Jaha, då var frysen full igen. Med get. Benget för att vara exakt. Ty om vildsvinet är ett förunderligt djur sammanfogat av grytbitar är geten ett lika mysko kräk som till lejonparten (om nu get har en lejonpart) består av revbensspjäll. Jag gick ut lite försiktig och gjorde en gryta på en påse grytbitar med lite vagt sydeuropeiskt stuk. Jag ångrar mig inte.
Det var Gitto som kom med geten och det hela blev ett hastigt men trivsamt gettogether (till skillnad från tidigare gittogether). Rymdmannen dök lite oväntat upp för att utkräva sin gethalva. Vi öppnade några fådda produktprovsöl och konstaterade att portern St Eriks Pompona förmodligen är en av de värsta brygder som skapats. Jolmig, tunn, bränd och med en efterhängsen vaniljstank. Lukten var faktiskt inte så illa, men när drycken kom i munnen blev minerna dystra. Namnet kommer av det latinska namnet Vanilla pompona, den vanilj som av begripliga skäl i vanliga fall enbart används inom parfymindustrin. Vi tröstade oss med ost. God ost. Vesterhavsosten är en makalös dansk ost av gruyèretyp som du kan beställa genom Årstiderna till ett mycket rimligt pris. Köp den, annars är du helt enkelt lite dum.
Bilden är för övrigt tagen av duktiga Henrik Francke.
Getgryta med smaker från södra Europa
Receptmakare: namn på receptmakare
Portioner:5-6
Tid: 3 timmar
Gettegott! Du kan slänga ner de rotsaker du råkar ha hemma. Om du vill ha en matigare gryta låter du kokta eller burkade och väl sköljda bönor puttra med, tillsätt dem samtidigt som fänkålen.
- 700 g grytbitar av get
- 1 stor gul lök
- 1 tsk anis
- 1/2 kanelstång
- 2+2 msk olivolja
- 1 palsternacka
- 1 stjälk blekselleri
- 2+1 stor färsk vitlöksklyfta
- 2 lagerblad
- 1 burk Mutti körsbärstomater
- 1 msk kalvfond
- 2 dl rött vin
- 1 stånd fänkål
- 2 msk ljusa russin
- 1 nypa saffran
- ev 2 msk rött portvin
- 1 msk finhackad färsk oregano
- smör till stekning
- salt, nymald svartpeppar
- Till servering:
- Trevliga gryn eller gnocchi
- Gröna bönor
- Skär köttet i trevligt stora grytbitar. Låt det bli rumsvarmt.
- Halvera, skala och grovhacka löken. Fräs den sakta tillsammans med anis, kanel och 2 msk olivolja i botten på en stor tjockbottnad kastrull.
- Skiva sellerin. Skala och grovhacka palsternackan. Låt fräsa med löken tills allt är mjukt. Krossa vitlöksklyftorna rejält i en mortel eller med en konservburk mot en skärbräda, pilla av skalet och släng ner i grytan tillsammans med lagerblad. Fräs någon minut.
- Slå på tomater, vin och ca 6 dl vatten. Koka upp och låt sjuda.
- Bryn getbitarna hårt i omgångar med smör i en stor stekpanna. Rör ner några i taget i den sjudande såsen.
- Låt puttra utan lock (med lock på glänt om du har dålig ventilation) tills getköttet börjar bli ordentligt mört. Du kan också ställa den i ugn 100°C. Det kan ta mer än 4 timmar.
- Skär bort den grova mittstocken på fänkålen. Skiva ganska tunt. Fräs den mjuk i 2 msk olja, ha ner russinen sista minuten så att de steks lätt. Vänd ner i grytan, rör ner saffran, ev portvin och låt sjuda vidare tills köttet är smältande mört, ca 20-30 minuter.
Kommentarer
7 svar till ”Getgryta med typ lite sydeuropeiska smaker”
Men var köpa getköttet?
OK Gittos butik någonstans i Skärholmen, och en på Södermalm (tror jag läste om det i någon kommentar hos dig).
Andra tips?
På gång hos dina handlare i Hötorgshallen?
Försökt fråga här i Eskilstuna, men nej. Inte ens i halal-butik i grannkvarteret.
Har någonstans läst att hankillingar tyvärr ofta slaktas som nyfödda. Hoppas din och Gittos propagerande gör att fler killingar föds upp till slaktstorlek.
När jag hör get tänker jag alltid på carribien och deras “curried goat”, en sötstark gryta som framförallt har fingrarna i scotch bonnet- och kryddpeppar burkarna :)…Kanske skulle vara något att testa hemma, men ja vart får man tag på get?
Men inte behöver man springa och leta efter butiker som säljer get. En get kan ju ersätta både gräsklippare och arborist på en gång, och bor man i lägenhet behöver man inte längre masa sig i väg till sopnedkastet med soporna.
Kurt: Haha! Kan man lära den diska också lägger jag in en beställning på en gång. :-)
Tack för att du påminde mig om den där ölen. Haha, det var verkligen det äckligaste som runnit ur en flaskhals.
Jag har kvar lite get i form av slaksida (fast nån har skrivit slagsida på påsen). Vad göra? Rulle?
Haha, ditt “gettegott” fick mig att sitta här och tokreminicera över ljuva Göteborg…
Låter spännande. Har ätit riktigt god getgryta i Andalusien och har beställt “choto” hos en lokal slaktare i Almuñécar för att pröva det här receptet.