Artikeldebatt: God mat på tur

Försöker du också förena kräsenhet med längtan efter storartade naturlupplevelser och tuffa tag? Läs Malins artikel. Skryt sedan om dina bästa utemåltider och dela med dig av dina tips! Att laga god mat ute ger hög utdelning i förhållande till insatsen.

Kommentarer

25 svar till ”Artikeldebatt: God mat på tur”

  1. Tips: saltade ägg. Kan finnas på många östasiatiska affärer säkert, (äggen brukar vara målade i rött/rosa färg). De är färdigt förlagade på så sätt just för att kunna hållas/konserveras bättre utan kyl. Man kan till ex. dela dem i skivor, med gurka och tomater i skivor, kryddor (salt behövs inte längre då äggen är redan väldigt salta). Så så så så gott och de är faktiskt en av godaste asiatiska delikatesser som finns, tycker jag. Och enkelt/snabbt att göra ute! :)

  2. Oj, glömde sesam olja. Alltså, saltade ägg, gurka, tomat, kryddor(fri val, till ex italiensk krydda), sesam olja.

  3. Åh ja, definitivt sesamolja. Saltade ägg har jag ännu inte provat, men jag ska ha det i åtanke till nästa utflykt.

    Man kanske kan skiva äggen i förväg, om man inte ska vara ute så länge?

  4. Ja då, man kan gärna skiva äggen i förväg, om man vill. Bara man cyklar eller kör sakta kanske, så inte äggen blir sönder. :)
    Rättelse:…italienska `SALLAD´ krydda menade jag tidigare. ( Beklagar för svengelskan på bohuslänska dialekt blandat med asiatisk brytning :) )

  5. Men äggen passar förresten till ex med din “sand idé” (vad bra idé !!! tack! ), när de är alltså inte skalade än vid längre tält-utflykter/kampar, för de är förlagade, (hårda och kan då vara i sand).

  6. Oj, nu ser jag att jag missförstått din sand idé :) Men de här saltade äggen i alla fall är så klart mycket lättare att ta med sig, då de är hårda (liknar kokta)

  7. Att investera i bra, smarta förpackningar är väl värt pengarna. Hos oss älskar vi Foodtubes, superbra att ha sylt, ketchup, senap, pesto och allt anant rinnigt i. Dessutom väger de inte så mycket.

  8. Jupp, sanden är till för att hålla okokta ägg hela (den skyddar bra mot stötar och tryck).

    cat: har du någon länk till Foodtubes? jag försökte googla, men fick en massa märkliga resultat som jag antar inte är det du menar…

  9. Kenneth Ekdahl

    Varför inte kolla upp vad våra verkliga vildmarksexperter här i landet använder? Alltså samerna. Sedan kan man anpassa det till vad man hittar i butiker där man bor.

    Torkat renkött kanske man inte hittar, men äkta parmaskinka är saltad och lufttorkad och klarar sig därmed under lång tid i rumstemperatur, tänk bara på att inte packa in den i plast eftersom man då stänger in den lilla fukt som finns kvar vilket kan leda till att den börjar mögla, rulla i stället in den i smörpapper. Alltså inte ugnspapper eller smörgås utan kolla att det verkligen står smörpapper på, skillnaden är stor.

    En självklar följeslagare till skinkan är parmesanost som också innehåller väldigt lite vatten. Jag menar då naturligtvis inte färdigriven ost som mest innehåller mjöl och E-tillsatser.

    Bättre än smör eller olja är klarnat smör, i butiker som säljer t.ex. indiska livsmedel säljer det under namet ghee, annars kan man lätt göra det själv. Arla säljer det under namnet Koncentrerat smör har jag för mig, hör med er lokala butik ifall de kan beställa. Klarnat smör innebär att man avlägsnat allt som blir dåligt snabbt, kvar är i stort sett bara fettet, som då det inte innehåller så stor andel omättat fett håller sig länge utan kylförvaring.

    Rökt fett fläsk håller sig ganska länge, smakar gott till kaffet vid lägerelden och ger en behaglig och varaktig mättnadskänsla.

    Alla dessa produkter är väldigt koncentrerade, ger alltså mycket mat till liten vikt, tänk bara på att känna efter när ni är mätta, det är lätt att kasta i sig alldeles för mycket av så koncentrerad mat, man håller sig mätt på förvånansvärt små mängder.

    Linné skrev i boken om lapplandsresan att lapparna var friska och smärta eftersom de mest åt fett och protein, medan skåningarna var feta och sjuka eftersom de mest åt kolhydrater, att slutsatsen var riktig kan jag intyga som gått ner 40 kg på ett år på en kost som motsvarar den samerna traditionellt åt, alltså fett och protein och minimalt med kolhydrater. Samtidigt har jag blivit rejält mycket friskare, och myggorna verkar inte längre tycka om mig, tydligen vill de ha sött blod. :-)

  10. Har man turen att äga ett torkskåp är det jättelätt att torka stora mängder grönsaker. Kör man ett normalt torkskåp på lägsta värmen blir det alldeles precis lagom varmt, och man får mycket bättre luftväxling än i ugnen. Man kan vika till brickor eller grunda lådor av hönsnät som man lägger tunt tyg i och använder som torkollor.

  11. Kenneth: Vilken bra, nej strålande idé att ta med sig ghee! Det är dock inte riktigt samma sak som klarnat smör utan har den viktiga skillnaden att det är upphettat tills det bryns vilket ger en fin rostad nötig smak ävan sen vatten och den bruna proteinfällningen avlägsnats. vanligt klarat smör tycker jag smakar rätt trist.

    Ghee finns numer ibland i hälsokostaffärer. Varning för det vegetariska gheet som består av härdad olja och smakar apa.

  12. Nils

    Nu låter ju allt det där väldigt trevligt, om man går en dag eller två. Problemet med alla former icke torkad mat visar sig dock när man går längre sträckor. Det väger något så förbannat mycket. Om man redan släpar på en ryggsäck på 15-20 kilo, exklusive mat, förvandlas den där sandburken med färska ägg och ett par paket fryst mjölk ganska kvickt till en plåga istället för en lyx.

    Det är en större anledning till att man äter tråkig torkad mat än att den färska maten håller för dåligt.

  13. Malin, jag har letat runt lite och hittar tyvärr inte ngn länk. De är köpta på typ utemagasinet, kostar inte mycket och är smarta. De är som diskbara tuber som du kan fylla med vad du vill egentligen.

  14. Kenneth Ekdahl

    Nils,
    Poängen med lufttorkad skinka och långlagrad ost är ju just att de är torkade, men inte så mycket att de tappar smak eller blir alltför svåra att använda på annat sätt än att koka soppa på.

    En bit parmaskinka och en bit parmesanost att sitta och karva med kniv i och stoppa direkt i munnen, skölj ner med kaffe, det är en vildmarksupplevelse utöver det vanliga!

    Apropå ghee som kan jag nämna att cancer, diabetes och fetma har ökat snabbt i Indien, kurvan visar stor samvariation med ökat användande av margarin och motsvarande minskning av ghee.

    Samma sak här, fast här har vi ersatt smör med margarin samt ökat andelen kolhydrater för att kompensera energiförlusten när vi skär bort allt synligt fett på köttet.

    När man byggde inlandsbanan åt rallarna en kost som till en stor del bestod av s.k. Amerikanskt fläsk, som mest bestod av saltat fett och svål.

    En modernare variant för camping är torrsaltat och rökt sidfläsk, som ger massor av energi på väldigt liten vikt och volym, och som dessutom smakar väldigt gott. Se då till att få tag på fläsk med en stor andel fett.

    Eller varför inte köpa grisspäck, skära det i små kuber som får ligga i stekpannan på lägsta temperatur tills det slutar bubbla, då fiskar man upp de gyllenbruna kuberna och låter dem rinna av lite innan man saltar. Dessa så kallade fläskgrevar är verkligen koncentrerad energi, två matskedar sådana så behöver man ingen mer mat på många timmar.

    Fettet är underbart att steka i, och kan användas till samma saker som ghee.

  15. Nils: tanken är ju inte att man ska ersätta _all_ torkad mat, utan snarare att man ska ersätta väl valda bitar; de man tycker gör sig sämst i torrt tilstånd. Tycker man att mjölk är oviktigt struntar man såklart i att ta med den blöta varianten, och ägg i sand är så klart lite extremt :) Men det gäller att inte bli blind för möjligheterna. Är man sju som delar på ett mjölkpaket är det inte särskilt mycket i extravikt. Tumregeln är ju att de flesta klarar att bära en tredjedel av sin egen vikt – är man några som delar på tält och kokgrejer blir utrymmet för mat ändå ett par kilo per person och på det kan man göra mycket.

    Som Kenneth skriver så är torrare mat som parmesan, lufttorkad skinka, salami etc god valuta för vikten. Samtidigt som de håller bra.

    Få vandrar dessutom i så vild vildmark att de inte kan återproviantera en eller kanske två gånger i veckan.

  16. Nu är jag en stor vän av fett i allmänhet och smör i synnerhet och motståndare till de flesta sorters margarin. Men man ska akta sig för att titta på statistik på det förenklade sättet. Det klassiska exemplet är hur man på detta vis kan påvisa att en nedgång i antalet storkar leder till minskad nativitet. ;-)

    Livsstilen i Indien har genomgått många stora förändringar (drastiskt ökande av socker, minskning av nyttiga grönsaker/baljväxter och mindre fysisk aktivitet och ökat köttätande) En minskad ghee användning är bara en av väldigt många. I Finland har man gjort en stor välgjord interventionsstudie (STRIP)som visar att barn som får mer omättade fettsyror har betydligt bättre lipidprofil och har lägre kolesterolhalt i blodet än de som ätit mer mättat fett.

    http://www.circ.ahajournals.org/cgi/content/full/94/6/1386

    För vuxna överviktiga med störd metabolism verkar en diet med mycket fett kunna leda till viktnedgång och därmed minskade kolesterolnivåer och ökad glukostolerans.

  17. Sen undrar jag om det inte vore smartare att packa äggen i t ex bulgur. Att toppa sand i ryggsäcken tycker jag verkar vara att lägga sten på börda, bokstavligt talat.

  18. Hmmm… bulgur? Ju kompaktare desto bättre skulle jag tro (så kanske couscous istället?). Men det är ju inte omöjligt.

    Kanske dock bäst att ta en plastpåse om kärlet för säkerhets skull, om man börjar experimentera :)

  19. Kenneth Ekdahl

    Studien från Finland har en mycket stor brist, den innebär att en kost som skiljer sig radikalt från modersmjölk skulle vara mer hälsosam vilket faller på sin egen orimlighet. Modersmjölk innehåller massor av mättat fett och massor av kolesterol.

    En stor studie på barn i Göteborg visade att de barn som åt drack fet mjölk var mer normalviktiga och friskare än de som drack lättmjölk.

    Ett problem i sammanhanget är att man tror att lägre kolesterol ger bättre hälsa vilket inte ens tillverkarna av kolesterolsänkande piller kunnat visa. De kan visa att pillrena sänker kolesterolet, men det gav ingen minskad dödlighet.

    Evolutionen skapade inte modersmjölk med massor av kolesterol för att det var skadligt…

    Själv har jag levt några år på en något extrem kost med så lite kolhydrater som är praktiskt möjligt och ersatt dem med främst animaliskt fett som energikälla vilket har lett till kraftigt förbättrade blodfetter, alltså förbättrade enligt modern forskning. Det har också inneburit en minskning av vikten från 160 kg till för tillfället 120 kg och minskningen fortsätter.

    Utan den kosten hade alla tankar på fjällvandring varit enbart akademinska. :-)

  20. Modersmjölk innehåller andra typer av fettsyror än de man petar i barnen via andra livsmedel. Eftersom vi utfodrar kossor och andra djur kraftfoder har de inte så bra fettsyreprofil som de borde ha. Det ska bli mycket intressant att se uppföljningen av den finska studien. Men den handlar inte om att sänka kolesterolet utan att det inte höjs vilket är en väsentlig skillnad.

    Det som kommer att ske i framtiden är att man ser mer på fettsyror och mindre på den grova uppdelningen i mättat/omättat. Redan nu vet vi att omega-3 och omega-6 fördelningen har stor betydelse.

    Personligen är jag absolut inte för en fettsnål kost, eller en med låga halter animaliskt fett. Det är en av anledningen till att jag inte blev dietist efter min examen.

    Det verkar som om det finns många olika sätt en bra kost kan se ut på. Och att de individuella skillnaderna är mycket stora. Därför är jag starkt mot Livsmedelsverkets rekommendationer om energiprocent.

  21. Kenneth Ekdahl

    Inte bara fördelningen omega-3 och omega-6, vi har ingen som helst nytta av vegetabilisk omega-3, tvärtom orsakar den samma skada som ett överskott av omega-6. Det vi behöver är animalisk omega-3, i första hand då fettsyran EPA som vi inte kan göra själv. Men det stora problemet är egentligen inte brist på omega-3 utan överskott på omega-6. Vi får även totalt sett för mycket fleromättade fetter som oxiderar väldigt lätt, det är därför vi behöver så mycket antioxidanter.

  22. Kenneth Ekdahl

    Men nu börjar det bli för mycket utanför ämnet här, den debatten är det bättre att ta hos t.ex. kostdoktorn.se :-)

  23. Totto

    Har också varit scout i hela livet och kan tipsa lite till om torking – superenkelt!

    Förutom grönsaker, rotsaker och kött är mitt bästa tips att torka köttfärssås. (låter sjukt, funkar som en dröm)

    Gör såsen så torr så möjligt med tomatpure istället för krossade tomater och väldigt finhackade grönsaker.

    Använd magert kött (eller qourn) och inget fett vid tillagningen (ta med lite fett ut istället)

    bred ut tunt på bakplåtspapper, ungnen på 50-70 grader med lite öppen lucka, och torka ungefär ett dygn (det ska vara knastertorrt)

    Perfekt att fixa den där kvällen på vandringen då man verkligen inte känner för att laga mat.

    Jag har inte haft några problem med hållbarheten, men man ska nog göra det så nära resan som möjligt.

  24. T: Torkad köttfärssås? Måste prova.

    Det borde också gå att riva grönsakerna fint istället för att hacka – det är nog nästan lättare. Om man finriver löken blir den ju som puré, det borde funka bra (fast då får man ju avstå från att steka den).

  25. Karin W

    Intressant läsning det här har nyss kommit hem från en fjälltur! Torkade jordgubbar och köttfärssås blir det nästa fjällvandring, tack för tips!
    Kryddor och färska örter i påsar är guld på fjället och starka vänner som gillar god mat.