Koulouri: Atenarens frukostkringla

När du är i Aten – gör som atenarna och grabba stora, frasiga kringlor med sesamfrö till frukost.
I nästan varje gathörn och i entréerna till tunnelbanan stod koulouriförsäljarna och frestades.

Det fanns drösvis av olika sorters koulouri med knepiga grekiska namn som jag inte förstod, men de med sesamfrö var vanligast. Sådana ville jag kunna baka själv här hemma, så i förrgår sökte jag runt på nätet efter olika recept.

Vissa var övermåttan krångliga och innehöll ägg och mjölk, men jag är övertygad om att framgångsrik gatumat bygger på enkelhet, så mitt recept är ett mischmasch från olika grekiska bloggar som jag tycker blev mycket likt originalet, kanske något “brödigare”.
Snart kan jag dricka frappé till också, eftersom kaffet från i morse har hunnit kallna…

Koulouri, grekiska frukostkringlor

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: ca 20 st

Tid: 2 timmar + jäsning över natten

Här är ett gott recept på koulouri. Lång jästid, men annars lätt som en plätt… jamenar kringla.

  • Fördeg:
  • 5 g jäst
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl mjöl
  • Bortgörning:
  • 15 g jäst
  • 1/2 dl mjöl
  • 3 dl ljummet vatten
  • 850 g vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl solrosolja
  • 1/2 dl socker
  • 200 g sesamfrö
  1. Dag 1:
    Lös upp jästen till fördegen i vattnet och tillsätt mjölet. Blanda och förvara i en burk med lock (en gammal yoghurtburk duger bra) i kylskåp över natten.
  2. Dag 2:
    Ta fram burken ur kylen så den blir rumstempererad. Blanda en liknande sats i ny bunke med resten av jästen, vattnet och en halv deciliter mjöl. Blanda ner innehållet i fördegen och låt stå och svälla i en kvart.
  3. Sikta mjölet och blanda det med salt i ett rymligt baktråg eller direkt i en bakmaskin.
  4. Lös upp sockret i degvätskan och blanda nog med resten av mjölet och olja. Knåda till en fast deg som du täcker med plastfilm och låter jäsa i en timme.
  5. Knåda degen hårdhänt en gång till eller kör någon minut i bakmaskinen och dela den sedan i tjugo delar. Degen ska nu vara fast och smidig – jag behövde inget extra mjöl till utbakningen.
  6. Rulla degbitarna till fingertjocka längder. Doppa längderna en och en i en bunke med kallt vatten innan du tvinnar ihop dem till runda kringlor  och vänder dem på en tallrik med sesamfrö.
  7. Lägg dem på bakplåtspapperklädda plåtar och grädda kringlorna gyllenbruna i ugnen i 15 minuter.
  8. Ät dem direkt eller dela med kniv och bre dem med smör. Koulouri är även bra som utflyktsmat, de håller sig i en brödburk i några dagar.

Kommentarer

4 svar till ”Koulouri: Atenarens frukostkringla”

  1. Dina berättelser från Grekland är underbara, Anna! Men, hur länge skall ni stanna?

  2. Mikkan: Vad bra att du gillar dem, undrade just om jag började bli enformig :) Vi är hemma sedan några veckor, pytsar ut lite semesterbilder och texter i efterhand. Juli är annars inte min mest effektiva köksmånad, blir hämmad av värmen och vill bara läsa böcker…

  3. Ser jättegoda ut! :-)

  4. Mmm, det blev de verkligen, fast “fraset” stod sig inte så länge som i Aten. Undrar vad jag skulle gjort för att åstadkomma det…