Salladsfat som på Hornstull

Precis som Gitto är jag väldigt förtjust i salladsfat, inte minst eftersom barnen fortfarande har mycket bestämda åsikter om vad som räknas som ätligt. Tack vare Årstiderna, Cajsa Warg och min huitlacoche-pusher Benny hade vi igår kylen knökad av fantastiska grönsaker, ett litet rosenliknade salladshuvud med mjälla blad som trots sitt oskyldiga yttre sportade en angenämt vuxen beska, stunsig söt fänkål, tipptopptomater, pyttesmå knipprödlökar, broccoliskott och en hel del annat. Allt eftersom barnen blivit större har vi försiktigt börja marinera och krydda de olika komponenterna, för det mesta går det hem. Kalla såser har dock inte varit någon större hit, med undantaget av starka chilisåser. Igår blev dock minsta bonusbarnet mycket förtjust i senapssåsen.

Medan jag pysslade med grönsakerna spelade de andra WoW och mumsade ostbricka bestående av den underbara osten basajo (se bild) gjord på opastöriserad fårmjölk, dränkt i passito och lagrad med blonda druvor, osten finns numera på Cajsa Warg. Dessutom den fina Vesterhavsosten från Årstiderna och helt ordinär minimozzarella från ViHornstull.

Nedan listas komponenterna på salladstallriken. Har du mindre barn hemma kan du lägga till lite tinad fryst majs och skalade gurkstavar. Berätta gärna vad du bara måsta ha på ditt salladsfat!

  • Tunt skivad fänkål marinerad med pressad citron, olivolja, salt, socker och svartpeppar (gör dem först så de får stå och dra)
  • Grovtärnade tomater med vincotto, Forums rödvinsvinäger, olivolja, färsk oregano, olivolja och salt
  • Äggklyftor pudrade med rökigt fruktigt paprikapulver (Pimenton de la Vera)
  • Tonfisk (2 burkar) med fin olivolja, massor av svartpeppar och rödlöksringar
  • Strimlade morötter med timjan, olivolja och vinäger
  • Lättkokta broccoliskott (mycket salt i vattnet!) med olivolja
  • Stavade inlagda persiska vildgurkor (dem var det bara jag som gillade)
  • Salladsblad
  • Senapssås (recept nedan)

Senapssås till tonfisksallad

Receptmakare: Lida Förare winbladh

Portioner: 4-6

Tid: 5 minuter om majonnäsen är färdig

En ganska barnvänlig sås. Om du vill göra såsen mer vuxen kan du piffa till med 1 msk finhackad kapris. Hoppa över tonfiskspadet i såsen om du använder tonfisk i olja (jag tycker att den smakar räligt).

  • 1 dl tjockyoghurt
  • 2 dl hemgjord majonnäs på (neutral rapsolja med nedrörd fin olivolja)
  • 1 1/2 msk grov fransk senap (vi tog Werners med äppelcidervinäger)
  • ca 1/2 msk pressad citron
  • 1/2 msk finosherry
  • ev 1/2 tsk finrivet citronskal
  • 2 msk finskuren gräslök eller lökblast
  • 2 msk tonfiskspad (gör susen!)
  • salt, svartpeppar
  1. Rör yoghurten smidig. Vänd samman med övriga ingredienser.
  2. Låt stå och dra i minst 15 minuter.

Kommentarer

9 svar till ”Salladsfat som på Hornstull”

  1. Adam

    Åh, fint. Man borde tamigsatan bada i grönsaker nu, för snart är allt över (pratar om säsongen, inte typ jordelivet eller nåt). Vilka persiska gurkor använder du? 1&1?

    (Du har snubblat när du signerat receptet förresten. Fast du gillar väl Stephen King?)

  2. hahaha! hmm, det får nästan stå kvar. Jag har knycklat till mina brillor så jag använder dem sparsamt just nu.

  3. Anna

    Jag tycker att det är jättegott att i kalla sallader blanda i tunt tunt strimlade rotfrukter som rostats i 100 grader till de blivit härligt sega. Inget salt, bara lite olja. Sedan vänder man ner de ljumna “tändstickorna” i salladen precis innan servering. Det blir en jättegod kontrast till allt det fräscha i övrigt.

    Morötter brukar jag vända i lite citronsaft också, det blir en fint parfymerad smak. Till fänkål (enligt Lisas modell) är det jättegott med rotselleri. Kanske lite rostade nötter också.

  4. Niklas T

    Strimlade, lätt mjölksyrade rotfrukter med en tunn dressing av creme fraiche och citron finns på min favvosalladstallrik

  5. Men gudars så gott! Får se var barnens gränser går.

  6. johan

    Bacon
    Mögelost
    marinerade svampar

    Något av detta förgyller vilken sallad som helst!

    MEN ALDRIG FRUKT I EN SALLAD; VEDERVÄRDIGT ÄCKLIGT!

  7. Bacon!!! Självklart!!! Men johan tänk på att tomat, paprika och gurka också är frukter.

  8. johan

    menar förstås apelsin, ananas å annat sött

  9. Bra! Både barn- och Sofiavänligt med salladsfat, tack för inspiration. Jag vill ha god sallat, ost, på sommaren tycker jag om salta potatischips, persiska gurkor javisst, oliver, hela små gurkor, örtruskor…