“Ikväll äter vi våfflor” berättade familjen för mig vid frukostbordet. Ja visst ja, det är ju våffeldagen idag!
Mina bästa våffor gör jag i gamla järn som jag fått ärva, men eftersom vi är så många i familjen och alla skriker som korpar efter mer, har jag säkrat upp med ett elektriskt dubbeljärn. Fast våfflorna får inte lika fina ytor som i de gamla järnen.
Om vi ska vara lite regionalpatriotiska så är frasvåfflor rent historiskt sett inte alls typiskt skånska. Den bördiga jorden lämpade sig bättre för spannmålsodling än till bete, så grädde var aldrig en stor produkt. Därför hittar du heller inte lika många våffelstugor härnere som längre norrut. Skåningarna krängde pannekagor och äggavåfflor istället.
Den största favoriten av alla våffeltillbehör hos oss är utan tvekan kolakrämig dulce de leche, gärna åt det lite flytande hållet, ringlat över syrliga hallon. Vilken är din?
Annas jästa äggvåfflor
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 12 st ca
Tid: 30 min + gräddning
På begäran lägger jag här ut mitt recept på jästa våfflor. De blev mycket goda. Frasiga och samtidigt robusta. Jästen gav en lätt syrlighet som inte var dum alls. Om du vill så kan du tillsätta socker, jag föredrar söta tillbehör. Gamla gjutjärn ger överlägset bäst fras.
- 25 g jäst
- 9 dl mjölk
- 2 ägg
- 8 dl mjöl
- 1/2 tsk salt
- 150 g smält smör
- smält smör eller neutral olja till pensling
- Värm mjölken så att den blir fingerljum och lös upp jästen i mjölken.
- Smält sedan smöret och ställ det åt sidan för att svalna.
- Vispa ihop mjölet och saltet med hälften av mjölken i en bunke så att det blir till en tjock smet.
- Vispa ihop äggen med den resterande mjölken och rör ner i smeten.
- Låt den jäsa i 30 minuter i rumstemperatur under handduk
- Vispa ner det smälta smöret i smeten så att den blir jämn och fin.
- Värm våffeljärnen ordentligt och pensla mönstret med smält smör eller olja innan du bakar första laggen.
- Lägg upp färdiga våfflor på ett ugnsgaller så att de inte säckar ihop.
Kommentarer
20 svar till ”Godhjärtat: Våffeldagen”
Hej!
Gör du smet med eller utan jäst?
Jag vill ha grädde vispad mellanhård och granatäpple eller färska blåbär & hallon till!
Tobias: Jag gör smet utan grädde och med jäst. Följer annars inget recept utan gör lite på känn :-)
Vaniljgräddglass som smälter på en rykande het våffla.
Annars gillar jag salta våfflor med ost i till tomatsoppa. Det gäller att passa på medans järnet är varmt – eller när det inte står längst inne i det smockfulla skåpet som det gör 11 månader om året.
Jag testade förra sommaren ett jästrecept jag fann på nätet och oj vilken frasighet våfflorna fick (som även behöll sig).
I övrigt så håller jag Låkktatjåkkavåfflorna (riktigt tunga våfflor(lite graham i smeten??), som serveras på Sveriges högst belägna fjällstation) högt på favoritvåffellistan. Serveras med grädde och olika sylt.
Salta våfflor med ost lät gott. Min mamma brukade bara frukostbröd på bakpulver i våffeljärnet, så vårt stod faktiskt framme: http://kortomgott.taffel.se/2008/12/07/den-brodloses-trost/
Låkktatjåkkavåfflor har jag inte testat, det får jag göra någon gång!
Jag gör smeten efter mammas recept.
Mitt bästa knep är att nästan helt utesluta socker i våffelsmeten. Eftersom tillbehören är så söta, tycker jag att det blir lite kaka på kaka med sockret i smeten. Saltet är däremot mycket viktigt!
Äter gärna våfflorna med vispgrädde (ej för hårt vispad) och hemkokt hjortronsylt. Annrs är även blåbärssylt en favorit här hemma. Eller Nutella…
I kväll blir det broccoli- och spenatsoppa till varmrätt, därefter våfflor. Investerade för några år sedan i ett dubbeljärn, som komplement till enkeljärnet, men det visade sig ganska värdelöst. Klämmer liksom ihop våfflorna…
Smält vaniljglass och åkerbärssylt. Lättvispad grädde är ju också makalöst gott förstås.
Nej nu får ni ta och langa upp ett recept eller en länk. Jag har testat många dåliga våffelrecept men inget bra. Det med jäst i låter intressant.
det var ett väldans prat om dulche de leche på alla matbloggar nu för tiden. Känns som att det är något jag måste prova för det vattnas som f*n i munnen varje gång jag läser om det! På mina våfflor hamnade det crème fraiche, rom och rödlök igår, och en röra med räkor och pepperrrot, jättegott :)
Annika: Håller med, en massa socker i är ett otyg.
Robin: Åkerbärssylt låter mycket norrländskt och exotiskt.
Isabelle: Ja, prova nu då, det är maxad utdelning på lite jobb – du behöver inte ens diska några kladdiga kastruller efteråt.
Peter: Brukar improvisera, men skrev ner hur jag gjorde mina jästvåfflor igår. Kan lägga uppdatera inlägget med det i morgon. Attans frasiga blev de i alla fall – utan grädde ;-)
Anna, men då var det väl gott om smör i. :)
Vi har våffelkalas på söndag så jag hoppas att du lägger upp ditt recept. Förra året tog jag ett recept från Hemmets Journal…nja…
Anna: Det blir helt enkelt inte godare än åkerbärssylt. Hjortrona är ju som vardagsmat norröver…
Robin: jag tror dig, men bara tanken på att få ihop tillräckligt med åkerbär för att koka sylt på svindlar. Vid svärmors sommarställe har vi en hemlig plats där det kanske växer tre-fyra åkerbär om året. Det är vi ganska nöjda med.
När jag jobbade i Umeå så köpte vi tio-liters hinkar med åkerbärssylt av en gubbe som hade lite bättre utdelning på sina smultronställen. Sedan tog vi 139 kr för en kula vaniljglass och lite sylt :)
Robin, den gubben skall jag hitta. De sammanlagt tre bär jag ätit har varit otroligt goda.
Vi får ha en taffelträff där Robin är åkerbärspusher.
Peter: Jag lovar, våffelrecept imorgon
Ååååå våfflor! Jag har aldrig varit så galet sugen på våfflor något annat år. Och nu är våffeljärnet nerpackat i en av 92 kartonger som det står “kök” på. Kan ingen granne förbarma sig och bjuda mig på några frasiga? Jag vill ha hemkokt sylt på körsbär och lättvispad äkta grädde (absolut inte fusk från sprutflaska) eller möjligen vaniljglass till.
Fröken Dill: Du får ordna en egen våffeldag när du hittar ditt våffeljärn. Din hemkokta körsbärssylt hade jag då verkligen inte bangat för :)