Pomeransen regerar

Ännu ett par veckor borde man kunna få tag på pomeranser i vanliga svenska mataffärer. Det är nämligen en frukt som faktiskt fortfarande är helt säsongsbunden, i skarp kontrast till läskiga januarijordgubbar och juliapelsiner. Om ni är det allra minsta syrlighetsfrälsta måste ni ge er ut och fånga några omedelbart.

Jag hade själv aldrig ägnat den en tanke förrän för några veckor sedan. Visst, jag kände till att man kunde göra toppengod marmelad på den och jag använder förstås torkat pomeransskal i några av mina brödbak, men som frukt, som matlagningskamrat? Aldrig. Visst hade jag läst Nigellas hyllningar till det hon kallade Seville oranges, men jag trodde att det var någon särskild sorts apelsiner som aldrig syntes till på svenskt påvra butikshyllor.

Men så slog jag av en händelse i ett lexikon. Och upptäckte att det faktiskt var samma sak. Pomeranser hade jag sett på min lokala mattaffär så sent som några dagar tidigare. Sagt och gjort. Jag köpte en påse.

De ser ut som en sunkigare, grövre variant av mandarin men smakar som en korsning av apelsin och lime, men med en vidunderlig bitter underton. Hittills har jag använt dem i allt möjligt som man i vanliga fall skulle ha citron till, en skvätt juice över några makrillar, salladsdressing, mandelkaka. Det allra bästa inträffade dock i kväll när jag kombinerade dem med pilgrimsmusslor, smör, vitlök, olivolja och ruccola. Maten tog 10 minuter att laga, en sällhet så god som någon för den med bebis-jetlag, och jag kan knappt minnas när jag åt något godare.

Det här är enkel matlagning men med minutprecision, så gör allting i rätt ordning.

Pilgrimsmusslor med vitlök och pomerans

Receptmakare: isobel hadley-kamptz

Portioner: 2

Tid: 10  minuter

  • 10 pilgrimsmusslor
  • 1 pomerans
  • 50 g smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • Några rejäla nävar ruccola per man
  • olivolja
  1. Värm två tallrikar i 125 graders ugn
  2. Pressa saften ur pomeransen.
  3. Skala och riv vitlöken
  4. Skär smöret i mindre bitar
  5. Skölj salladen och slunga den torr
  6. Hetta upp en teflonpanna riktigt varm med en rejäl slatt olivolja i.
  7. Lägg i pilgrimsmusslorna. Rör dem inte på 1 minut. Vänd. Stek 1 minut på andra sidan också, kanske något mindre om de är små. Ta upp dem och lägg på de varma tallrikarna.
  8. Ha i smöret i pannan. Det ska smälta bums. Ha i vitlöken och rör runt i ca 10-15 sekunder. Ha i pomeransjuicen. Häll över pilgrimsmusslorna. Lägg på salladen runt.
  9. Ät. Gärna med ett gott surdegsbröd till för att få upp allt smaskigt citrussmör.

Kommentarer

4 svar till ”Pomeransen regerar”

  1. Men var hittade du dina pomeranser? jag hittar dem ingenstans!

  2. Isobel

    Matpressen på Rålambsvägen. Fanns på Klippet också i förra veckan.

  3. Hahaha! Vad trodde du att Seville Orange Marmalade var gjord av egentligen?

  4. ella

    Cajsa Warg har naturligtis alltid…