Grannsämja i grönsakslandet

Om sommaren är det extra roligt med goda grannar. Vi släntrar förbi, hänger i varandras trädgårdar och spontangrillar. Och så här i skördetider är givmildheten slösande härlig:
“Vill du ha svarta vinbär? Bara ta för dig!”
“Vi har så mycket sallad att vi inte vet hur vi ska hinna äta upp den.”
Folk kommer med rädisor och potatis och går med mangold och hallon.

Några grannar odlar framgångsrikt squash i den sandiga jorden. Pojken i familjen brukar göra “ubåtar” av sina och fylla dem med köttfärs och ost. Häromdagen gav de oss en stor, välmatad squash i present, så då lagade jag en egen variant:

Grekiska ubåtar

Receptmakare: Anna billing

Portioner: 4
Tid: 35 minuter

  • 1 stor squash eller 2 zucchini (butiksstl)
  • 400 g lammfärs
  • 200 g fetaost
  • 1 näve kalamataoliver
  • 2 schalottenlökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk kanel
  • Några kvistar färsk rosmarin
  • Svartpeppar och salt
  • Olivolja till stekning
  1. Ställ in ugnen på 200 grader. Klyv squashen på längden och skopa ut innanmätet med en sked. Var inte för nitisk, då förlorar skalen sin stadga.
  2. Droppa över lite olivolja över halvorna, salta lätt och baka dem i ugnen i ca 10 minuter.
  3. Hacka det urgröpta fruktköttet och fräs i en stekpanna tillsammans med finhackad schalottenlök och vitlök. När blandningen inte vätskar längre tillsätter du lammfärsen och tomatpurén. Krydda med kanel och lite finhackad rosmarin. Smaka av med salt och svartpeppar och fräs tills färsen är genomstekt.
  4. Blanda i urkärnade kalamataoliver i färsen och fyll squashhalvorna. Smula över fetaost och toppa med lite extra rosmarin och svartpeppar.
  5. Gratinera i övre delen av ugnen i 20 minuter. De sista minuterna kan du eventuellt slå på grillen för lite extra färg. Servera med en god tomatsallad, bulgur eller couscous.

Kommentarer

12 svar till ”Grannsämja i grönsakslandet”

  1. Mmm, det där lät mycket gott. Lammfärs och fetaost är säkra kort när man vill göra smaklökarna glada.

  2. Ja, och rosmarin på det, jag är tokig i rosmarin!

  3. Emma

    Ha ha! Jag gjorde lammfärs i ugnen med fetaost, citronspäckade gröna oliver och rosmarin. Squashen låg bredvid i fatet… Det var också väldigt gott. Vad synkat det blev!

  4. Emma

    Vilken mumsig bild förresten! :-) Ska testa ditt recept på pappas indiankanotsquasher när jag kommer dit nästa gång, för det lät smaskigt (som sonen säger).

  5. Lät härligt och underbart GI-korrekt. Ska testas fast kanske med vildsvinsfärsen jag har i frysen.

  6. Rebecca: Minus lammfärsen så har du nog smaksättningen klar till ett ljuvligt gott bröd!

    Emma: Indiankanotsquash, hur många räcker en sådan till?

    Anders: Inte avsiktligt GI ;-) Vad ska du förresten kombinera vildsvinsfärsen med?

  7. Oavsiktilig GI är bäst!
    Jag skulle kombinera den med din “Grekiska ubåt”. Fast nu har jag tinat den och dess öde är att bli biffar ikväll.

  8. Emma

    Ja, får väl plats en 4-5 pers… jag skojar, men dom är avgjort stora ;-)

  9. Anders: Biffar är inte fy skam!
    Emma: He, familjestorlek, låter det som…

  10. Tack för idén. Jag har bara bakat med fetaost och pumpafrön. Nästa gång får det bli fetaost, pinjenötter och rosmarin. Kanske redan imorgon…

  11. Just på sommaren tycker jag att det är extra gott med fyllda bröd, men hinner inte baka själv just nu. Dessutom har närheten till Garagebageriet http://kortomgott.taffel.se/2009/02/22/helvetesbrod-fran-garagebageriet/ gjort mig en smula lat;-) Men rapportera gärna, Rebecca, jag är idel öra!