Chokladfudge som heter duga

Fudge är det sockriga julgodiset med stark chokladsmak. Till skillnad från knäck och kola har fudgen kort konsistens. Den gör att plomberna sitter kvar och man slipper tillbringa julaftonskvällen i väntrummet hos jourtandläkaren.

Fudgesmeten är tjock och härlig, mer som en deg. Jag brukar kavla ut den på ett bakplåtspapper direkt på köksbänken. Jag gillar också den tekniska dimensionen i fudgekokningen. Först kokar du en mörk chokladkolasmet, sedan lägger du i mörk choklad. Chokladen sänker snabbt temperaturen i smeten och gör att sockret bildar små kristaller. Jag brukar smaksätta fudgen med likör, idag tog jag Frangelico, den italienska likören som smakar hasselnötter och choklad. Man kan också röra ner en påse mandelspån eller rostade och hackade hasselnötter.

Chokladfudge med hasselnötslikör

Receptmakare: Anna Sjögren

Cirka 50 bitar

Tid: 20 minuter + 1 timmes svalning

  • 4 dl strösocker
    1 dl mörkt muscovadosocker
    2 msk ljus sirap
    1 dl kakao
    1 krm salt
    2 dl vispgrädde
    100 g mörk choklad (minst 60 procent kakaohalt)
    1 tsk vaniljsocker
    Ev 2 msk  likör, gärna hasselnötslikören Frangelico
    Ev 50 g mandelspån eller hackade, rostade hasselnötter.
  1. Blanda socker, sirap, kakao och salt i en kastrull. Tillsätt grädden och koka tills smeten är 124˚. Det tar cirka 10 minuter.
  2. Lyft kastrullen från plattan och tillsätt chokladen, bruten i mindre bitar. Rör om hela tiden. När chokladen kommer i smeten sockrar den sig och det är helt som det ska vara. Tillsätt vaniljsocker och gärna likör och mandel eller nötter.
  3. Rör kraftigt i någon minut och ös upp smeten, som ser mer ut som en bröddeg på ett bakplåtspapper. Kavla ut den till en tjock kaka. Fös över pappret till en bricka eller skärbräda och ställ svalt i cirka en timme.
  4. Skär fudgen i bitar.

Kommentarer

3 svar till ”Chokladfudge som heter duga”

  1. Fudge är så grymt. Får göra en laddning i mellandagarna när allt annat är slut ;-)

  2. Låter som en väldigt god fudge.

  3. Anna S

    Det är bra med fudge för den blir fort klar (apropå att det passar att göra fudge när allt annat är slut) och man slipper slå in den i små papper och annat tidskrävande. Fudge är helt enkelt perfekt när julgodissuget slår till.