Recept: Lammfärssoppa med rotsaker (rätt onördigt)

Jag är stum av beundran inför djärvheten hos den politiker som kom på en idé som femårsplaner. Traktorarmador som skulle produceras, rekordskördar som skulle bärgas och nativitetstal som skulle kväsas. Här hemma känner vi triumf när vi lyckats hålla fyradagarsmenyer någotsånär. Vi klarade det idag med nöd och näppe.

Idag blev det i alla fall en riktigt god lammfärssoppa. Vardaglig, oförarglig. Ja, rent av harmlös och rätt onördig om man bortser från den slovenska kyndeln.

Lammfärssoppa med rotsaker

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 6

Tid: 40 minuter

Knepet är att fräsa rotsakerna länge så att smaken intensifieras och att ha en bra buljong på lut i frysen. Men det går alldeles utmärkt att fubba med Knorrs nya Fond du Chef som är den bästa prefabbade buljongen på marknaden.

  • 400 g lammfärs
  • 200 g rotselleri
  • 200 g kålrot
  • 2 stora morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 stor gul lök
  • 2 dl olivolja
  • 1 näve torkad vild svamp eller skivad torkad shiitake
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 lagerblad
  • 8 korn krydpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 12-14 dl köttbuljong
  • 1/2 tsk torkad timjan eller 3/4 tsk kyndel
  • massor av nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Hackad gräslök eller persilja
  • Knäckemackor med ost
  1. Ställ fram färsen så att den inte är iskall. Skär bort skalet från kålrot och rotselleri med en vass kniv. Skala morot och palsternacka. Tärna allt i knappt sockerbitsstora tärningar.
  2. Halvera löken på längden. Skala och finhacka. Hetta upp lök och olja i en stor tjockbottnad kastrull. Fräs på medelvärme tills löken mjuknat och fått lite färg. Om det ser torrt ut lägger du på lock och sänker värmen.
  3. Höj till högsta värme. Lägg ner köttfärsen och dela den i mindre bitar. Stek några minuter. Salta mycket lätt.
  4. Vänd ner rotsakerna och rör runt några minuter. Sänk värmen, släng ner svampen och låt putta i egen fuktighet ca 10-15 minuter. Rör om då och då. Städa kryddhyllan under tiden. Det brukar alltid behövas. Släng ner lagerblad, grovstött kryddpeppar och skalad skivad vitlök mot slutet.
  5. Har rotsakerna mjuknat nu? Bra, rör ner tomatpuré och fräs i ytterligare 2 minuter under omrörning.  Slå på buljongen, smula ner timjan eller kyndel och låt sjuda sakta ca 10 minuter eller längre.
  6. Massor av svartpeppar!

Kommentarer

2 svar till ”Recept: Lammfärssoppa med rotsaker (rätt onördigt)”

  1. Hoppas fyradagarsmenyn är mer framgångsrik är femårsplanerna. Annars får ni gå hungriga i slutet av veckan men kommer att ha 147 oanvändbara aluminiumkastruller.