selleri
- 4 tomater
- 2-3 vitlöksklyftor
- 12 tunna skivor salami
- 75 g parmesan
- Salt
- Svartpeppar
- Koka pastan enligt anvisning på paketet.
- Skölj mangolden noga och skär stjälkarna i bitar. Bladen strimlar du och lägger åt sidan – de har kortare stektid. Skär även sellerin i tunna bitar och tomaterna i klyftor eller ojämna bitar.
- Skala och finhacka vitlöken och fräs den i en skvätt olivolja i en stor stekpanna.
- Lägg i selleri- och mangoldsstjälkarna tillsammans med salamin och stek grönsakerna tills de börjar mjukna och salamin smält lite för att ge smak åt grönsakerna.
- Nu är det dags att lägga i de strimlade mangoldsbladen. Låt dem fräsa med ett par minuter och avsluta med tomatbitarna, de ska bara värmas för att bli sötare, inte tillagas. Salta och peppra efter behag.
- Servera pastan med grönsakerna och riv över osten. Ta-da, middagen är serverad!
Kommentarer
4 svar till ”Färgstark grönsakspasta med mangold och salami”
Va? Har mangold tuff smak? Hurdå menar du?
Ja i alla fall den egenodlade har en speciell beska i min mun. Spännande, men jag tycker inte om den utan smakkompisar. Lägger man till kryddor, eller örter och citron som i persiska recept eller bara ugnsbakar den med olivolja och vitlök eller använder den med ost/béchamel (som jag vet att du inte gillar ;) ) så hamnar beskan på rätt plats.
Färgstark indeed! Förstår att du tycker det är synd att äta den. :)
Satte en röd mangold, Ruby Red, också men den tog sig inte lika bra i år. Mycket mangoldsmat de närmaste dagarna…