IMG_0831

Fiskkakor med kokosgrädde och räkor

Man bestämmer sig för att göra en kokbok. Man skakar hand med ett förlag. Man kontaktar rikets dyraste formgivare och matfotograf och skrider till verket. Man jobbar som en galning i ett och ett halvt år. Två veckor innan bokstackarn går till tryck vaknar man svettig mitt i natten och undrar om det där receptet på  fiskkakor som man lagade för ett år sedan verkligen är korrekt; det verkar inte klokt att en fiskfärs med massa kokosgrädde ska hålla ihop vid stekning.  Så man vinglar ut i köket och mixar fiskfärs och steker fiskkakor så att frityroljan sprutar över nattlinnet och barnen vaknar av oset. Inifrån sovrummet hörs ett olyckligt mummel: “Jävla kokbok, jag vill ha mitt gamla liv tillbaka”. Tur att fiskkakorna håller ihop, tänker man och torkar stekfettet ur ansiktet, speciellt som omgivningen låter som BP:s Tony Hayward så fort det skvätter lite olja.
Ingredienser
500 g räkor
300 g fiskfilé (hoki gös, torsk t ex) – använd gärna fryst och halvtinad fisk
1 msk asiatisk fisksås + 1 nypa salt
1 äggvita
1, 5 dl kokosgrädde
1 liten bit ingefära
1 röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
ströbröd, gärna panko
olja
Portioner: 4
Gör så här:
  1. Tina, skala och hacka räkorna grovt. Kyl.
  2. Skala och hacka ingefäran fint. Finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin.
  3. Skär fiskfilén i mindre bitar och mixa till slät färs med fisksås och en liten nypa salt.
  4. Tillsätt äggvita, kokosgrädde, ingefära, chili och vitlök. Om smeten känns väldigt lös – kyl en stund eller tillsätt en matsked ströbröd eller två och låt svälla några minuter.
  5. Rör ner de hackade räkorna.
  6. Ta olja på händerna och trilla till nätta kakor och rulla i ströbröd.
  7. Stek gyllene i het olja och servera med limeklyftor, nudlar eller kokt ris, melon och sallad.
  8. ELLER: trilla till runda bollar och koka i het chilibuljong (ta i resten av kokosgrädden om du vill) och servera som soppa med fint strimlade grönsaker i.

Kommentarer

62 svar till ”Fiskkakor med kokosgrädde och räkor”

  1. Angelica

    Hemma är det Herr Suris som förbannas nattetid. Jag glömmer alltid att mata honom kvällen innan jag ska baka. Följaktligen känner jag igen det där vinglandet i ett nedsläckt hus. Fast jag får rågmjöl, inte olja, på nattlinnet.
    Detta måste jag för övrigt prova! Sicken tur att jag köpte fisk igår. Tack! :)

  2. Pannkaka

    Nu blir jag ännu hungrigare, igen!

  3. Underbart Lotta!

    Har själv en del nattliga (oftast ej önskvärda, kvarts medvetna) aktiviteter för mig. Kanske ska satsa på att laga mat och blanda drinkar 03.00-03.30 istället för mina vanliga neuroser.
    Tack för tipset!

  4. Nej, nej, det här ska uppfattas som ett avskräckande exempel, inte som en rekommendation. Beteendet, inte fiskkakorna, alltså.

    Jag tror förresten att man kan koka dem som queneller i het buljong eller kokosmjölk också. Det ska jag prova inatt.

    Men det är skönt att veta att ni också är uppe. Tillsammans är vi mindre ensamma i det här, vad det nu är.

  5. Perfekt recept låter det som, enkelt och snabbt, passar oss som handen i handsken. Fast vi kommer nog att tillaga dom närmare dagtid/kvällstid…

  6. Haha. Ja gör det!
    Jag kunde förresten inte bärga mig till småtimmarna och provade just att hoppa över ströbrödet och göra stora bollar av färsen och koka dem i het Tom Yam-buljong. Mycket fint. Om någon blev avskräckt av alla oljiga inslag.

  7. Åsa

    Detta blev dagens middag och vi kan bara säga: MUMS! Tog ris till, ska testa att woka upp risnudlar med lite goda krispiga grönsaker nästa gång tror jag. Blir nog till att prova med den där buljongen nångång också. Som en god soppa antar jag. Tack Lotta och jag ser fram emot kokboken!

  8. Ser smarrigt ut. Jag brukar koka hälften av fisken och blanda ihop. Blir olika texturer i färsen. Snygg bild! Har nog aldrig sett en så fin lime :)

  9. Örjan

    Har du verkligen provat med pangasius (hajmal)?

    Har själv malt hajmal en gång till tänkta thailändska fiskkakor. Blev bara en sörja, trots salt som ju binder. Räddades tack vare snabbtinad torr och mager gäddfile.

