Dadelknäck med pistaschmandel

Julen var länge traditionalisternas och trygghetsnarkomanernas högtid. Samma rätter, på samma sätt år efter år.
Därför har det varit riktigt uppfriskande med all nyskapande julmat som dykt upp på senare år, influerade av smaker från andra länder och lagad med nya kryddor och råvaror.

Men ibland går det till överdrift och i år var vissa tidningars julnummer översållade med tvångsmässigt kryddade och meckade rätter. Köksfantasi i all ära, men en del recept kändes bara så hopplöst sminkade att själva poängen med rätten hade försvunnit i en kakafoni av julsmaker.

Med detta i åtanke lovade jag mig själv att inte krångla till julmaten och godiset i onödan utan bara  tillsätta någon smak här och där. Knäcken hade jag faktiskt tänkt lämna orörd.
Men när jag höll på att  inventera mina skåp på jakt efter ljus sirap (som jag trodde mig skymtat där inne någonstans i röran) hittade jag två öppnade burkar med dadelsirap.

Två? Måste vara resultatet av ett hjärnsläpp… När jag ringlar det över frukt och desserter går det inte åt så mycket, så de borde nog användas upp. Hur skulle det vara att göra knäck på dadelsirap? Och använda pistaschmandel istället för sötmandel?
Jag blev så nyfiken att jag genast glömde bort mitt löfte och kokade mina godaste knäck någonsin. Det här måste ni bara prova, den fruktiga sötman var helt enkelt ljuvlig!

Dadelknäck med pistaschmandel

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: ca 70 st

Tid: 40 minuter

  • 2 dl dadelsirap
  • 2 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackad pistaschmandel (osaltade)
  1. Koka upp sirapen, sockret, grädden och smöret i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på hög värme i cirka 20 minuter tills knäckmassan nått 122 grader (eller strax över 125 om du vill ha hårda). Använd termometer.
  2. Gör kulprovet: En tesked knäck doppas i ett glas kallt vatten. Kan du rulla en fast kula är knäcken färdig.
  3. Hacka pistaschmandeln fint.
  4. Häll upp knäckmassan i en kanna med pip, så är det lättare att pricka formarna. Mia Öhrn brukar lite fiffigt smöra plåten under formarna för att dessa inte ska välta.
  5. Strö till sist pistaschhacket över knäcken (synd att blanda ner det vackra gröna, tyckte jag) och låt stelna. Förvara kallt.

Kommentarer

19 svar till ”Dadelknäck med pistaschmandel”

  1. Ska testas!
    Äkta hälften gjorde sina skurna pepparkakor på dadelsirap av nöden. Blev väldigt lyckat.

    Annars är jag en hårdnackad jultaliban när det gäller julmaten. Har aldrig riktigt hämtat mig från skinkgriljeringsexperimentet i slutet på 80-talet. Minns med en rysning skinkan som var glaserad och dekorerad med skivor av lime och kumquats. Skyller skräckjulen på Allt om Mat.

  2. Dadelsirap i knäck låter intressant. Jag gillar inte vanlig knäck, för sött. Dadelsirapen måste ta ner sötman även om det är tpt?

  3. Du är en stjärna, Anna! Dadelknäck låter verkligen smaskigt. Annars kan jag hålla mej dej om att en del recept är lite tillkrystat juliga ibland, utan att direkt verka goda.

  4. Inger

    Förhållandet mellan tradition och innovation är intressant och ställs på sin spets när vi kommer till trditionstyngda helger som julen. Mycket av det vi håller “heligt” på julbordet, som pepparkakorna, finns väl där för att man ursprungligen ville servera något exotiskt och exklusivt. Man slaktade grisen och bjöd till fest men ville ha med något slags finess, kanske för att markera sin status också. Idag har vi ingen gris att slakta (själva). Men vill vi värna om våra traditioner så lägger vi till någonting här och någonting där. Kontakter med andra kulturer har ett värde än idag.
    Knäcken ska jag banne mig testa.

  5. Anders: Kan tänka mig att pepparkakorna blev goda. Och jag sympatiserar med din talibanism, glaserad limeskinka låter vedervärdigt!
    Jessika: Ja, dadelsirapen är ju fruktigt söt så den smaken går igenom. Knäcken blir lite vuxare, vilket barnen redan konstaterat (bra, då fick vi ha dem ifred ;-) Läste att många nötallergiker tål pistachemandel, hur är det för dig?

  6. Viktoria: Tack, du är verkligen en stjärna du med!
    Inger: Ja visst är mycket av julmaten lånegods. Men ibland kan en viss pietetfullhet vara på plats. Klart du ska prova knäcken!

  7. Spännande! En fråga: smakar det liksom DADEL om det hela, eller gifter det sig med de andra ingredienserna och blir till något nytt?

  8. Mikaela: Nu vet jag inte om du smakat dadelsirap, men den är liksom lite fruktigt syrlig i allt det söta. Den där generösa fruktiga tonen sitter kvar efter koket, men den är inte så okomplicerat söt som färska dadlar.Detta är helt klart knäck, men med en extra… öh… dimension! ;-)

  9. Jag tål pistaschnötter.

  10. Gött! Skönt att allergin inte innefattar alla nötter (även om pistaschen inte är en riktig nöt…)

  11. Ser fantastiskt ut! Om det inte vore för att det känns som att musten gått ur mig, så skulle jag prövat…kanske nästa år?

  12. Annika: Du, det är nog inte så konstigt om du kroknar en smula efter den galanta juluppvisning du bjudit oss på under hela december (ni andra: gå in och titta på Smaskens, så får ni själva se). Jag har bestämt förnekat julen fram till i fredags och kör nu ett intensivt julrace med barnen tills de också kroknar någon gång efter nyår ;-)

  13. Låter gött! Valnötsknäcken jag gjorde idag (http://njutmaten.blogspot.com/2009/12/knackmania.html) är nästan slut redan. Har inte vågat testa dadelsirap ännu, blir nyfiken men också lite avskräckt liksom, dadlar i kvadrat känns som att det kan bli lite för mycket? Men, jag är inte den som är den, återkommer efter eget försök. :)

  14. Mikaela: Tror inte du behöver vara reserverad alls inför dadelsirapen. Knäcken var fortfarande typiskt knäckiga… Får spana in dina :-)

  15. Dadelsirap har jag aldrig provat men det låter väldigt “juligt” och gott i knäck! :-)

  16. OK, dadelsirap inköpt, pistagenötter uppletade… här ska testas!

  17. Topp!Det visade sig att Anders och jag kokade knäck lite olika, så om du kokar på låg-medelvärme tar det längre tid:
    http://ohmansmatovin.wordpress.com/2009/12/22/annas-vuxenknack/

  18. Inger

    Nu Anna har jag gjort din knäck.

  19. Kul! Hoppas de motsvarade förväntningarna! Valde du snabb kokning, eller som Öhman en längre på lägre temperatur?