Vietnamesisk kycklingsoppa

I dagens recept utgår jag ifrån en kyckling som jag har grillat själv i ugnen. Det är det i särklass bästa sättet att börja alla kycklingsoppor på tycker jag. Du får smakrikare och saftigare kött, och dessutom får du 1,5 liter prima buljong som sopar banan med exakt alla köpebuljonger och fonder du hittar i butikerna. En hel kyckling kostar en dryg hundring (om man väljer ekologisk, vilket jag tycker att man bör göra) och tänker man till kan man få den att räcka till åtta portioner utan att det känns snålt. Passa på att grilla två kycklingar och plocka av köttet från dem och frys in, det är suveränt till sallader och dylikt.


Portioner: 8
Tid: 3-5 timmar
Du behöver: 

Grillad kyckling och buljong

1 hel ekologisk kyckling
3 msk rökig barbecuesås
salt och peppar
1,5 liter vatten
3 stjärnanisar
2 morötter, skalade och slantade
1 gul lök, skalad och klyftad

Soppan

1,5 liter kycklingbuljong
4 schalottenlökar, skalade och klyftade
5 vitlöksklyftor, grovt hackade
2 kanelstänger
2 stjärnanis
2-3 cm ingefära, skalad och tunt slantad
en halv habanero, strimlad (eller mindre om man vill ha mildare smak)
2 msk ljus soja
1 näve ostronskivling eller annan odlad svamp i små bitar
smör till stekning av svampen
0,5 dl fisksås (gärna köpt på asiatisk butik för den är billigare och bättre)
2 salladslökar, väldigt fint strimlade
250 g risnudlar (glasnudlar eller andra nudlar funkar också)
saltat vatten att koka nudlarna i
saft från 2 lime
2 näve färska böngroddar
en rejäl näve jordnötter
1 kruka färsk koriander
limeklyftor till servering
salt och svartpeppar

Gör så här: 

Salta och peppra kycklingen och kleta sen på barbecuesås. Grilla den i ugnen på 175°C i ungefär en timma eller tills den börjar krympa ihop. Ta ut den och låt den sedan svalna något. Plocka bort att kött från kycklingen och dra isär bitarna till lämplig tuggstorlek. Lägg kycklingköttet i kylen medan du lagar resten av maten.

Lägg ner kycklingskrovet med skinn och allt i en stor gryta. Fyll på med 1,5 liter vatten och lägg ner stjärnanis, morotsslantar och lök. Koka upp och låt sedan stå och puttra under lock i minst en timma. Sila av buljongen och återför den till grytan. Det här är alltså ett generellt sätt att göra kycklingbuljong som funkar även till annan mat. Salta kan du göra när du ska använda den.

Tillsätt sedan till buljongen: schalottenlök, vitlök, kanelstänger, stjärnanis, ingefära, strimlad habanero och soja. Låt den stå och puttra under lock i en timma till. Sila av återigen. Den där Anders gillar att sila saker, det är uppenbart.

Medan buljongen kokar så kan du steka svampen rätt så hårt i smör. Smaka av med salt och peppar.

Nu börjar det bli dags att få ihop det här.

Lassa ner de strimlade salladslökarna och fisksåsen i buljongen och smaka av med limesaft, salt och peppar. Lägg sedan ner kycklingköttet, den stekta svampen och böngroddarna och låt soppan puttra medan du kokar nudlarna i vatten enligt instruktionerna på paketet.

Servera genom att lägga nudlar i botten på en skål eller djup tallrik. Häll över soppan och toppa med färsk koriander och jordnötter. Det kan vara väldigt gott att pressa över lite extra lime vid serveringen men det kan de som äter göra på egen hand.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson