Potatiscurry med sydindiska smaker

Receptmakare:Lisa Förare winbladh

Portioner: 4

Tid: 35 minuter

Potatiscurryn har smak av de sydindiska kryddor jag lärde mig älska när jag besökte Kerala. Inte minst kombinationen nigella och potatis gör mig salig. Välj en halvfast eller fast potatis och variera ingredienserna efter säsong. Jag gillar att servera den med kokt eller stekt ägg och små byttor med chutney och raita. Papadam är gott till. Curryn passar även fantastiskt till lammstek eller fisk.

De goda kryddorna hittar du bland annat på Govindas eller i butker med indiskt sortment som Taj Mahal på Kammakargatan i Stockholm eller Krung Thep på Möllevångstorget i Malmö. Där hittar du även curryblad. Om currybladen är torkade får de finare smak om du fräser dem i lite upphettat smör, ca 5 sekunder. Om du inte använder curryblad är det gott att vända ner grovhackad färsk koriander i grytan före servering.

Jag använde glutamatfri lantbuljong från Biofood till grytan men du kan ta annan buljong. Ersätt gärna savoykålen med stora frysta gröna ärtor som smakar suveränt till potatisen. Blomkål är också gott i.

  • 6 medelstora potatisar
  • 5 cm ingefära
  • 1 tsk bruna eller svarta senapsfrön
  • 1/2 tsk kalonji (nigella) eller 1 tsk hela spiskummin
  • 2-3 msk smör
  • 1/3 tsk hing eller 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 1/2 msk finriven färsk gurkmeja eller 1 tsk torkad
  • 1/2-1 tsk finhackad röd thaichili, ca 5 cm lång
  • 4-6 dl vatten
  • 1 tsk lantbuljong
  • 4 dl finstrimlad savoykål
  • 16 frysta eller torkade curryblad
  • 2 tomater, färska eller konserverade
  • Till servering:
  • Hårdkokta ägg
  • Kokoschutney
  • Kikärtspannkakor
  • Linssallad
  1. Skala potatisen och skär den i bitar stora som sockerbitar. Skala och finhacka ingefäran.
  2. Hetta upp senapsfröna och kalonjin i en tjockbottnad kastrull tills senapsfröna börjar poppa. Hiva kvickt i smöret och ingefäran. Fräs tills ingefäran börjar få lite färg. Vänd ner hing, gurkmeja och chili. Fräs ytterligare 20 sekunder om gurkmejan är färsk.
  3. Vänd ner potatisen och fräs ytterligare någon minut under omrörning. Slå på 3 dl vatten och vänd ner biljongpulvret. Låt puttra under lock 10 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs. Rör ner savoykålen och låt puttra tills potatisen är mjuk, ytterligare ca 10 minuter .
  4. Tärna tomaterna i bitar 7×7 mm. Vänd ner dem i grytan tillsammans med currybladen. Låt puttra ytterligare 5 minuter Smaka av med salt, en nypa socker och mer chili om det behövs.