Kardemummakaka med äpple och citron

Receptmakare: Anna sjögren

Portioner: ca 8 beroende på aptit

Tid: 45 minuter

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl, fullkorn
  • Att lägga ovanpå:
  • 1 äpple
  • 2 msk råsocker
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • ev. 2 msk (30 g) smör
  1. Sätt ugnen på 175˚. Smörj och bröa en form, antingen en rund sockerkaksform eller en fyrkantig form. Jag har en liten fyrkantig långpanna som är 20×27 cm stor, den är perfekt.
  2. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker med elvisp tills det blivit vitt och pösigt.
  3. Stöt kardemumman i mortel eller mal den i pepparkvarn. Rör ner
    kardemumman i äggsmeten tillsammans med citronskal, vaniljsocker, smör
    och mjöl. Rör tills allt är blandat, inte längre för då kan kakan bli
    seg.
  4. Häll ut smeten i den smorda formen. Skär äpplet i klyftor, ta bort
    kärnorna och skär äppelklyftorna i lövtunna skivor. Lägg ut skivorna
    på kaksmeten.
  5. Mal kardemummakärnorna och blanda dem med sockret. Häll blandningen
    över äppleklyftorna. Avsluta om du vill med att klicka eller hyvla över
    lite smör. Smöret kokar ihop med sockret i ugnen och gör att det blir
    extra knäckigt och gott.
  6. Ställ in kakan i nedre delen av ugnen och baka den i ca 30-35 minuter.
  7. Låt den svalna i ungefär en kvart. Stjälp sedan upp den på en skärbräda.