Fiskburgare med citronmajo och avokado

Idag ska vi kika in i ett senmedeltida bondkök. I takt med att ögonen vänjer sig vid dunklet, kan vi urskilja ett skäggigt och otvättat byk hukandes kring en stor gryta. Inga tallrikar, inga bestick, här fyller var och en näven direkt ur grytan och stoppar obekymrat i sig efter eget behag. De större barnen äter ståendes, de minsta sitter hos sina äldre släktingar vilka har till uppgift att förvandla vuxenmaten till barnmat genom att tugga den mjuk i egen mun. Om barnen har något att invända mot grytans smak, brunhet eller konsistens, alternativt mot de gamlas munhygien, tandstatus eller snusvanor, är det ingenting vi lägger märke till och kan dokumentera för eftervärlden. Vi blir blott stående där i dörröppningen, förundrade, och frågar oss för tusende gången varför våra bortskämda ungar, söner och döttrar av den sena 20o0-talet, vägrar äta maten som serveras i modern tid.

P1010762

Fiskburgare med citronmajo och avokado

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 30 min

 • 1/2 dl ströbröd
 • 1 ägg
 • 3 kokta potatisar, skalade
 • 300 g fiskfilé
 • 2 avokado
 • 1/2 citron
 • 1/2 dl majonnäs
 • 4 frallor
 1. Rör samman ägg och ströbröd och mosa potatisen.
 2. Hacka fisken till grov färs för hand (eller hör i matberedaren om du är lite lat och mindre kräsen).
 3. Blanda ströbröd, potatis och fisk, salta och peppra väl, och forma till en 4, 5 eller 6 rejäla biffar.
 4. Stek i smör, ca 3 minuter per sida.
 5. Mosa eller skiva avocadon. Blanda majonnäs och pressad citron. Värm bröden (absolut godast är ju att smörsteka dem också men herregud, det får ju vara någon måtta på utsvävningarna en vanlig måndag).
 6. Nu ska allt ner i bröden i den ordning du finner lämpligt. Själv kör jag med avokado i botten, fiskburgaren ovanpå och majonnäsen på toppen. Servera med eller utan sallad, klyftpotatis och pickles.

Bild för Lotta Lundgren
2009-11-30
Av

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren