Tröstmat: Capellini med kräftor och korianderpesto

Var på väg att blogga det här receptet tidigare i veckan, men jag har liksom inte haft ork. Fingrarna stumnade någon centimeter ovanför tangenterna.

Jag var uppe med tuppen i fredags för att förbereda en matfotografering till en tidning på temat kräftskiva. Regnet skvalade – naturligtvis – så vi bullade upp  och fotograferade  i växthuset. Allt gick som det skulle och tanken var att vi skulle hålla en liten improviserad kräftskiva med familjen för att äta upp allt efteråt.

Så kom de första rapporterna från Oslo och följdes upp av den fasansfulla utvecklingen på Utöya. Kräftskivan packades ihop. Jag skalade håglöst djuren och slängde stjärtarna i en skål med kallt vatten och lite limejuice i kylen för att neutralisera dem en aning. Till sist knäppte jag av tv:n; jag kände rädslan från Estoniakatastrofen och elfte september komma krypande och kunde liksom inte ta in mer. I stället dök jag ner i min Mad Men-box och bestämde mig för att inte lämna fiktionen förrän verkligheten kändes uthärdlig igen.

De stackars kräftstjärtarna  fick senare ingå i en pastarätt, inspirerad av min väninna E:s. Inte världens mest glamorösa kanske, men god tröstmat för dagar när saker och ting känns extra tunga.

Capellini med kräftor och korianderpesto

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 4

Tid: 10 minuter

Snabbt och lätt. Kräftornas lite dova dillsmak lättades upp av limen som fick återkomma i peston tillsammans med koriander.

  • 350 g capellini, änglahårspasta
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 dl rostade, salta solroskärnor
  • 1 dl olivolja
  • 1/4 lime, skalet
  • 350 g rensade kräftstjärtar
  • limesaft
  1. Koka upp saltat vatten till pastan.
  2. Mixa solroskärnorna med koriander, limezest och olivolja. Tvätta limen noggrant innan användning och köp helst ekologisk.
  3. Koka pastan enligt anvisning på paketet.
  4. Vänd ner korianderpeston och servera med kräftorna. Om du använder färdigskalade, avrunna kräftstjärtar kan du droppa lite lime över dem.

Kommentarer

4 svar till ”Tröstmat: Capellini med kräftor och korianderpesto”

  1. Massakern i Norge är helt jävla fruktansvärd!!

    Att du kallar kräftor för djur är passande! Och jag tycker att det är en kul benämning! Klart som tusan att “kräftskivan” kom av sig.

  2. Ja, fruktansvärd ren ondska. Hugger tag i det där citatet: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tweeten-om-attackerna-som-berort-flest_6348066.svd . Det måste vara det enda sättet att tackla sådant här.

    Jag läser fortfarande tidningarnas rapportering, det är de rullande tv-bilderna jag inte klarar av längre.

  3. Förstår precis hur du känner, den där planerade sammankomsten m. vänner kändes den helgen inte lika rolig men ack så nödvändig.

    Fint recept, blev genast sugen på lunch!

  4. Tack Therese!