Eftersom vi är ganska kräsna vad gäller fisk och skaldjur äter vi det alltför sällan. Förutom Salma-lax, räddningsplankan fryst finduslax och enstaka fynd på Hav i Hötorgshallen (när vi pallrar oss dit) tar vi allt marint från Årstiderna. Förutom veckans fisk har de utmärkta räkor och musslor. Musslorna har varit finemang hittills. Vi behöver aldrig slänga mer en en eller två musslor per kilo. Ibland är alla fina. Barnens inställning har gått från klentrogenhet till besatthet. Det här receptet gillade de extra mycket. Att hitta korvskivor i musselsåsen var en glad överraskning.
Vi använde Saltå Kvarns hela tomater på burk, det är bara att stämma in i Lottas lovsång. De är underbara! Till skillnad från den andra favoriten, smakstarka Mutti, har de en mer lågmäld charm. De blir därför i framtiden mitt val till fiskrätter och mildare anrättningar. Precis som Mutti har de så hög kvalitet att de passar både i korta kok och lite längre. Mutti är dock bästa valet i långlånga kok eftersom de har mer intensiv smak och högre syra.
Muslor med ungersk korv, tomat och örter
Receptmakare: namn på receptmakare
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Lite korv är aldrig fel!
- 1 kg blåmusslor
- 1 liten gul lök
- 50 g rotselleri eller 1 stor stjälk blekselleri
- 1/2 dl olivolja
- 1 stor klyfta färsk vitlök
- 75 g stark ungersk korv
- 1/2 dl finosherry eller 1 dl vitt vin
- färsk basilika eller oregano
- 1 burk hela tomater, helst Saltå Kvarn
- salt, nymald svartpeppar
- Halvera, skala och skiva löken tunt. Skär skalet av rotsellerin och skär i små stavar. Fräs lök och selleri i oljan i botten av en stor kastrull på låg värme. Ha tålamod! Löken ska vara helt mjuk och lite gyllene.
- Krossa vitlöken lätt i en mortel eller med tomatkonserven och peta bort skalet. Krossa den ordentligt till grovt mos som precis håller ihop. Lägg ner i grytan och rör runt. Skiva korven tunt och fräs med någon minut.
- Klipp tomterna i bitar direkt i burken. Slå på tomaterna och sherry på korvfräset. Låt puttra i 10-15 minuter.
- Skölj musslorna under rinnande kallt vatten, skrubba om det behövs och klipp bort skägg. Släng musslor som är spruckna (en liten flisa i kanten gör inget) eller är öppna och inte sluter sig vid en påknackning.
- Peppra ordentligt i såsen. Lägg ner musslorna i kastrullen och vänd runt. Sätt på locket och sjud i 5-7 minuter. Skaka eller vänd runt ett par gånger under koktiden. När musslorna står på vid gavel är de färdiga. Plocka bort musslor som inte öppnat sig och släng.
- Vänd ner grovt skuren basilika eller oregano.
Kommentarer
6 svar till ”Recept: Musslor med korv, tomat och örter”
Musslor är så gott! och man kan ju äta dom med gott samvete också :) Jag lagade en variant med lite öl, bacon och grönmögelost igår :)
Passar på att varna för musslorna som säljs på Vi Sabis just nu. De danska. Ibland har de andra från typ Grebbestad, de är okej, men de danska jag köpte härom dagen var värdelösa.
Det låter ju helknäppt med ungersk korv till musslor! Det skulle jag då aldrig ha tänkt på. Men jag litar på dig, det är säkert delikat!
Det här prickar in alla rätt hos mig! Nästa nät jag köper får sluta så här, det är ett som är säkert :)
Skulle jag aaaldrig ha kommit på själv. Tack för tipset! Vi älskar musslor :) Fast man undrar ju lite vad allt det där de renar havet från tar vägen…
Har vi extrem otur som får väldigt trasiga musslor från Årstiderna? Sorterad just ut tio stycken ur ett kilo som var helt mosade.
Testar det här receptet just nu, ska lägga i musslorna strax! :)