Vegansk thaigryta med nudlar, grillad aubergine, kokos, sojakött och jordnötssås

Detta är resultatet efter att jag och Karln kom fram till att ingen vi nånsin träffat har ogillat Sataysås, även känd som jordnötssås. Denna insikt kom sig efter flertalet druckna STÖL på Möllevångstorget efter en diskussion som fastslog att sushi är Stockholms svar på pyttipanna medans det i Malmö råder en obotlig kycklingspett-med-jordnötssås-feber. Jag ville genast gå hem och göra marinerad tempeh med jordnötssås men eftersom tempehkungen Kina Center Livs var stängt blev det istället räddaren i nö(r)den sojagrillbitar från Astrid&Aporna - en av mina favorit vegoköttsorter i och med att det är så otroligt tacksamt för smaksättning. Jag brukar laga till det som vanligt kött och riktigt punda in smakerna. Det blir med andra ord väldigt gott. Här fick sojaköttet långsamt sjuda i kokosmjölk tillsammans med mustig currypasta, limeblad, thaibasilika och aubergine. Inget svårare än en Konsum-curry med andra ord i och med att alla ingredienser finns på envälsorterad matbutik.

Kluriga ingredienser: Hittar du dock inte limeblad kan du ersätta med en skvätt limesaft, och om torkat sojakött lyser med sin frånvaro kan du använda hela små champinjoner, tärnad naturell tofu, skivad Quornfilé eller till och med tärnad halloumi om du är en respektlös ostjunkie (de två sistnämnda blir dock inte vegan). Tamarindsås, sojasås, nudlar, currypasta och limeblad hittas i asiatiska butiker eller på asiatiska hyllan i din matbutik, annars funkar det finfint att beställa ett gäng asiatiska skafferivaror från Thailaan.se. Thaibasilika hittar du vid de färska örterna på grönsaksavdelningen. Se receptförteckning för ännu mer förenkling.

Paleo/LCHF: Använd svarvad zucchini istället för vanliga nudlar och svamp istället för sojakött. Strö gärna över rostade pumpafrön eller solrosfrön som proteinkälla.


Portioner: 2
Du behöver: 

2 aubergine
En näve sojagrillbitar (se notis ovan)
2 burkar kokosmjölk (för guds skull männska, ej light)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Ca 2 tsk av din favoritcurrypasta, gärna röd
Ca 8 blad thaibasilika varav hälften till garnering
4 torkade limeblad
1 färsk röd chili eller 1 torkad chili
2 tsk gurkmeja
Sellerisalt eller örtsalt
Rapsolja

Sataysås
2 dl vatten
1 tsk grönsaksbuljongpulver, tex Biofoods grönsaksbuljong
1 pressad vitlöksklyfta
4 skedar jordnötssmör, tex Kung Markattas eller Urtekrams (crunchy eller smooth är en smaksak, ta det du tycker bäst om)
En nypa mald koriander
1 msk tamari eller sojasås
2 msk av kokosnötssåsen i den tillhörande grytan (kan ersättas med vamnlig kokosnötsmjölk om du endast gör såsen)
1 tsk - 2 msk tamarindsås (beroende på hur koncentrerad den är, kan uteslutas om du inte hittar den och ersättas med en skvätt limejuice)

Tillbehör
2 portioner nudlar, tex risnudlar eller ramen (snabbnudlar funkar prima men de brukar dock inte vara glutenfria) eller svarvad zucchini
Friterad lök
Limeklyftor
Chilisås, tex Sriracha
Extra krossade jordnötter

Gör så här: 
  1. Skiva löken och hacka vitlöksklyftorna. Fräs i rapsolja i en kastrull eller gryta tills glansigt. Klicka i currypasta och rör om. Tillsätt kokosmjölk, sojakött, limeblad, en hel chili, 1 tsk sellerisalt och låt koka under lock 10 minuter. Smaka då av grytan och ta eventuellt upp chilin om du tycker styrkan är lagom.
  2. Tärna en av auberginerna och lägg ned den i grytan tillsammans med 4 thaibasilikablad. Dra ned värmen och låt puttra på låg värme i ca 30-40 minuter så att all god kokosmjölksmak penetrerar sojaköttet och auberginen.
  3. Under tiden grillar du den andre auberginen. Skär den i 1 cm tjocka skivor på längden. Pensla med olja, salta och stek på hög värme i en grillpanna eller vanlig stekpanna tills varje sida är svartrostat prickig. Dra då ned värmen till medellåg och låt stå och gona sig tills aubergineköttet är smältande krämigt. Ta då upp skivorna på en skärbräda och skär till munsbitar.
  4. Puttra ihop ingredienserna under omrörning till sataysåsen i en kastrull tills den tjocknat. Smaka av.
  5. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. 

Servering: Smaka av grytan med eventuellt mer salt eller limesaft. Lägg upp nudlar i djupa tallrikar och skeda över thaigryta. Toppa med några skivor grillad aubergine, thaibasilikablad, sataysås, rostad lök och chilisås. Party on Wayne!

Bild för Therese Svensson
2016-04-13
Av

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson