Lussekatter och hallelujadeg

Min mamma var verkligen ingen bullmamma. Hon bakade i och för sig nästan varje dag under hela min uppväxt – men aldrig bullar. Mormor var politisk karriärist som ansåg att kvinnan inte skulle låta sig fjättras vid spisen (undrar vad hon hade sagt om mig om hon levat) så det förekom sannerligen inga bullbak på den fronten heller. 

Några traditionsfyllda familjerecept att ta till inför lussebaket häromdagen hade jag alltså inte, men faktum är att jag faktiskt bakar bullar oftare nu sedan jag hittade mitt favorit-vetedegsrecept  i Konditori Vete-Kattens fina bakbok. Degen blir ett under av smidighet och jag känner mig fantastiskt lyckad varenda gång. Fastlagsbullar, sommarens kanelsnäckor och lussebullar – allt går som en dans. Det är lång jästid, men det är det värt. Fina muskler får du också, om du knådar för hand.
Att blötlägga russinen en stund innan kan vara bra, så håller de sig saftiga även efter baket. Jag bakade några med torkade tranbär istället. Jag tyckte själv det var gott, men de blev fett dissade av barnen.

Framtida traditioner skapas ju hela tiden och vem vet om inte mina barn och framtida barnbarn kanske kommer referera till det här som “ett riktigt, klassiskt mormorsrecept”. Har ni några knep eller favoritrecept på lussebullar, tipsa gärna eller länka i kommentarerna.

“Mormors” lussekatter

Receptmakare: anna billing med vete-kattens vetedegsgrund

Ca 30 st bullar (40 små)

  • Raskdeg:
  • 1 paket 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 msk socker
  • 6 dl Vetemjöl Special
  • Bortgörning:
  • 1 gram saffran
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 dl socker
  • 200 g smör
  • 2 tsk salt
  • 12,5 dl Vetemjöl Special
  • 1 ägg
  • 1 uppvispat ägg (till pensling)
  • Russin eller tranbär (blötlagda)
  1. Raskdegen: Vispa först ner jästen i mjölken och tillsätt sedan socker och mjöl. Berabeta degen i 10 minuter för hand eller 5 i maskin. Täck över degen med plastfolie och låt jäsa i en halvtimme
  2. Bortgörningen: Tillsätt sedan resten av ingredienserna till degen. Saffranet stötte jag med en del av sockret i en mortel, smöret tärnade jag fint.
  3. På det igen: knåda en kvart för hand eller 10 minuter i maskin. Täck degen igen och låt den jäsa en halvtimme till.
  4. Forma lussekatter som S eller bockar som V:n där du rullar ut hornen eller något annat kul. Sedan ska de jäsa på plåt under plastfolie  i fyrtiofem minuter till. Ställ ugnen på 225 grader.
  5. Pensla med ägg, dekorera med russin och baka i mitten av ugnen 6-10 minuter beroende på storlek.

Kommentarer

18 svar till ”Lussekatter och hallelujadeg”

  1. Emma

    Finfint! Jag har inte bakat lussebullar än och har länge letat efter ett riktigt gott recept. Dom blir ju lätt lite torra…

  2. Det är en väldigt bra bok, Vetekatten. Jag bakar ur den men den är knappast gjord för köket utan rätt opraktisk.

  3. tobias

    Ett alternativ till lussebullar är att baka Jan Hedhs Julkaka; recept finns i hans stora brödbok.

  4. Emma: Du kommer inte att bli besviken.
    Jessika: Drar mig till minnes att vi pratat vetedeg förut. Kan hålla med om att många recept i Vete-katten inte är för hemmabakare, men innehåller en hel del pärlor, som denna vetedeeg t ex.
    Tobias: Vilken av Jan Hedhs brödböcker, den nya eller den gamla? Har för mig att den gamla också fick en del kritik för sin krånglighet.

  5. tobias

    Boken jag åsyftar heter “Bröd” och är utgiven 2004. Helt korrekt så är recepten krångliga, men slutresultatet på nämnda julkaka mycket bra. Jag tror att man kan förenkla Hehs recept rejält genom att helt sonika göra en deg direkt istället för att göra fördeg etc. Det som gör denna julkaka god, enligt mig, är att man lägger en massa russin i blöt i en halvtimme innan man blandar dem i degen samt att man då tillsätter suckater och hackad mandel. Detta skapar ju härlig sötma och knaprighet. (en parantes är att jag personligen gillar att grädda kakan ordentligt så att det bildas skorpa där mkt smak sitter).

  6. Tack Tobias, ska spana in den där kakan ordentligt och jag håller med dig, gillar också välgräddat.

  7. tobias

    Än bättre blir kakan av att man lägger hackad mandel på kakan som liksom nästintill bränns vid gräddningen. Kanske låter äckligt, men jag kan verkligen gilla dessa toner till bakat. :-)

  8. Hatar Bröd.
    Vad jag menade med Vetekatten är att den är rätt opraktisk för att användas i köket, min är alldeles fläckig. Hade varit bättre om den hade varit utformad som en riktig kokbok.

  9. Vetekattens fina bok är verkligen ett måste! Jag brukar inte baka lussekatter hemma utan får av min mamma ;-) som alltid bakar goda lussekatter! Och tror inte att man ska lägga till några “nymodigheter” i lussekatten ;-) som tranbär – lussebullar ska vara detsamma som det alltid varit!

  10. Jessika: Ok, då missförstod jag, trodde du syftade på svårighetsgraden i Vetekatten, vissa saker kräver sitt proffs. Men jag har också tänkt på de fina matta pärmarna och bindningen, visst gör det ont i en när man satt flottfläckar på dem? Avtorkningsbar, det är en riktig kokbok det! ;-)
    Men Jan Hedhs nya Bröd II ska väl vara bättre, eller?
    Anna: Aha, en traditionalist! Nej, bara skojar. Jag brukar inte mecka med pepparkakor och lussebullar, de får vara som de är, jag bakar dem mest för att barnen ska få bullmysa framför julkalendern om morgnarna. Men faktum är att tranbären blev riktigt goda i…

  11. Älskar att hänga på Vetekattenj – visste inte att det cokså finns en bok!

    Ett lussetips jag har är att låta saffranet dra över natt i en skvätt brännvin, det sätter fin fart på bullarna! :)

  12. Smart, Mikaela, det gäller att hushålla med det dyra saffranet!

  13. Såg dessutom att Martin just postat ett efterlängtat lusseinlägg, där hans saffran får fra i rom, och det är nog en riktigt grym id+e det också! :)
    http://paindemartin.blogspot.com/2009/12/saffransbulle-pa-vetesurdeg.html

  14. Dra i rom-saffransgrejen är ett tips ur Riddarbageriets söta. Men bara saffranskoncentratet.

    Anna: Första Bröd är full av fel, den kan avgjort inte vara korr-bakad i ett hemmabakad och för flera av recepten krävs specialingredienser och ett fullt utrustad bageri-/konditorkök. “Äkta Stollen” med tonkaböna i. Jamen precis, just då när jag försökte baka mig igenom boken fanns det tre (3) ställen i Sverige som sålde tonkabönor. I för stor mängd är tonkabönor giftiga och hallucinogena. Tonkabönor i varje fall, det var Äkta Stollen. Min farmor vrider sig i graven. Så när jag hade hittat tonkabönor men misslyckats med hela bakandet gjorde jag enligt farmors gamla recept.

    Bröd I har lett mig till ett ogillande av Jan Hedh som inte avtar. Det är inte att Jan Hedh inte är proffs eller duktig i sitt yrke, det är han definitivt. Det är hur reecpten är utformade, en massa namedropping och en hel del annat som han faktiskt inte behöver. Han kan leva på sina egna meriter. Det är synd att han inte gör det. Tilläggas ska att jag har lärt mig en hel del på teoridelarna i hans böcker.

    Annars går jag efter vetekatten. Man får en fantastisk vetedeg, sockerkaka, briocher m.m., genom att använda den boken.

  15. Jessika: Jag har gav bort brödboken i julklapp och måste erkänna att jag blev lite paff över att den inte var en sådan användarvänlig bibel som jag trott.
    Mikaela: Jag tror minsann att Smaskens-Annika är inne på samma spår!

    Förresten plockade jag upp ett lussebaktips i senaste Mat & Vänner: Skansenbagaren penslade sina bullar med ägg först efter gräddningen när bullarna fortfarande var varma. Det gav snyggare yta, påstod han.

  16. julie

    Gött – dig kan man lita på! Kram

  17. Peter Jägerbro

    Grym deg! Seg och fluffig.

  18. Ah, du gjorde den? Ja, det är nästan synd att baka av den :)