  10. Tack Åsa, det var roligt att höra! Och tack för bra tips Benny, det ska jag prova vid tillfälle!

    Örjan – jag gjorde mina på hajmal, dessutom hajmal som varit fryst, och det gick ju tydligen alldeles utmärkt. Men jag håller med dig om att pangasius (vad är det för namn och hur ska man lära sig stava det?) är en opålitlig fisk med stora kvalitetsskillnader. Själv har jag fram tills nu haft ett långt pangasius-uppehåll efter att ha ätit hajmal som smakat äcklig dy.

  11. Fråga till läsekretsen: Det är INGEN som noterar mitt nya sidhuvud?

  12. jorma

    Jag har sett sidhuvudet – det är lite hello kitty, fast stramare!

  13. Om man vet att det är läppstift skrivet på ett vitt kylskåp så försvinner alla strama associationer.

    Ad Malin von Werder. Ett geni.

  14. Emil O.

    Angående sidhuvud: Lite som REDRUM i “The Shining” eller? =D

    Angående hajmal/pangasius: Har precis som Lotta lyckats få tag på en som smakade ruggigt mycket dy och undviker helst den fisken.

  15. Nja, haha, jag är tveksam om jag tycker att det är så mycket Redrum över den. Däremot spikade du just min favoritfilm alla kategorier.

  16. Gröndalsbon

    Jag tackar dig för fantastiska recept, ska tömma vår gemensamma butik på fisk idag. Skickar gärna ett nytt nattlinne till dig som ersättning för det som fick sätta livet till för att testa receptet.

  17. Vetskapen om att det är läppstift gör att jag älskar den än mer, när jag såg den igårkväll tänkte jag mer pastellkrita.

    Kommer definitivt göra dina fiskkakor inom en snar framtid, om jag lyckas lokalisera kokosgrädde (annars går det väl bra med det tjockaste ur en kokosmjölkburk?).

  18. Känner igen mig, min omgivning blir också trött på mina nattliga matnojor. Tycker om nya sidhuvudet, din AD kanske skulle kunna ta fram ett eget hemmafrutypsnitt, så du kan sätta rubrikerna i läppstift med? Sealed with a kiss…

  19. Kära gröndalsgranne, jag tror att fläckarna går bort i tvätten – men låt inte det hindra dig! Storlek Small till Sjöbjörnsvägen 8, högst upp.

    Och Maria – det går precis lika bra med tjock kokosmjölk – Santa Marias brukar skikta sig i tjock kokosgrädde och något annat tunt och vattnigt.

  20. Och Anna – nu ska vi inte gå för långt i det här. Det börjar med en fingerborg läppstift och slutar med cupcakes, det vet både du och jag.

  21. Pannkaka

    Hon e ingen hemmafru, hon jobbar extra på knorr!

  22. Är det verkligen sant att din kokbok inte kommer förrän efter årsskiftet? Hade ju varit den ultimata julklappen för både kunder, vänner och kundvänner! Synd!

  23. Tomas

    Alltid intressant när man ska ge sig i kast med något nytt och man tänker sig halvera receptet… en halv äggvita…om jag bara hade haft små ägg hemma kanske en sådan äggvita…

    fast lite extra bindemedel torde inte vara fel även om smeten kan bli lite lös.

    kokosgrädde, det blir till att ta det fasta ur en burk med kokosmjölk. Eller del av det. resten blandas ihop och slängs in i frysen. Alltid bra att ha.

  24. Kokosgrädde, alltså. Det dök upp i ett recept på underbar efterrätt för inte så länge sedan.
    Är det samma sak som coconut cream? Eller nåt helt annat? Var letar man – i asiatiska hyllan eller kyldisken eller nån helt annan stans?

  25. Christina min vän! Kokboken blir klar i mitten av november men kommer inte ut i handeln förrän efter bokrean som väl ligger någon gång i februari. Det går att köpa böcker direkt av mig innan jul – vi ska ha en liten julbazar på mitt kontor på Götgatan innan jul. Jag ska göra lite reklam för det senare.

    Tomas – gör en hel sats, stek och ät hälften, koka queneller på resten och frys in!

    Kokosgrädde är precis samma som cocnut cream. Leta på asiatiska hyllan in din butik!

    Trevlig helg!

  26. Tomas

    ha, Lotta, vi får se :)

    Du e för go du :-*

  27. Tomas

    gottgottigottgott

  28. jorma

    Jag vill också ha kokboken så fort som möjligt!

  29. Jag med. Fram med den!

  30. Pannkaka

    Det är inte dåligt med en hemmafru, kanske man ska kolla en extragång vid busshållplatsen.

