Kreolskans 40-årsjubileum

Dagens recept är en modifiering av 70-årsklassikern Kreolskans söndagsgryta. Fortsätt gärna laga originalet men testa också den här. Lite jobbigare är den, men vafan det klarar ni av att ägna er åt en söndag.

Litet tillägg:

Av mer eller mindre en slump ser jag att Margit Richert redan postat Kreolskans 2.0 på Taffel, för fem år sedan. Receptet skiljer sig från mitt och jag hade ingen aning om det. Great minds... osv ;-)


Portioner: 6
Tid: 2-3 timmar
Du behöver: 

500-700 g fransyska, rulle eller annan lite segare bit från nöt eller vilt
100 g ostronskivling eller annan odlad svamp, hackad i mindre bitar
100-200 färsk het chorizo (jag körde med hemgjord)
salt och peppar
smör att steka i
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 msk bra paprikapulver (gärna starkt)
1 tsk cayennepeppar
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk tomatpuré
2 msk smör
1 stor röd paprika, fint strimlad
5 dl köttbuljong
2 dl vispgrädde
1 dl syltlök
1 dl cornichoner
salt
500 g brytbönor

Gör så här: 

Börja med att skära upp köttet i skivor som blir stora som skivad fläskfilé. Salta och peppra köttet och stek rätt så hårt i stekpanna med smör så att de får fin yta. Lägg undan ett tag.

Blanda kryddorna i en liten skål.

Stek sedan svampen i smör. Här tycker jag man ska steka så den blir lite krispig. Salta och peppra lite. Efter att du stekt svampen i runt fem minuter så kan sänka temperaturen lite och lägga i korven så den blir genomstekt och får lite fin yta.

Hetta nu upp ett par matskedar smör i en gryta med lock och stek lök och vitlök på medeltemperatur i fem minuter. Lägg sedan ner tomatpurén och fräs även den i fem minuter. Lassa sedan ner strimlad paprika, buljong, 2/3 av kryddorna och köttet och koka upp. Låt sedan allt puttra försiktigt under lock.

Hur länge det ska puttra beror helt på köttet och just fransyska kan variera enormt mycket i tuggighet. Min fransyska från älg tog ungeför 2,5 timmar på sig för att bli bra. Du behöver plocka upp och smaka av helt enkelt. Sikta på konsistensen hos bra kalops (det var ju en jävla angivelse). 

När köttet börjar bli bra slantar du korven och slänger ner den i grytan tillsammans med den stekta svampen samtidigt som du slår på grädden. Låt grytan puttra i ytterligare 15 minuter. Avsluta med att lägga ner syltlök och cornichoner och smaka av med salt.

-DET SKA VARA SVARTA OLIVER I KREOLSKANS, skriker någon. 

Ja det kan du också lägga ner. Jag hittade inga bra så jag skippade den biten.

Fräs brytbönorna i smör tillsammans med resten av kryddblandningen till bönorna är lite mjukare men ändå har lite stuns kvar.

Servera gryta och bönor med kokt ris. Den är nästan ännu godare dagen efter så du kommer vinna måndagens matlådetävling på jobbet.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson