Tio minuter. Det är så lång tid det tog mig att avboka en krogreservation och ett läkarbesök för att istället boka en biljett till London. Min vän Guy hade skrivit ett mejl och meddelat sina intentioner att besöka Darwins hem i helgen och kika på utställningen där. Ville jag inte följa med? Jo! Kombinationen London, Darwin, utflykt och kär vän som dessutom är krogkritiker med vrålkoll på spännande hak var oemotståndlig. Så på fredag morgon 07.10 åker jag och kommer hem torsdag. Kom ihåg att påminna mig om såna här infall nästa gång jag gnäller om frilansandet.
Igår lagade jag och bonusbarnen för övrigt frikadeller som blev väldigt bra. Fläskfärsen kom från det gotländska griseriet Havor som numera finns på Vi Hornstull istället för Nibble Gårdsgris. Jag tycker nog att Nibbles karré var bättre men Havors fläskfärs var mycket bra trots att den var centralpackad i skyddande atmosfär. Någon som vet något om uppfödaren är seriös?
Just nu är prästost min absoluta favorit i matlagningen. Frisk, aromatisk och utan den beska som västerbotten har. Jag tycker att västerbotten är extremt överskattad i matlagning.
Alltså, jag tänker fortsätta tjata om att du ska investera i riktigt bra, lite dyrare burktomater. Det är helt fel ställe att spara in pengar. Just nu använder jag passerade tomater från Hellenic Living, som jag gillar allt mer. De är riktigt billiga om man köper många och har en annan djupare och mindre syrlig smak ton än mina andra favoriter Mutti.
Små frikadeller med citron och prästost i tomatsås
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 5
Tid: drygt 30 minuter
Låt ungarna (om du har några tillhands) rulla frikadellerna. De ska nämligen vara riktigt små i den här rätten. Osten läcker ut lite från dem vilket ger en trevlig smak åt såsen.
- 1 gul lök
- 1/2 dl enkel olivolja
- 2/3 tsk fänkål
- 1 lagerblad
- 5 dl passerade tomater
- 3 dl vatten
- lite koncentrerad kycklingbuljong
- 1/2 dl sherry, fino eller amontillado
- 1/2 tsk finhackad grov färsk timjan eller 1/3 tsk torkad
- 1 tsk starkt paprikapulver eller milt paprikapulver och kajenn
- ev 2 msk dyr olivolja
- Frikadeller:
- 1 liten klyfta vitlök
- 75 g (ca 3 dl finriven) mellanlagrad prästost
- 500 g fläskfärs
- 3/4 dl pankosmulor
- 1 ägg
- 3/4 dl mjölk
- 1/2 msk grekisk eller mexikansk oregano eller 2/3 tsk mejram
- 2/3 tsk nymald svartpeppar
- skal av 1/2 citron
- 1 tsk salt
- Till servering:
- Snabbstekt zucchini
- Snabbstekt röd paprika
- God pasta
- Förbered frikadellsmeten. Riv ner citronskal och ost (använd ögonmåttet) direkt i en bunke. Blanda med pankosmulor, ägg, mjölk, smulad oregano och svartpeppar. Låt stå i 5 minuter.
- Pressa ner vitlöken och arbeta ner fläskfärsen till en smidig smet som släpper från bunkens kanter. Arbetar du smeten för lite får du köttfärssås, arbetar du den för mycket blir frikadellerna torra. Låt stå svalt minst 15 minuter medan du pysslar med annat i köket, tex förbereder grönsakerna som ska serveras till. När färsen får stå blir den saftigare och mer smakrik.
- Halvera löken på längden, skala och finhacka eller skiva tunt om du vill ha trevliga lökslingor i rätten. Stek sakta löken mjuk i olivolja tills den är helt mjuk och lätt gyllene. Låt det ta tid! Mortla fänkålsfröna och låt dem steka med sista minuten. Smula ner lagerbladet, slå på tomater, sherry, vatten och buljong. Låt puttra 15 minuter. Tillsätt timjan och paprika.
- Rulla frikadeller medan såsen puttrar den första kvarten. Tvätta händerna, torka dem och olja in handflatorna. Rulla små frikadeller, lika stora som delikatessköttbullar i frysdisken. Lägg på ett oljat fat.
- Höj värmen på tomatsåsen. Vänd försiktigt ner 5 små köttbullar i taget och låt koka upp mellan. Sänk värmen och låt puttra ca 10 minuter. Smaka av såsen och rör ner den fina olivoljan.
Kommentarer
7 svar till ”Fläskfärsfrikadeller och Charles Darwins hem”
Härligt infall! Hoppas den “bistra kylan” har lagt sig när du kommer, de var så oroade över att påskliljorna riskerade att frysa bort.
Låter fantastiskt gott! Och eftersom jag till och med har egenuppfödd fläskfärs i frysen så tänker jag slå till på detta i helgen. Tack för tipset!
Vad är det förresten för nationalitet på den oregano som i handeln säljs som, rätt och slätt, oregano?
När det gäller burktomater så behöver man bara en gång testa Eldorado mot Kung Markattas så kan man konstatera att det blir mycket mer tomat för pengarna i Markattas burk
Det är som Änglamarks falukorv dubbelt så dyr men tre gånger så mycket kött i nnehållsförteckningen mot COOP-Extras falukorv
Med tillönskan om en trevlig resa.
Skall bli intressant att läsa vilka nyheter Du har att förmedla från London.
Blir rätt avis, har just läst Anna B:s alla Londoninlägg och längtar…
Låter supergott och jag blir nostalgisk – min mamma brukade laga fläskfärsbiffar med rivet citronskal och hackad persilja i. “Fläskfärsbiff med piff” Det var 50-tal det..
vilken härlig blogg!