  31. Väldigt goda! Men min färs blev väldigt lös – kanske för att jag hade fryst tinad torsk? Nåja, alla runt bordet mumsade och åt. Så här såg mina ut: http://ingenrotmos.blogspot.com/2010/10/fiskkakor-med-kokosgradde-och-rakor.html

  32. Härligt! Färsen ÄR lös och blir ännu lösare om man använder fisk som varit fryst. Och lös färs i blir ju allmänhet goda biffar.

    Om man har väldigt blöt fisk som varit fryst kan man pressa ur lite överflödig vätska med händerna. Tack Maria.

  33. Tomas

    Smeten lös, ja.
    Smeten kladdig, ja.
    Runda kakor, nej.
    Goa kakor, ja.
    Göras igen, ja.
    Tillbehör – söt thai chilisås och creme fraiche blandat passade utmärkt att dippa i.

    bara en undran, hur får man de kladdiga smetbollarna till så jämna fina kakor?
    Det kladdar ju så och de är ju sååå mjuka!

  34. Olja på händerna! Det borde jag har skrivit in i receptet. Liksom att man kan ha i lite ströbröd i smeten och låta svälla en stund om smeten känns för lös.

  35. Örjan

    @Tomas. Salt binder. Prova som till queneller.
    Superkall färs. Först salt. Kör runt. Därfter vätskan succesivt.

  36. Tomas

    Fast Örjan, om man är en som inte saltar så mycket och tycker smaken var perfekt som en var? Dvs ett kryddmått salt hade kunnat rubba den perfekta smaken!

    Inser nu att jag även missade den där nypan salt som det står man ska ha i receptet.

    nåja, smeten var inte för lös. första satsen i pannan blev bra, andra inte riktigt lika :)

    Övning ger färdighet.

  37. Då skulle jag satsa på Örjans tips om riktigt kall färs. Själv gjorde jag mina biffar på halvtinad fisk – kanske var det tricket som gjorde att mina fiskbusar höll stilen både som kakor och som queneller.

    Tack Örjan för tips om hur jag gör receptet bättre. Och tack Tomas för orden om smaken. Perfekt! Man tackar och bockar.

  38. Örjan

    Kallas moussline-metoden för att göra queneller eller fiskpateer.
    500 g iskall (mager)gäddfärs kan “bita” upp till 500 g vispgrädde (kokosgrädde). Och grädden är ju billigare än gäddfärsen.
    Därför exporteras så mycket av våra storgäddor till Frankrike.
    Äggvita/ägg kan, men måste inte, tillsättas innan grädden.
    Egentligen är det samma princip för att göra Wallenbergare. Iskall finmald kalvfärs, salt, äggulor sedan succesivt grädde, dock inte lika mycket som till gäddan.

  39. Freddy

    Testade detta igår och använde torskfiléblock. Kan tyvärr inte rekommenderas. Kakorna blev ganska okej, men de blev något torra, smaklösa och fibriga. Om hajmalen är något ojämn i kvaliten, finns det då någon som känner till en bättre typ av fisk att använda sig av?

    Liten parentes: Om ni planerar att göra denna anrättning till en första dejt, gör då inte dryga dubbel satsen. Det hela tog mig 3.5 timme att göra färdigt. Och därmed blev middagen klädsamt 2 timmar försenad.
    Om ni undrar – det var kampanjpris på räkor på Willys.

  40. Jag hade sannolikt haft samma panikångest om det hade varit jag. Så, för allas skull hoppas jag att det snart blir klart, så att 1) jag kan köpa boken, 2) ni kan ha det mys igen.

    :)

  41. Örjan

    Referensartikeln om pangasius har jag sett länkad till några gånger. bla hos Pre-tequila.
    Dessutom som anonymiserat (kopierat?) inlägg hos Helsingborgs Dagblad.
    Om nu fisken vore så hälsofarlig,innebär det att SLV inte sköter sitt jobb.I så fall borde den vara förbjuden.
    OK-enligt uppgift har några partier stoppats efter kontroll av tullen, men likartat gäller ju även importerade kyckling- och fläskprodukter

    Att sedan odlingen kan innebära en form av mijöförstöring är en annan fråga.

    Enligt annan info är en av fördelarna för hajmal-odlare att fisken är både “kött” och vegebilieätare. Därav gärna utfodring med fiskrens och grönsaksrester.

  42. Det är svårt med fisk. Ska man vara fullkomligt korrekt, och det ska man kanske vara när man gör recept och sålunda påverkar andra människors val, så återstår det ledsamt få arter. Lubb, flundra, sej, gös, abborre, gädda, strömming och tilapia är de jag vågar nämna utan att konsultera WWF:s lista (och jag har säker fel på någon sort). Nordhavsräka och blåmussla om man lägger till skaldjur. Med den klena uppställningen blir det svårt att komma upp i de 2-3 fiskbaserade middagar I veckan som LV rekommenderar. Ja, svårt är ordet.

  43. Hej, jag tycker nog inte att det behöver vara så svårt det där med fisk! Man äter de arter som lever här där man bor och som man vet lite om, precis som med all annan mat man äter. Pangasus/ hajmal är en allätande fisk som kan jämföras med våra egna allätande sumpfiskar typ mört och braxen. Det är helt fel att skeppa dessa djur från asien i frysta filéer, och jag hoppas det inte är försent att stryka dem ur din bok.

    Ska prova biffarna på gädda imorgon! Tack och allmänna lyckönskningar och hela den biten!

  44. Du har helt rätt. Jag ändrar i boken. Blir till att steka fisk inatt igen. Haha. Jaja. Tack!

  45. Faktiskt helt otroligt vad rätt du har. Så enkelt är det. Vi äter våra fiskar och lämnar övrig fisk i fred. Om hela världen resonerade lite mer i den riktningen … Det här blir ett avsnitt i nästa säsong av Landet Brunsås.

  46. Toppen! Jag fick lite ångest över att jag uttryckt mig för kategoriskt, men du tog det bra ser jag. Som jag sagt förut – jag kör ett mörtprojekt snart, tror jag, hoppas jag, när vattnet är riktigt kallt… skickar länk om det blir av!

  47. Det är ett löfte.

  48. Tobias

    Provade som många andra igår. Hade varit lite slarvig vid inhandlingen så räkorna var missade. Körde ett halvtinat torskblock genom köttkvarnen samt improviserade fram kokosgrädde genom att “skumma” en burk kokosmjölk. Avnjöts med en kall glasnudelsallad.

    Ännu en gång ett klockrent recept levererat från Lotta. Jag står i kö när kokboken släpps!

  49. Hajmal kontra annan fisk. För att vara en odlad fisk är det en bra fisk men man får hoppa att odlingen sköts om och inte konkurrerar ut mangroveskogar och liknande.

    Och fisk från asien? Det väl bäst med fisk som bara åkt ett varv?
    http://www.ur.se/play/159714

    Men annars har du rätt, lokal fisk är rätt väg att gå, synd bara att den är full med tungmetaller alltsomoftast.

  50. Utfiskning är ett gigantiskt problem med följder så besvärliga att jag inte ens ids gå in på dem. Fiskodling är bitvis en tveksam lösning. Och att förhålla sig till WWF:s fluktuerande lista över godkända kontra icke godkända arter är alldeles för komplicerat för konsumenter – inte ens vi som jobbar professionellt med mat klarar av det.

    Jag äter importerad mat – frukt, grönsaker, nötter, gudvetallt – hela tiden, men det enkla rådet att avstå från fisk som inte lever i våra vatten eller ens i närheten av dem, kan jag förhålla mig till. Jag fattar inte att jag inte kommit på den enkla grejen själv – tack Blåbärspaj – för det löser plötsligt massor och gör det svåra enkelt.

    Att även vår närfiskade fisk far jorden runt för att filéas och förädlas i Asien är tråkigt. Men det är väl kanske en förutsättning för att vi ska ha råd att äta den. Tyvärr.

  51. Tomas

    okej, nu har jag läst länkarna TT postat… men å andra sidan, samma argument kan läggas till vanliga norge laxen, kanske även odlad röding och torsk kommer väl?
    Alla dessa rovfiskar som kräver mycket protein för att växa och odlingar innebär alltid problem med sjukdomar och övergödning.
    Som du säger Lotta, att handla fisk är inte lätt men jag ska som du leta mera efter nordisk fisk.

    Kan man se framemot kreationer med säg gös, abborre, röding, brax eller vad man nu kan finna i butiken?

  52. Klart man kan. Kanske inte brax kanske. Men jag kanske är fördomsfull?

  53. Anna

    Provade i kväll med halvtinad styckfryst torsk, halvrundas färdigskalade räkor (hackade ihop istället för mix) och lite färsk koriander i smeten. Och Pankosmulor, det blev fantastiskt. Tyckte stora som små. Till detta pak choi wokat m sesamfrön och lite god sesamolja.

  54. Lite väl sent, men nu har även vi testat fiskkakorna och bara njöt! Annars läser jag mest dina underfundiga texter, dreglar lite över de fina bilderna men lagar inte recepten. Jag kanske måste testa några fler nu?

  55. Jag tror du måste det! Hurra!

  56. Tomas

    Idag är det dags igen… Detta en klar favorit bland dina recept.

    Enkelt och gott.

  57. Hos mig också. Jag har lagat och gjort en ny variant för bloggen. Samma kaka, fast nu som frikadell i nudelsoppa. Kommer.