Receptmakare: Anna sjögren
Portioner: ca 8 beroende på aptit
Tid: 45 minuter
- 100 g smör
- 2 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljust muscovadosocker
- 1 tsk kardemummakärnor
- rivet skal av 1 citron
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl vetemjöl, fullkorn
- Att lägga ovanpå:
- 1 äpple
- 2 msk råsocker
- 1 tsk kardemummakärnor
- ev. 2 msk (30 g) smör
- Sätt ugnen på 175˚. Smörj och bröa en form, antingen en rund sockerkaksform eller en fyrkantig form. Jag har en liten fyrkantig långpanna som är 20×27 cm stor, den är perfekt.
- Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker med elvisp tills det blivit vitt och pösigt.
- Stöt kardemumman i mortel eller mal den i pepparkvarn. Rör ner
kardemumman i äggsmeten tillsammans med citronskal, vaniljsocker, smör
och mjöl. Rör tills allt är blandat, inte längre för då kan kakan bli
seg. - Häll ut smeten i den smorda formen. Skär äpplet i klyftor, ta bort
kärnorna och skär äppelklyftorna i lövtunna skivor. Lägg ut skivorna
på kaksmeten. - Mal kardemummakärnorna och blanda dem med sockret. Häll blandningen
över äppleklyftorna. Avsluta om du vill med att klicka eller hyvla över
lite smör. Smöret kokar ihop med sockret i ugnen och gör att det blir
extra knäckigt och gott. - Ställ in kakan i nedre delen av ugnen och baka den i ca 30-35 minuter.
- Låt den svalna i ungefär en kvart. Stjälp sedan upp den på en skärbräda.