Nu är det krig!

Jag hade nästan överseende med att ni åt upp salladsbladen. Och om ni nöjt er med att tugga lite på morötterna, så kanske jag hade kunnat leva med det också. Men att ni nu har förvandlat min fina smörkål från Åbergs till brysselspetsar, det förlåter jag er aldrig! Så nu går jag till motattack och tillagar all kvarvarande kål på studs. Och passa er, jag kanske hittar ett fint recept på escargots också, om vi nu ska trappa upp det hela…

Strategisk kålpudding med plommon

Receptmakare: Anna billing

Portioner: 5-6

Tid: ca 1 timme

  • 800 g vitkål
  • 200 g körsbärsplommon eller krikon
  • 400 g fläskfärs
  • 100 g rimmat sidfläsk
  • 1 dl kokt fullkornsbulgur
  • 2 ägg
  • 2-3 msk ljus sirap
  • smör till stekning
  • Nymald svartpeppar och salt
  1. Sätt ugen på 200°C.
  2. Ansa och dela kålhuvudet i två delar. Den ena delen strimlar du fint i en skål som du sätter åt sidan, den andra finhackar du. Hacka även sidfläsket så smått du kan.
  3. Fräs den hackade kålen och fläsket med smör i en stekpanna. Kålen ska inte brynas, bara mjukna. Rör ner en matsked ljus sirap mot slutet.
  4. Låt blandningen svalna något i en skål innan du tillsätter färs, ägg och bulgur. rör om och smaka av med salt och peppar.
  5. Fräs nu den strimlade kålen på samma sätt som i steg 3. Efter en stund rör du ner de halverade och urkärnade plommonen och låter dem steka med tillsammans med ytterligare en matsked sirap och en nypa salt. Dra på lite extra med pepparkvarnen!
  6. Varva färs med kål och plommonfräset i en smord, ugnsfast form. Toppa med kål och plommon och ringla över lite extra sirap om du vill. Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter.

Kommentarer

14 svar till ”Nu är det krig!”

  1. Sniglar är hemska varelser! De äter upp all älskad sallad och basilika. Men de lämnar thaibasilikan… Hoppas du äter upp dem! Det vore ett bra straff.

  2. Åh sniglar, jag som skulle fråga om det var kaniner. Klövinsekter (rådjur) brukar ju inte direkt bara tugga lite så de var uteslutna.
    Det positiva med vinbärssniglar är ju att de är um, vinbärssniglar. Det var alltså först vid escargot som jag förstod vem den mäktiga fienden är.

  3. Rådjuren åt upp all min mangold, så jag lider med dig… Buss på sniglarna bara!

  4. Fredric L

    Så trist, rådjuren åt upp mina chilli-plantor och borlotti-bönor när jag var bortrest på semester. Sniglarna hålls för tillfället tillbaka med en för året ny decimeterhög rabatt-pallisad. Några smiter över men inte mer än att man kan lyfta ut dom igen. I ett River Cottage avsnitt lagade en av Hugh F-W’s kockar en liten tröst-sallad kallad ‘Gardeners Revenge’ efter att Hugh vart i samma situation som du, http://www.channel4.com/food/recipes/chefs/hugh-fearnley-whittingstall/gardener-s-revenge-recipe_p_1.html På dom bara!

  5. Tack för er fina tröstande ord, det känns genast lite bättre! Och kålpuddingen blev faktiskt riktigt lyckad (trots att den också fick plåtas i flyende dagsljus, Gitto). Rådjuren kommer inte in i trädgården och vi har inte haft mördarsniglar i år, men däremot… vinbärssnäckor.
    Kållarver också, men där går nog min kulinariska gräns, är jag rädd ;-). Ska spana in Gardeners Revenge, Fredric. Adrenalin är annars en fin krydda i matlagning

  6. Anna

    men, heter det inte vinBERGSsnäcka?

  7. Helt korrekt, Anna. Jag har hört bägge delarna, gjorde en slarvig sökning och fick så många träffar på vinbärssnäcka att jag lät den passera! Så v-i-n-b-e-r-g-s-s-n-ä-c-k-a ska det alltså stå i kommentaren ovan.

  8. Vilka små odjur! Och så trist på odlingarna. Finns det inget som sniglar inte gillar som man kan samplantera med, vitlök eller nåt annat?
    ;-) //Anna

  9. Många Annor blir det ;-) Jo, jag är relativ kålnovis, så jag får klura ut något smartare än luftlök nästa år. Det fladdrade ganska vitt också – i juli när jag inte orkade bry mig.
    Men kålpuddingen blev riktigt god och vacker med de syrliga plommonen. Den äts ju nästan alltid med lingon, så då kunde man ju variera med syrligt inslag redan vid tillagningen.

  10. Nuförtiden så finns det klövinsekter som äter sånt som det står på paketet att de inte ska äta. Räkna ut den ekvationen ;)

  11. Hm, knivigt. Vampyrrådjur som festar på blodmjöl? Känns som om jag är helt ute och cyklar… Hjälp!

  12. Emma

    Inte en snigel här inte, här torkar allt bort istället- utom plommon, så dags att testa denna kålpudding :-) Bra idé tycker jag, som du skriver är det ju bara så gott med plommon och fläskkött.

  13. Smörkål är svårt. FÖR många tycker att den är FÖR god. När jag odlade kål senast blev den hårt åtgången av kålfjärilens och kålmalens larver. Hopplöst!
    Tycker fröken Dill

  14. Fröken Dill: Föll som en fura för smörkålen i våras och hade stora förväntningar på den. Det tråkiga var att jag så gärna ville att den skulle få växa till sig. Med facit i hand borde jag skördat av tidigare.