Vab-mat: Ribollita

Usch, den här dagen blev inte alls vad jag tänkt mig. Sedan i morse är jag gräsänka med de två yngsta (läs barcelonakompensation).
Det är inget märkligt i sig, men jag hade sett fram emot att först ha två hela arbetsdagar där jag skulle få ordning på saker och ting och sedan göra en massa roliga saker med barnen. Då räknade jag inte med maginfluensan.

Nu befinner vi oss alla tre i någon slags karantänbubbla där vi nog får stanna hela helgen. Inte hann jag handla heller, och när jag försökte smita till lanthandeln i morse blev det ett sådant herrans liv att jag fick lägga ner direkt.

Men vad äta? Jag som är frisk vill ju inte leva på te och macka … Rotade runt i kyl och skafferi: burkbönor, tomatkonserver, parmesanskalkar, lite sidfläsk, en massa skrumpna rotsaker och just det – svartkål och mangold kvar ute i trädgårdslandet! Allt som behövdes för en Ribollita, med andra ord.

Hurra, då blev det kålsoppa för mig med! Den kan jag värma upp i morgon också om det kniper och kanske bäst av allt: parmesantricket gör att barnen också kommer äta av den (när de kan äta igen, vill säga)!

Ribollita (en snabb en)

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 6

Tid: 1 timme

  • 1 svartkålsstånd
  • 50 g mangold
  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 1 bit rotselleri
  • 1,5 liter kyckling-/hönsbuljong
  • 1 burk hela Mutti-tomater
  • 1 burk (400 g)cannellinibönor
  • (lagerblad, timjan, rosmarin)
  • Olivolja till stekning
  • 4 skivor (gammalt) surdegsbröd
  • Parmesanost
  • salt och svartpeppar
  1. Hacka sidfläsk, morötter, lök och rotselleri lite grovt och fräs i olivolja i en tjockbottnad gryta.
  2. När fläsket är stekt och grönsakerna mjuknat, tillsätt tomaterna, buljongen och kryddorna och låt allt koka upp.
  3. Ansa (stock bort) och strimla kålen och mangolden fint och lägg i grytan.  Sänk värmen och låt sjuda under lock i en timme. Rör om då och då.
  4. När tio minuter återstår av koktiden, häll i de sköljda, avrunna cannellinibönorna. Har du tid att planera kan du givetvis blötlägga bönorna i förväg och låta dem koka med hela vägen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skär brödet i bitar och lägg upp i skålar. Häll den heta soppan över och låt alla som vill få snöa obegränsat med riven parmesan ovanpå!

Kommentarer

12 svar till ”Vab-mat: Ribollita”

  1. Krya på er! Med den italienska skönheten borde det gå fort.

  2. Bettina

    Vad otroligt gott!! Denna ska jag definitivt testa. Din mat inspirerar Anna!!

  3. Anna S

    Gott Anna!

  4. Fredric L

    Krya på er, bilden & receptet ser fantasktiskt ut. Det genialiska med gamla klassiker är att dom oftast är sprugna ur enkla förhållanden där man tar vara på det som finns i ett povert skafferi.
    Jag brukar alltid försöka ha en höna i frysen för att kunna ta sjukdoms-tillfällen i akt och koka en stärkande höns-soppa. En silverkant i sjuk-rockärmen sas.

  5. Ah, great minds think alike! Lita inte på mina mobilkamera-bilder bara :)

  6. Åh, GOD mat i varje fall, trots vab-eländet! Jag har skam sägandes inte ätit ribollita på hela hösten. Det är ju så gott. INte försent ännu, tack och lov. Tack för “påminnelsen”, och krya på er.

  7. Rebecca och Bettina: Tack så mycket!

    Anna S: Har du inte fått nog av soppor ett tag? ;-)

    Fredric L: Nocino, hönssoppa, finsk mat… När öppnar du egen blogg?

    Pär: Det låg i luften, fast jag hade ju inte bangat för – vad var det – “litervis med sangiovese och tiramisú” därtill.

    Annika: Tack! Parmesantricket is da shit här hemma för att få barnen att äta kokta grönsaker. Bröd gör inte saken sämre, bla är de stormförtjusta i cassoulet,

  8. Rustik och mycket god rätt! Och är den inte bara så nyttig också ;-)
    Krya på er!

  9. Låter supergott, jag är en kålgillare. Tufft att äta det direkt efter en maginfluensa.

  10. Bendel: Som tur var står jag fortfarande på benen och har snart ätit upp hela rasket ;-)

  11. Emma

    Du, jag gjorde den här (nästan efter receptet) igår och det blev otroligt gott!! :-D Kommer att lagas ofta här hemma!

  12. Ribollita! Det har jag aldrig hört talas om tidigare, men det låter så gott så jag tror att vi ska se till att bli närmare bekanta Ribollita och jag! ;-)