Hej då flummiga sommarlov, hej termin med inrutat schema. Många gånger lovprisar vi enkelheten i samband med semesterns matlagning och faller in i mer krävande köksövningar när vi har som minst tid. Ungefär lika ologiskt som vårt förhållande till årstiderna: vi förväntas prestera mest då dagarna är som kortast och vi själva är som allra tröttast.
Nu vet ni ju att jag inte har något problem med långlagat – tvärtom. Men helst ska rätterna stå och puttra på spisen eller gräddas i ugnen utan för mycket ansträngning från min sida. Tiden får göra jobbet!
Det är när det kommer till desserter som jag sparkar bakut. Visst tjusas jag av sockerblommor, glasyrer, trelagersmousser och chokladpynt, och jag vill absolut inte döma ut alla proffsiga konditorers hantverk. Men någonstans ropar mitt hjärta: Nåd! Ta mig tillbaka till tiden då en dessert bara var en dessert och inte en religion!
Låt mig få njuta okomplicerat utan att först ha förtjänat det! Förvisso äter vi med ögonen, men det fungerar bara till en viss gräns. Till slut är det ändå smaken och sammanhanget som avgör njutningen. För mig är denna kravlöshet en sann form av lyx.
(Och spettekaksbak är förvisso också ett hantverk men i en hemmaugn gränsar det nästan till idiotprojekt)
Skånsk sviss med spettekaka och rårörda björnbär
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 8-10
Tid: 10 minuter
Spettekaka, denna exotiska stalagmit, älskas och hatas om vartannat. Betydligt äggigare i smaken än maränger, kräver den tufft sällskap i form av syrliga björnbär och yoghurtgrädde. Men skuren i små eleganta rutor är den är också god till en enkel kopp starkt kaffe. Kakan på bilden kommer från Nordqvists spettkaksbageri i Eslöv.
- 350 g spettekaka (6 äggs)
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl yoghurt (10%)
- 8 dl färska björnbär
- Strösocker
- Såga spettekakan i bitar med en tandad kniv
- Vispa grädden och vänd ner yoghurten. Smaka av med socker.
- Rör björnbären med tre-fyra matskedar socker (en kapsyl slånbärslikör?).
- Varva yoghurtgrädden och spettekakan i en skål och fördela björnbären strax innan servering.
Kommentarer
30 svar till ”Skånsk sviss: Spettekaka och rårörda björnbär”
Tänkte att wtf, har hon fått spel och börjat göra spettekaka nu också?! ;)
eaton Mess, och allt vad varianterna heter, är hemskt gott. De har små och jättesöta (som söta att se på) på ett bageri i närheten.
Börjar jag med spettekaka i hemmaugnen lovar jag att söka hjälp!
Snyggt! Och ärligt talat, vem tycker om de där överarbetade desserterna ändå?
Amen!
jag gillar pilliga bakverk, helst där det finns en dag 1 och en dag två. Då blir jag inte så trött.
Ugn och spettekaka är väl en omöjlighet, Anna?
Det är väl spettet som gör spettekakan?
Javisst är det spettet som borgar för konsistensen och formen. På nätet finns lite spettekaksrecept där man ska spritsa ett lager, baka av spritsa ett till, baka av osv. Nä, spettekaka köper jag färdig!
haha jag har testat att göra spettekaka över en het spisplatta. Det gick, men den blev inte så stor..
Spettkaka har jag inte ätit på evigheter, men gott är det. Om det är från rätt bageri, alla smakar ju inte likadant. Min mamma (som tar sitt skånska arv på allvar) har en speciell spettkakekniv/såg och så måste man skära på ett speciellt vis tydligen. Men så gott med sviss!!
Så sant! Den där kniven ser ut som en liten såg. Om man inte ska använda hela direkt så skär man ofta ut bitar som fönster med målet att kakan ska behålla höjden så länge som möjligt. Den här spontanköpte jag på en marknad och den är inte gjord över öppen eld (men fungerade väl för ändamålet ändå)
De över öppen eld är lite djupare i smaken och färgen. Österlenkakorna har rosa och ibland grön glasyr. Har också stött på smaksatta, bland annat pepparkaks-spettekakor vid jul. Vi borde kanske göra ett spettekaksupprop så att man fick reda på vilken som är allra bäst?
Snyggt som sjutton! Och jag älskar björnbär. Har som tur är mina egna leverantörer från västkusten, som kommer med sylt. Björnbärssylt och grädde i mandelmusslorna är en sublim dessertupplevelse, i all enkelhet.
Annika: Då har du ditt på det torra! Butiksköpta har iofs blivit bättre men saknar den där speciella syran som de vilda har. Snälla kakor blir farligare med björnbär och mandelmusslorna blir ju grymma!
Förra året bakade jag björnbärsgrottor efter min vän Joannas recept http://skafferiet.taffel.se/2010/08/21/augustilycka-bjornbarsgrottor/
Men guud så gott och roligt det ser ut! Nu vill jag få tag i en spättekaka snart och prova!
Hej Lilla kråkan, välkommen hit! Vet inte var du bor men någonstans borde de väl gå att uppbringa :)
Specialkniv till spettekakan?
Har blivit tipsad om bågfilsblad som bra substitut.
Örjan: Bra tips!
Har aldrig gjort spettekaka faktiskt. Men gud vad din ser god ut. Och vilka läckra björnbär!
OJ vilken härlig blogg du har, hur har jag missat den här? Du blir bums en favorit! Spettekaka har jag aldrig ätit, eller bakat för den delen. Men bilderna är fantastiska =D
Foodelicious: Hoppas du noterade att den var färdigköpt :)
Alexandra: Tack ska du ha – välkommen hit!
Jag har fått för mig att spettekaka är som maräng fast saltare, är jag inne på rätt spår eller ska jag ställa mig i skamvårn en stund? :)
Nej inte saltare, men kraftigare smak än maräng på grund av äggulorna. Och ingen behöver stå i skamvrån för en spettekakas skull.
Alltså, det här receptet kan jag inte få ur mitt huvud – jag har läst det och tittat på bilderna säkert fyra gånger nu sen du publicerade det. Gör det till helgen då jag kommer ha nyplockade björnbär i överflöd. Vattnas redan i munnen.
Då gläds jag med dig, Matilda. The best is yet to come…
Björnbär ingår inte i tillgänglig trädgård.
Alternativt trädgårds-/skogssylt du kan tänka dig som nästan lika gott alternativ?
Beträffande bågfilsblad till spettekaka.
Sågeggen på bladet är vågformat i längdriktningen. Sågar därför bredare spår än bladets rygg. Därför bra val.
Vanlig sågtandad kniv är normalt kilformad. Från egg till rygg. Kilar har funktionen att “spränga isär”, med negativa konsekvenser avsende spettekaka.
Antger att du var artig i din kommentar, och självklart hade kunskapen om bågfilsbladet.
Nu ska vi se: Det måste vara bär eller frukt med lite “stake” annars blir det jolmigt. Rårörda hjortron tror jag skulle funka, verkligen cross country, men också vildhallon… Syrlig plommonkompott, krusbärskompott (ping Gitto) tror jag också på.
Spittekaga. Jag älskar det. Så. Mycket. Ska köpa med mig en när jag är i bäst-Skåne nästa gång!
Ha, jag hade faktiskt er exilskånskor i åtanke när jag gjorde receptet … Surkörsbär är nog goda till också, kom jag på.
Apropà exilskànskor och spettekakor. Min sydfranska pappa kom till Sverige en vacker decemberdag 1961 för att gifta sig med sin svenska brud pà landet utanför Malmö. Bröllopstàrtan var en jättestor spettekaka. Pappa hade naturligtvis aldrig sett eller smakat nàgot sàdant. Senare hade Mormor ofta en med sig en i resväskan när hon hälsade pà oss här i Fr; jag tror aldrig pappa vande sig vid smaken och texturen av spettekaka. Man màste ha liiiite skànskt blod för att uppskatta detta eller vad tycker norrlânningar t.ex?
Christine: Vilken fin historia om din pappa! En spettekaka kan ju vara överväldigande vid första anblicken, hoppas inte mormor tvingade honom att artigt äta upp alltihop. men för fransmän, norrlänningar och andra tveksamma så står nog rekommendationen fast: små bitar till svart kaffe eller med syrliga tillbehör som bryter sötman.
spettekaka är inte särskilt gott!
Kalle: Var och en med sin mun :) men prova med syrligt tillbehör och återkom.