Skrei med skärbönor, citronmisosmör, friterat ägg och krispigt gurkskal
Ett gammalt favoritrecept på skrei, denna kung av fiskar, som är förvånansvärt enkelt och snabbt att göra. Skreien är som bekant en torskfisk som bara finns några veckor till men denna rätt funkar naturligtvis lika bra med vanlig torskrygg (MSC-märkt). Om du bara ska äta en fisk i år - ät en skrei.
Vegetariskt: Välj grovt skivad tempeh och tillaga på samma sätt men skippa steg 1.
Vegan: Som ovan men ta även bort ägget samt använd mjölkfritt smör.
2 bitar fiskfilé
En bunt färska skärbönor eller sockerärtor
1 msk miso, gärna mörk
2 ägg
1/2 gurka
Citron
Smör
Tillbehör:
Gröna linser, sriracha
- Rimma fiskfiléerna genom att lägga dem i en skål och fyll på med vatten och 1 matsked salt.
- Skär skärbönorna i grova bitar samt skala och strimla gurkans skal.
- Sätt en mindre kastrull på hög värme och häll i ca 2 cm rapsolja. Ha i gurkskalsstrimlorna och fritera tills de blivit mörka och krispiga. Ta upp och låt rinna av. Knäck ett ägg i en mugg och häll sedan försiktigt ned i oljan. Ös försiktigt olja över ägget så översidan också friteras. Ta upp efter 1 - 1 1/2 minut innan äggulan stelnat (det ska vara rinnande äggula som vid pocherat ägg). Upprepa med det andra ägget.
- Sätt en stekpanna eller gryta på hög värme och ha i rapsolja samt skärbönor. Låt de få färg och lite brända svarta fläckar här och var. Ta ur pannan och dra ned värmen. Klicka i miso samt 3 dl vatten och en skvätt citronsaft, ca 1 msk. Rör om med en visp så att misopastan löses upp. Sjud på låg värme, utan att det kokar, så att det reducerar en aning. Klicka i 2 matskedar smör i misobuljongen. Vispa tills allt blandats till en len ljusbrun buljongsås och häll upp i en bunke eller såssnipa. Skölj av stekpannan och torka den torr, sätt tillbaks den på plattan.
- Torka av fisken på hushållspapper så den är torr. Stek med skinnsidan nedåt i en het panna med 1 msk rapsolja i ca 5 minuter. Vänd försiktigt. Den är klar när köttet precis har blivit ogenomskinligt vitt och har flikat upp sig fint. Vill du ha ännu krispigare skinn kan du snitta det i rutmönster innan du steker det med skinnsidan nedåt.
Servering: Lägg skärbönorna i en djup tallrik med fisken överst. Häll över misosmöret och toppa med ägg och friterad gurka. Servera med sriracha. Gröna linser är också gott till, speciellt när de får ligga och dra åt sig smakerna i misobuljongen.