Snöänglar och ischoklad

Jullovet kunde knappast ha börjat bättre. Snön singlar ner i stora sagoflingor och barnen rusade direkt från skolavslutningen i kyrkan till pulkabacken. De kom in nöjda och rosiga lagom tills det var dags att laga julgodis.

Jag hade nog gärna tjuvstartat tidigare i december men fick lov att hålla mig tills alla kunde vara med. Mina barn är nämligen fullständiga jufetischister, så lita på att här kommer julstökas de närmsta dagarna!

Vi gillar vit ischoklad, eftersom de nästan ger intryck av snöpraliner som långsamt får smälta på tungan. Och då det är barnen som äter mest av julgodiset avhåller jag mig ifrån alltför spejsade smaksättningar, men kunde ändå inte låta bli att spetsa den vita ischokladen med lite stött kardemumma, som är kylande och passar utmärkt till. Den mörka ischokladen fick en liten push av en halv tesked malen kanel.

Vid sidan om blandade vi även mandelflis och tranbär i vit choklad och klickade upp i formar. Syrliga tranbär är ännu en favorit till vit choklad och bryter sötman fint.

Vit ischoklad med kardemumma

Receptmakare: anna billing

Portioner: 30 st lite större
Tid: 30 minuter

  • 200 g vit choklad
  • 100 g kokosfett
  • 1 krm hel kardemumma
  • tryffelformar
  1. Dela den vita chokladen i bitar och smält den ca en halv-en minut i mikron eller över ett vattenbad.
    Vit choklad är extra känslig, så det är bättre att du tar ut den ur mikron med lite osmälta bitar, de smälter snabbt vid omrörning, än att chokladen är inne för länge och förstörs.
  2. Smält kokosfettet i en annan skål i mikron eller i en kastrull på spisen.
  3. Stöt den hela kardemumman fint i en mortel och blanda ner med choklad och kokosfett i en skål.
  4. Rör noga så att fettet inte skiktar sig. Häll upp på en kanna med pip så är det lättare att pricka rätt när du fyller formarna.

Kommentarer

13 svar till ”Snöänglar och ischoklad”

  1. Kardemumma, spännande! Tranbär är fint till vit choklad tycker jag med eftersom det även bryter jolmigheten.

  2. Peter, Linköping

    Nu är det jul så det borde vara tillåtet att vältra sig i jolmighet. Vit choklad och fett, hur kan det gå fel?

  3. Jolm? Tja, det är ju ett medvetet val. Vit choklad är lika lättsmält lyxig som… som en wham-jul (ni hör introt va?). Och jag äter den utan att skämmas ett dugg ;-)

  4. Oj det där lät kanske dumt. Det är klart man ska lyxa med sånt man gillar!

  5. När jag gick på konstfack i slutet av 60 talet drygade jag ut studielånet genom att jobba som hamnsjåare i stockholms frihams – det gick an ånga dagar med kaffesäckar som skulle lossas, en dag var det kakosmör/vit choklad i plastsäckar om 25 kilo. Det var ett hett, stinkande helvete och den vita chokladen rann innanför skjortkragen och ner på ryggen ur sprucken plast – det öär först nu – 40 år senare – som jag åter kunnat estmera doft och smak av det vita chokladfettet.

  6. Bendel: Nej nej, inte alls dumt! Vad jag menade var bara att jag många gånger söker smakkickar och att det ibland kan vara gött med något rätt banalt, som vit choklad. Visst är den är lallig och okomplicerad, men jag tycker det kan vara lite charmigt (som en trallig musikvideo i en snöinbäddad chalet)

  7. Lager: Tack för din målande beskrivning, jag kan tydligt förnimma hur äckligt det måste ha varit. Min pappa jobbade som ung i en ostbutik och berättar ofta om hur obehagligt han tyckte det var när port saluten trängde sig in under naglarna. Han kommer aldrig förmå sig att äta den igen.
    För mig är vit choklad något jag förknippar med mellanstadiet (förmodligen därför musikkopplingen). Vid speciella tillfällen fick jag gå och handla en liten bit dyr vit choklad på Ahlgrens i Lund. Total lycka.

  8. Vilka små sötnosar! Det låter så poetiskt med snöflingor i munnen att jag blir sugen trots att jag egentligen inte gillar choklad. Utom i kombination med hallon konstigt nog. Å andra sidan gillar jag verkligen inte mörk choklad och hallon ihopvilket många andra gör. För mig krockar syrorna i munnen och förstör chokladupplevelsen. Undrar om man kan blanda hallonpulver i din lilla läckerbit? Fast då kanske konsistenssensationen försvinner.

  9. Hallonpulver? Blir den rosa då? Det hade treåringen gillat. Hallon till vit choklad låter lika gott som tranbär. Fast kyl-effekten av kardemumman blir mkt coolare till vit än till mörk choklad, tycker jag. Ska det vara is, så ska det ;-)

  10. Å, vad härligt det låter med pulkaåkande barn. Vilken vinter de har fått!
    Vit choklad är inget för mig, men den där dadelsirapsknäcken lät helt otroligt god. Kanske skulle man bryta J:s julgodisförbud…? (Orsaker: Vikten, hälsan och vi är bara två personer, en julgodissats blir massor med godis, vi äter ändå en massa god mat bla, bla….)
    Hälsar godissugen Dill

  11. Vet du fröken Dill, gör satser av sorterna du gillar, spar några till husbehov och ge bort resten i gå-bort-present. Alla blir glada – ingen blir tjock och osund ;-)

  12. Emil O.

    Jag har aldrig gillat ischoklad, kanske är något med kokosfettet(jag gillar generellt inte kokos, utom mjölken som jag vant mig vid) eller det att den alltid var gjord med dålig choklad. Vit ischoklad låter dock gott.

  13. Emil: Prova och se, den vita kanske överraskar. Kokosfettets enda funktion är att smälta i munnen på dig och går inte igenom smakmässigt alls.