Indisk soppa på jordärtskockor med masala & ghee

Just jordärtskockor är perfekta med denna milda garam masala, som låter skockornas smak skina igenom. Soppan tillagas med ghee, indiskt skirat smör som renats till smörfett, och förstärks med topping av detsamma. Ghee kan du numera hitta även i välsorterade livsmedelsbutiker. Du kan också tillverka egen ghee av smör därhemma, då hoppar du över till Lisas recept här, eller göra en snabb fuskvariant med skirat smör. Du får inte fram de godaste kolatonerna, men det är ok - ingen lynchar dig för det eftersom soppan ändå är så god.


Portioner: 4-5
Tid: 30 minuter
Du behöver: 

700 g jordärtskockor
1 tsk salt
1 liter vatten (ca)
7 dl gammeldags mjölk
2 schalottenlökar
2 msk ghee el skirat smör
Garam masala:
1 1/2 tsk mald spiskummin
1 1/2 tsk gurkmeja
1 tsk mald kanel
1 tsk mald koriander
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald svartpeppar
1 tsk salt
Ghee:
2 msk ghee (se här) eller skirat osaltat smör
Till servering:
10 papadum
1 msk rapsolja
2 msk svarta och vita sesamfrö

Gör så här: 

Skrubba och skala skockorna. Lägg dem direkt i kallt vatten med lite citron eller vinägerstänk, annars mörknar de.

Koka upp skockorna i en kastrull med vatten och en tesked salt. Jag som är inulinkänslig bytte kokvatten en gång, men det är annars onödigt.

Blanda de malda kryddorna ordentligt (eller stöt hela kryddor i mortel först)och piffa upp dem snabbt i en het, torr stekpanna. Häll kryddorna i en mindre skål och torka ur pannan.

Skala, finhacka och fräs löken i stekpannan med smöret på medelvärme. Löken ska inte ta färg, bara mjukna.

Häll i kryddorna i pannan igen och blanda med smör och lök.

När skockorna är helt mjuka, häll av vattnet, skopa över innehållet från pannan och mixa slätt med en stavmixer.

Blanda sedan i mjölken, mixa igen, smaka av med salt och låt soppan småputtra medan du fixar med papadum och det klarade smöret.

Ställ in ugnen på 250 grader, pensla papadumbröden med rapsolja och strö över sesamfrö innan du gräddar dem i cirka 1-2 minuter så att de hunnit puffa upp.

Häll upp soppan i skålar, ringla lite ghee över och sörpla av hjärtans lust. 

Bild för Anna Billing
2016-01-09
Av
Fotograf
Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing