Doften av kamomill är nog bland de godaste dofter jag vet. Även efter en torr sommar som denna håller blommorna ställningarna i dikesrenen och avger ett aromatiskt moln när du passerar.
Förra året bryggde jag eget kamomillte som förkylningskur och när jag såg de gula små blomknapparna lysa mot mig häromdagen kom jag på att de vore finfina smaksättare till en saftig honungskaka. Helt rätt de här allra sista, skälvande dagarna av sommarlovet.
Jag undviker oftast att baka sockerkakor för jag tycker att det blir lite fantasilöst med den okomplicerade sötman. Nej, hellre då en honungskaka med arom! Jag valde också att inte använda bakpulver och delade därför äggen och vispade äggvitorna till styvt fluff. Istället för skorpsmulor bröade jag formen med vallmofrö. Fick för mig att den skulle räcka till två fikor – det visade sig vara väl optimistiskt…
Kamomillakaka
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 6-8 personer
Tid: 60 minuter
- 175 g smör
- 1 dl honung
- 1/2 tsk salt
- 1 dl kamomillblommor
- 1 msk citronsaft
- 3 ägg
- 1 1/2 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 2-3 msk vallmofrö
- 1 msk florsocker
- Smör till formen
- Extra kamomillblommor till servering
- Ställ in ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform med smör och bröa den med vallmofröna.
- Smält smöret och rör ner honung, salt, citronsaft och finhackade kamomillblommor. Låt svalna
- Dela äggen och vispa äggvitorna riktigt styva med hjälp av en elvisp eller assistent (det senare är att föredra, det tar cirka tio minuter). Det är viktigt att skålen är helt ren och fettfri för att äggvitorna ska lyfta maximalt. Vispa först en stund innan du börjar tillsätta strösockret. Rör ner lite socker i taget och vispa tills du hör att maskinen saktar av, först då är äggvitan färdig. Skrapa över fluffet i en annan skål medan du blandar övriga ingredienser.
- Ta nu den svalnade honungsblandningen och häll i assistentens skål tillsammans med äggulorna. Vispa ihop till en jämn smet.
- Sikta vetemjölet och tillsätt lite i taget ner i skålen tills smeten återigen känns jämn.
- Vänd nu försiktigt ner äggvitorna så att de nätt och jämt blandas med smeten.
- Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kakan känns tillräckligt torr med en provsticka.
- Låt stå och svalna en stund innan du stjälper upp den och skär den i bitar. Garnera gärna med siktat florsocker och kamomillblommor. God som den är till en eftermiddagsfika, men en kula vaniljglass till är inte fel det heller…
Kommentarer
35 svar till ”Saftig honungskaka med kamomill”
Det här är det bästa, mest frestande sockerkaksrecept jag läst i hela mitt liv. Enda problemet är att mina förväntningar blir helt orimliga att leva upp till. Om receptet är lika bra som det låter är du min idol.
Oj, jag som inte ens gillar sött blev alldeles munvattnad.
När du Annas kaka vill
laga, den med kamomill
och ut att plocka blommor gå:
se upp för farbror Baldersbrå!
Åh Anna, åh Peter… ni gör mig glad!
Vallmo och kamomill är liksom bästa huvudkudden. Milt narkotiska ingredienser bore användas mer. Tror ni det funkar med torkad kamomill?
Wow, vilka lovord, jag är alldeles golvad! Peter, du rimmar i bästa Beskow-stil och jag håller med dig; se upp för farbror Baldersbrå genom att enkelt gnugga en blomma i handen. Är den doftlös är det något som inte stämmer ;)
Lisa: Jag har provat med torkad kamomill också, det går jättefint, blommorna ska ändå finhackas och nästan pulvriseras. Har man ett riktigt bra kamomillte hemma (jag har ett från Fortnum & Mason)kan man snitta upp en tepåse och använda, smaken vaknar i det smälta smöret. Fast då måste man förstås reglera mängden, en deciliter kan bli lite väl narkotiskt…
Hade gärna använt mer honung, men sockret behövdes för att ge stadga åt äggvitorna.
Smaskigt värre ;-)
Jag håller med med hyllningskören:)
Bockar och bugar, kanske borde baka kaka lite oftare?
åh herreminje!
Jag som lever utan både socker och mjöl känner plötsligt stooor baklust igen…
Tack för en underbar kaka!
Vänliga fjällhälsningar
Fjällmor: Ledsen om jag lockar dig i fördärvet. Fjällhälsningar värmer fö extra bra, tycker jag!
Hej där Anna – jag svängde förbi Ica Tuna igår och införskaffade era hemgjorda korvar. Fantastiskt goda!! Till kvällsmat igår blev det varianten med lamm med rosmarin. Idag till lunch den med bacon och salvia. Sagolika!! Tack. :0)
Jag har inte kunnat sluta tänka på denna kaka sedan du publicerade inlägget. Fasligt lockande.
Jag kunde inte motstå frestelsen utan bakade igår. Resultatet blev (trots tepåsekamomill och för kort tid i ugnen) ljuvligt.
Tusen tack för ett recept jag definitivt kommer att återvända till!
Eftersom jag precis förärades en burk hallonghonung blir jag grymt sugen på denna kaka. Plockade massor av kamomill när jag var liten och sånda där röda, långa…som också finns mängder av? Nån som vet vad de heter?
Pia: Roligt att höra att den blev så bra! En vän till mig bakade den med kamomillte häromdagen och var också nöjd. Hon använde tre tepåsar, vad tog du?
Martina: Hallonhonung låter fint. Men dina långa röda… menar du ängssyra? http://linnaeus.nrm.se/flora/di/polygona/rumex/rumeace.html
Anna: Jag använde innehållet från två påsar Friggs kamomillte. Smaken blev tydlig men inte dominant, så honungssmaken kändes också bra.
Så två – tre tepåsar (typ Friggs) då beroende på hur pass mycket kamomillsmak du vill ha. Tack!
Mitt i kakbaket just nu! :D
Härligt, Mikkan! Skulle inte ha någonting emot en bit kaka, men sparar mig. Ska baka hela veckan för ett tidningsjobb :)
Ja, det verkar ju ändå vara för ett godare högre syfte! :) Alla hemma vgar sjukt nöjda igår, och otroligt att det gick att baka utan bakpulver!!! http://njutmaten.blogspot.com/2010/08/efter-regn.html
Jag har aldrig bakat riktigt den här kakan. Däremot använder jag receptet som grund till min absoluta favoritkaka: honungskaka med rosmarin, grapefrukt och vanilj.
Jag gör exakt som receptet föreskriver men skippar kamomill o vallmo och skrapar ned innanmätet från en stång vanilj, grapefruktrasp och en gnutta saft ned i smöret. Och en inte allt för snål ruska hackad rosmarin. Den är fullkomligt bisarrt god. Men jag ska prova den med kamomill också vad det lider.
Åhå – det var en twist som hette duga! Jag är tokig i rosmarin i kakor.
Av någon anledning blir det helt vansinnigt gott. Och jag GILLAR inte ens sockerkaka.
Joho.
Nähä. Eller bara mammas, när jag var liten.
Peter Alternativa blommor du vill rekommendera?
Jag undrar om fläder eller syren skulle fungera?
Ja, jag vet ju för all del inte vad Peter har lust att stoppa i min kaka ;-) , men jag kan ju säga att själva grundidén med det här receptet är en kraftig smaksättare som tex kamomill eller rosmarin. Sedan gör ju alla givetvis som de vill. Hade gärna provat gråbo om inte min man hade varit så himlans allergisk. Eller möjligen rölleka.
Tror inte den här kakan går att toppa. Andra blomster och blader är för tama i smaken. Rölleka, renfana och andra kraftigare smaker funkar nog inte. Men jag skall inte låta som att jag vet nåt, kakor och sådant är inte min starka sida.
Löktrav, kanske? ;)
Citronskal och tussilago, förresten, skulle nog kunna funka.
Jag tror faktiskt visst på rölleka – om man nu absolut inte vill hålla sig till originalet.
Testa! Den kanske behöver en kompanjon?
Vi får väl se när röllekan blommar längre fram.
Det skall bli spännande att se vad du hittar på. Tror säkert att den fungerar bra med kamomill.
Hej!
Jag har en fråga om kamomillblommorna. Ska det vara färska eller torkade?
Hälsningar emma
Hej Emma! Om du tittar tillbaka i den här tråden så får du svar på din fråga. Kamomill kan blomma in i november (Skåne)så får du tag i färska är det extra roligt.