Apfelkuchen mit extra allt

Egentligen hade jag tänkt att blogga lite om den vegetariska korven, men eftersom plastfjälstren inte dök upp med posten som utlovat så spar jag lite på den karamellen.

De tre olika vegokorvsmeter jag gjort till kvällens fest verkar i alla fall mycket lovande, men jag ber att få återkomma i ärendet när fjälstren kommit. Som nu är tänker jag följa Örjans tips och förkoka dem inrullade i plastfolie.

Istället tänkte jag att ni skulle få ett recept på tysk äppelkaka mit extra allt som jag bakat till ikväll. Det händer ju titt som tätt att man ska laga en dessert åt många, och en apfelkuchen i långpanna kan då vara en bra idé. Eller så kanske du behöver ett recept för att göra av med äpplena från trädgården?

Apfelkuchen mit extra allt

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 14-16

Tid: ca 2 1/2 timme

Den här fylliga äppelkakan är robust, jäst och inte överdrivet söt, men får en rejäl skjuts av nötter och torkad frukt. Jag blötlade frukten i en skvätt av min verjus och en halv kapsyl calvados, men du kan ersätta verjusen med äppelmust eller -juice. Vill du ha en sötare kaka vänder du äppelklyftorna i lite socker innan du trycker ner dem i degen. Först hade jag tänkt att göra raskdeg med bortgörning, men så valde jag den enklare vägen att blanda hela degen på en gång.

  • Deg:
  • 450 g vetemjöl special
  • 3 dl ljummen mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • 200 g smör, rumstemp.
  • 1 nypa riven muskot
  • 1/2 tsk salt
  • 200 g råsocker
  • Fyllning:
  • 1 1/2 kg äpplen (7-8 st Gravensteiner)
  • 100 g torkade aprikoser
  • 100 g russin (gärna blandade färger)
  • 1/2 dl verjus eller äppelmust
  • 1/2 msk calvados
  • 200 g grovhackade valnötter
  • Topping:
  • 2 dl siktat vetemjöl
  • 1 dl råsocker
  • 1 msk kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g smör, rumstemp.
  • 3 msk extra råsocker
  • Baklplåtspapper
  1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken i en stor bunke och tillsätt sockret.
  2. Sikta vetemjölet och blanda ner tillsammans med muskot och salt i degvätskan. Bearbeta i några minuter tills du har en lös deg. Täck med plastfolie och låt jäsa i fyrtiofem minuter.
  3. Blötlägg under tiden den torkade frukten i verjusen och calvadosen. Hacka aprikoserna fint först.
  4. Skala och klyfta äpplena i tjocka klyftor. Jag använde en äppelklyftare för att det skulle gå fort.
  5. Bred ut ett bakplåtspapper i botten av en långpanna. När degen jäst färdigt (den ska fortsatt vara ganska lös) så knådar du den med lätt mjölade händer och flyttar över den till långpannan. Tryck ut degen över långpannans botten med händerna.
  6. Tryck sedan ner äppelklyftorna ordentligt i degen så tätt du kan. Täck med plastfolie igen och låt jäsa i 45 minuter till.
  7. Ställ in ugnen på 200 grader.
  8. Blanda nu topplagret. Sikta mjöl med råsocker, salt och kanel. Tillsätt smöret i små klickar och bearbeta med fingrarna tills degen blivit smulig.
  9. När kakan jäst färdigt så fördelar du den den blötlagda frukten över klyftorna. Strö över valnötshacket och avsluta med smuldegen.
  10. Grädda kakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Äpplena ska ha givit upp och ytan fått färg och blivit krispig. Om du vill kan du strö extra socker över kakan några minuter innan du tar ut den för extra krisp.
  11. Låt kakan svalna och servera med en flod av hemgjord vaniljsås.

Kommentarer

3 svar till ”Apfelkuchen mit extra allt”

  1. Oj vilken respons! ;) Men den var god – promise

  2. Jösses, det låter sannerligen som en kaka i Helena-style :) Det låter redigt gott!