Kalaskaka med hasselnötter och choklad (glutenfri)

Tack vare att man numera kan hitta hasselnötsmjöl och mandelmjöl går det i raketfart att baka mastiga smarriga kakor utan gluten. Att mina mjuka kakor nästan alltid är glutenfria beror på att jag inte gillar smaken av rått vetemjöl. I synnerhet tillsammans med bakpulver blir den obehagligt frän. I småkakor och vanligt bröd upphettas vetemjölet ordentligt så att den fräna stärkelsesmaken försvinner. Trevligt nog blir glutenfria kakor enormt möra och saftiga – och de blir bara godare av att få stå en dag eller två. 

Det är så himla värt att lägga ner mer pengar på en dyr kakao. Valrhona är godast, men tyvärr inte Fair Trade. Kom gärna med förslag på bättre producerad kakao som smakar lika bra. Gärna inköpsplats också. Köp alltid kakao i små paket, den tappar charmen ganska snabbt om den blir stående.


Portioner: 12
Tid: en dryg timme
Du behöver: 

200 g smör, lite kallare än rumsvarmt
2 dl strösocker
1 1/2 dl ljust muscovadosocker eller favoritsocker
4 ägg
3/4 tsk salt
60 g (1 dl) kakao, dyrare sort
200 g hasselnötsmjöl eller malda hasselnötter
150 g (2 1/2 dl) rismjöl
1 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
1 tsk mald kanel
1/2 tsk mald kardemumma
1 dl äppelmos eller trevlig sylt
2 dl fil, yoghurt eller kärnmjölk

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft) och plocka fram övriga grejor. Smörj en fin sockerkaksform av lite större modell. Bröa den med hasselnötsmjöl.
  2. Vispa smör, strösocker och muscovadosocker ljust och fluffigt, cirka 5 minuter på medelhastighet. Vispa sakta ner tre av äggen, ett i taget.
  3. Ös ner alla andra ingredienser i skålen. Var noga med att pudra över bakpulver och bikarbonat så att de sprids väl. Vispa samman allt cirka 30 sekunder. Eftersom du inte använder vetemjöl blir kakan inte seg och brödig för att du bearbetar degen.
  4. Klicka smeten i den förberedda formen. Grädda i 45-60 minuter. En trästicka ska komma ut torr när den sticks ner i kakan och kakan ska ha släppt lite i kanterna.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh