Finlands smak är vår: Apelsinblomsstruvor

Jag har verkligen bedrövligt dålig koll på finsk mat. Visserligen berättade mamma om en mormorsmormorsmor till mig som kom vandrande över Torne älv, blind och mol allena någon gång i mitten av 1800-talet (jag har ärvt hennes smörask), men den kulinariska länken känns ytterst svag.

Hoppas därför på att bli förlåten för att  jag under Kulturens julstök i december blev helsåld på  biskopinnan Emilie Thomanders struvor, som tillagades i Thomanderska husets kök, och genast trodde att de var en del av hennes blekingska arv. Kulturens  recept luskade jag fram i alla fall och där framgick  att smeten innehöll jäst till skillnad från  "vanlig" struvsmet.

Först när jag googlade runt efter referenser fick jag klart för mig att receptet var finskt och där kallas tippaleivät (droppkakor). Struvorna är en klassiker till Valborg och Första maj i Finland och förtärs tillsammans med en slags jäst citrondricka, sima.  Finska struvor spritsas dessutom på frihand i roliga krumelurer direkt ner i frityroljan. Bra mycket effektivare än struvjärnen.

Men eftersom struvor även har förgreningar i de österrikiska strauben (som smaksätts med rom eller konjak) och amerikanska/holländska funnel cakes så är det lite knepigt att veta varifrån biskopinnan egentligen fått sitt recept.

I brist på traditionstyngda referenser dopade jag i alla fall oortodoxt  mina struvor med några skedar apelsinblomsvatten. Luften i växthuset är tung av apelsinblomsdoft just nu, till glädje både för oss och humlorna, men apelsinblomsvattnet har jag inte gjort själv utan köpt på flaska. Lite otippat blev apelsinblom årets inofficiella Valborgs-tema då det ju återfanns även i Johans Orgeat som vi blandade drinkar av när mörkret föll.

Har du något du vill berätta för mig och alla andra om finska struvor och traditioner? Gör gärna det så kanske vi undviker geografiska missöden framöver.

Apelsinblomsstruvor

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 35-40 st

Tid: 2-2 1/2 timme

Frasiga struvor på frihand. Jästen gör dem mindre inställsamma än de svenska och apelsinblomsvattnet passar minst lika bra här som i en marseillansk navette. Jag bytte även florsockret mot strösocker till garneringen.

 • 25 g jäst för söta degar
 • 2,5 dl mjölk
 • 2 tsk strösocker
 • 3 ägg
 • 1 (knapp) tsk salt
 • 3-4 msk apelsinblomsvatten
 • 5 dl vetemjöl
 • Neutral olja till fritering
 • 2-3 dl strösocker
 1. Värm mjölken till 37 grader och blanda ut jästen.
 2. Låt  stå i några minuter medan du knäcker äggen i en separat skål och vispar dem med salt, socker och apelsinblomsvatten.
 3. Sikta mjölet ner i blandningen och rör undertiden med en trägaffel så att smeten blir jämn. Låt jäsa under bakduk i en timme.
 4. Hetta upp neutral olja (raps- eller frityrolja) till 180 grader i en tjockbottnad kastrull med lock eller i en fritös.
 5. Fyll en sprits med tillhörande stort tyll eller snurra dig en strutsprits av bakplåtspapper och klipp upp ett hål.
 6. Spritsa smeten i öglor. Tänk dig att du ritar en blomma, eller ett cykelhjul, så hakar du lättare ihop krumelurerna.
 7. Vänd struvorna så att de blir jämnt guldgula på bägge sidor.
 8. Ta upp dem med en hålslev och låt dem få droppa av på hushållspapper innan du vänder dem i sockret.
 9. Mina blev tunna och frasiga, men vissa bilder på nätet tyder på att de även kan göras tjockare. Förvara i lufttät burk och utom räckhåll för kakmonster tills Valborgsmässoafton.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing