Lingonpannacotta med rosmarin

Snart fyra månader i innerstan, och lika många månader höst- och vinterrusk, börjar sätta sina spår: jag längtar efter skogen. Och inte vilken gråsnösgeggig rothal februariskog som helst, utan snarare den svenska idealskogen: silande ljus över mjukgrön mossa. Solvarm talldoft. Bärplockning. Kort sagt, sommarskog.

I brist på bättre får man väl göra efterrätt med skogssmak.

Lingonpannacotta med rosmarin

Receptmakare: Malin Sandström

Portioner:  ca 6 små formar

Tid: 10 minuter, + minst ett par timmar till att stelna

Sockerlagen i det här receptet är färdig (jag sparade från senaste ingefärspäronkoket). Gör du sockerlag från scratch, lägg då på runt tio minuter på tidsangivelsen för tiden det tar att koka lagen. Lisa förklarar varför här.

  • 1 dl sockerlag
  • 2-3 fingerlånga kvistar rosmarin
  • (lite färsk ingefära)
  • ca 1.5 dl fina frusna lingon
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl koncentrerad lingondricka (Jokk)
  • 1 dl socker
  • 2 blötlagda gelatinblad
  1. Koka ihop sockerlagen (om den inte redan är färdig). Lägg gärna med några skivor färsk ingefära i koket – de kan i så fall ligga och dra ihop med rosmarinen.
  2. Lägg rosmarinkvistarna i kokande sockerlag, låt koka någon minut och ställ sedan undan för att svalna (med kvistarna i). Sila innan användning.
  3. Blanda grädde, lingondricka, socker och gelatinblad i en kastrull. Värm och rör tills sockret lösts upp och gelatinet smält (då är blandningen lite mer än ljummen).
  4. Fördela de frysta lingonen i botten på formarna och häll gräddblandningen över (då flyter lingonen upp). Spara åtminstone ett par millimeter utrymme upp till kanten. Låt stelna svalt, till exempel i kylskåp över natten.
  5. Häll ett tunt skikt med rosmarinlag överst i formarna precis innan servering.

Kommentarer

2 svar till ”Lingonpannacotta med rosmarin”

  1. Kanske som lite Valentin-romantik för naturälskaren?

  2. Anna: kanske det?

    Gräddblandningen var vansinnigt vackert skär de första 20 sekunderna eller så – och då hann jag precis tänka “Alla hjärtans dag!” – innan lingondrickan riktigt blandade sig med mjölken och det hela blev… milt syrenrosalila, typ. (Jag vet inte än om det var pH-ändring eller någon reaktion mellan färgämnet och mjölken)