Linguine med bondbönor och kantareller

Bondbönor odlar vi själva i år och jag har längtat och trängtat för att bönorna ska bli stora och fina i skidorna innan vi knycker dem från stänglarna. Skörden i sig blir nästan lite helig, vilken maträtt ska de ingå i? Barnen röstade för pasta, och jag var inte sen att hänga på. När vi var och handlade idag på Råbytorps Gårdsbutik tiggde de dessutom kantareller. Vips så var kvällens middag klar!

Fast fullt så snabbt gick det inte, eftersom jag fick för mig att inviga min pasta-attrapp för kitchen aiden och smällde ihop en pastadeg. Linguinen kanske inte hade fått en signora att gråta av glädje – jag var visst lite ringrostig – å andra sidan hade  hennes hjärta kanske veknat om hon smakat den färdiga pastan med kantareller, bondbönor och mangold (också från landet) blandat med drivor av den gudomliga pecorinon Fiore sardo.

Linguine med bondbönor och kantareller

Receptmakare: aNna Billing

Portioner: 4-5

Tid: 1 h

Lite meckig är den allt, men du kan ju alltid använda färdig färsk pasta, så blir det rena rama snabbmaten!

  • 800 g bondbönor i skida (ger ca 200 g)
  • 300 g kantareller
  • 70 g mangold (små blad)
  • 1 shalottenlök
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 100 g Firore sardo
  • Olivolja till stekning
  • Svartpeppar och salt
    Linguinen:
  • 3 ägg
  • 2 msk vatten
  • 6 dl siktat durumvete
  • (extra mjöl till utbakning)
  • Eller 2 pkt färsk linguine
  1. Vispa upp äggen med vattnet i en bunke eller matberedare.
  2. Sikta mjölet och tillsätt lite i taget tills degen är fast och smidig utan att vara klibbig (tillsätt mer mjöl om så är fallet). Forma degen till en korv, vira in den i en handduk och låt den vila en halvtimme i kylen medan du gör i ordning resten av ingredienserna.
  3. Öppna bönskidorna och sprita bondbönorna i en skål. Förväll dem några minuter i lättsaltat vatten. Skala sedan av den vita hinnan så att de gröna, platta bönorna blottas.
  4. Rensa kantarellerna om det behövs, skölj mangplden och finhacka schalottenlöken.
  5. Dela pastadegen i fyra delar, platta ut dem något på ett mjölat bakbord och valsa dem genom linguine-munstycket. (Ha inte på dig slips under tillverkningen, rekommenderar manualen).
  6. Fånga upp linguinen med en trägaffel så att de inte trasslar ihop sig och koka dem 2-3 minuter i ordentligt saltat vatten. Häll av och vänd ner lite olivolja. Lägg den färdiga pastan i en stor serveringsskål.
  7. Fräs kantareller och lök i en stekpanna i en rejäl slatt olivolja. Tillsätt vinägern när svamparna fått färg. Vänd ner bondbönor och mangold mot slutet. Salta en smula – men tänk på att osten är salt.
  8. Lägg stekpannans innehåll över pastan och blanda ner riven fiore sardo strax innan serveringen. Avsluta med några drag med pepparkvarnen.

Kommentarer

7 svar till ”Linguine med bondbönor och kantareller”

  1. Åh jösses!

    Nu fick du mig igen!

    Jag är nykär i mangold. Stormförälskad faktiskt.

    Jag tror jag måste prova att odla bondbönor i fjällen nästa år…

    Varma fjällhälsningar

  2. Sneglade på bondbönor i grönsaksaffären förra veckan, men saknade inspiration. Imorgon är det jag som köper bönor och kantareller!

  3. Fjällmor: Vi satte våra bönor hiskeligt sent, tyckte jag, så det finns nog all anledning att prova. Hos er växer de väl på nätterna också? ;)
    Ylva: Kul! Italienskt är skoj i skördetider för smaksättningen tar inte kål på bönornas och svampens aromer. Smör och lagrad prästost går förstås det med…

  4. Så inspirerande! Ser verkligen superläckert ut. =)
    Jag älskar den här tiden på året då det finns så mycket härliga grönsaker.

  5. Perfekt – jag behövde just lite inspiration till vad jag skulle göra med bondbönorna som kom i mossagårdslådan!

  6. Sofia: Nu när jag lagat så mycket afrikanskt och grekiskt ett tag kändes det extra kul att frottera sig med närodlat.
    Annica: Mossagårdens bönfält är jättefina, plockade där i fjol inför ett tidningsreportage: http://skafferiet.taffel.se/2009/08/01/bondtur-pa-mossagarden/

  7. Oj oj oj det lät gott! Och vaddå ringrostig, pastan ser jättegod ut och säkert hade “nonna” blivit impad ;-)