Saltå burktomat
Jag älskar tomat så mycket att varje recept utan tomat är en seger. Överallt ligger det körsbärstomater och dräller i min mat. Tomat på konserv gillar jag också. I min bloggungdom gjorde jag ett smaktest på konserverad tomat. Det hela gick till som så att jag satt på en balkong på Bellmansgatan och åt ur tio olika konservburkar med slutna ögon. Solen sken. En kråka sjöng lite fint. Alla tomater smakade ungefär likadant. Någon var lite vattnigare. Någon lite surare. Till slut avgick Kung Markatta och Änglamark med delad seger. Några månader senare upptäckte jag Mutti, som tyvärr inte varit med i tävlingen, och insåg att de representerade marknadens godaste burktomat.
Men det var innan jag provade Saltå. Herregud. Vad har de gjort med de här tomaterna? Hur kan de vara så goda? Plöjer de åkrarna med enhörningar? Gödslar de jordarna med jungfrumjölk? Passerar tomaterna genom ett större kattdjur innan de varsamt konserveras? På burken får man inga ledtrådar. Ursprungsland: Italien. Jo, så mycket hade jag räknat ut själv.
Självfallet är Saltås tomater näst intill omöjliga att få tag på. Antingen är de inte i säsong eller så är de slut. Jag begriper inte varför jag inte kan behålla det här för mig själv. Men så dags att tänka på det nu.
Kommentarer
vill bara tipsa om saltås egna butik på Renstiernasgatan där dom enligt säkra källor har gott om krossade tomater på lager!
Jag ringer och tipsar Slitz. Anonymt såklart. Håll ut!
Biodynamiskt är bra tycker jag.
Jag förhåller mig skeptisk till alla religioner men konstaterar att det verkar finnas betydligt märkligare trosuppfattningar i matsektorn än Rudolf och hans lärjungar predikar.
Oscar: "Saltå är antroposofer, en mycket obehaglig religion förklädd till vetenskap."
Nog för att dom verkar vara rejäla frifräsare, men det är väl ingen religion?
Testade idag. Tror fan dom var bättre än muttis, har ej testat Cirios än.
Okej, men finns den med basilika i?
Haha. Nej. Bara en sådan sak!
Bättre än Mutti? Det är som att upptäcka att jorden inte är platt och nya svindlande möjligheter öppnar sig.
Bättre än Mutti. Tyvärr hittar jag inga körsbärstomater. Än. Man kan ju hoppas att de kommer.
Jag har köpt 20 burkar. Jag sover med dem i sängen. Ruvar dem som en stor, naken höna.
Okej, jag ljög lite där på slutet. Om hönan och sängen. Jag förvarar dem i skafferiet. Faktiskt.
Cirio!
Då förstår jag!
I feel you sister! Har väldigt svårt att undvika burktomaten.
Inte riktigt enhörningar och jungfrumjölk, men om det är biodynamiskt ska det väl i alla fall vara kohorn inblandat: http://en.wikipedia.org/wiki/Biodynamic_agriculture#Field_preparations
Sanningen kan mycket väl vara att de har grävt med ett kohorn i åkern och skördat precis när månen står rätt. Saltå är antroposofer, en mycket obehaglig religion förklädd till vetenskap. Google kan berätta mera.
Detta hindrar inte att deras produkter kan vara väldigt goda, men jag kan liksom inte med att köpa dem sen jag läste på lite.
/OK
Skulle Lotta knyta upp svansen på er? Nej nej. Titta bara på Saltås nya vetemjöl special. Inte mindre än 1.25% enhörningshorn ingår. Därmed slår det Manitoba Cream, som bara mäktar med 1.1%.
Nu är det väl bara Saltås egna spannmål som är biodynamiskt. Tomaterna är "bara" ekologiska. Men jag undviker ändå Saltå om det finns alternativ (fast nu kan jag ju inte låta bli att testa tomaterna).
Mjo, tomaterna är väl bara ekologiska. Det är *tomtarna* som är biodynamiska.
Hahahaha.
Det heter inte tomten. Det heter tomten och på den har man hus.
Åhh, jaaa. Tomater är ett av livets största glädjeämnen - på gränsen till fixering i min matvärld. Kan man inte få se en arrangerad bild på dig när du ruvar?
Nu blir jag lack, ge fan i min Lotta!
Det här tomatbuset är galet trevligt och alldeles för dyrt. Det är ingen som har råd att köpa ketchupen.
Det kanske finns nått recept med massor av svamp istället?
Prova lasagnen!
Såg i morse att Saltå har öppnat en egen butik på Renstiernasgatan på söder i Stockholm. Där finns kanske de omskrivna burktomaterna.
De finns på Maxi i Kalmar, såg jag ikväll. Jag hade tänkt nöja mig med en billigare variant men nu var jag ju tvungen att köpa Saltås. Ni ruinerar mig, du och din blogg.
Jag gillar saltå jag med.
Det där med religionen har jag överseende med. Och waldorfpedagogiken framför allt. Ty där har jag harvat runt x antal år som elev. Många kvalitéer. Först när jag läste om Rudolf Steiner under min ganska korta karriär som beteendevetenskapsstudent blev jag mörkrädd, men se, det gick över. Har förträngt den delen av kakan.
Och tack Lotta för det där receptet med körsbärstomater liggande en evighet i ugn på svag värme. Har aldrig lyckats med, eller haft för avsikt, att följa recept på mat (annat gäller bröd, där är jag inte tillräckligt erfaren för att på ett spontant sätt ställa mig och jonglera med mjöl- och degvätske-proportioner) men att plocka inspiration och matlagningstekniskt kunnande är förstås bra. Tomaterna blev underbara, enda faran var att sätta härligheten i halsen medan vi kvävde orgasmropen med tuggandet. Gillar också att tillagningstiden är så flexibel (började med låg värme och tänkte "känner jag mig plötsligt döende av hunger slår jag bara på värmen". De fick dock ligga en sisådär tre timmar ändå, blodsockerfallet höll sig borta).
Väl mött kamrater och fiender, A (med ständig oförmåga att vara kortfattad)
Jag blir så glad när ni skriver, har jag sagt det? Det är min bästa läsning. Tack.
Mutti är himmelskt goda, men Cirios pomodorini tar priset, de smakar precis som färska. Sötsyrliga och krämiga. Man letar på innehållsförteckningen för att se om de kanske har haft grädde i burken.
Prova Saltå och återkom!
Är det någon som känner för att kommentera svd:s blindtest?
http://www.svd.se/mathalsa/mathalsa/svds-tomattest_5588147.svd
Tack för länk, jag kommenterar gärna. Jag tycker inte att man ska köpa de stora dagligvaruhandelskedjornas egna varumärken. Och det beror inte på att de nödvändigtvis är sämre.
Vem av burktomatproducenterna som tillverkat ICA:s vet jag inte, men det är inte osannolikt att det någon av de andra tillverkarna i samma test. Skillnaden är att ICA skummar av några kronor extra på varje såld förpackning, och att tillverkaren får se sina marginaler sjunka lite till, vilket i förlängningen leder till att tillverkaren måste pressa priserna i jordbruksledet eller hitta en annan, ännu billigare leverantör alternativt klura ut något sätt att späda ut slutprodukten. I slutändan leder Coops, ICA:s och Axfoods egna sortiment till sämre mat oavsett märke på förpackningen. Snart kommer ICA:s egen varumärkeslinje för bröd (om den inte redan nått butikerna) – Skogaholmslimpor och Pågen-kavring med ICA på påsen. Det är samma gamla industribakade, lagringståliga och hårt sötade limpor som vanligt fast med ICA:s namn på plastpåsen, och de kommer breda ut sig i hyllorna på bekostnad av alla småproducenters bröd (inte för att det finns så många småproducenter direkt men man hade ju kunnat hoppas att det fanns en framtid för någon i dessa surdegsglada tider).
Kanske är ICA:s egna tomater verkligen godast enligt den här panelens kriterier och personliga smak. Eftersom jag jobbat med ICA och deras egna varumärken vet jag också att just deras konserverade tomater alltid varit en viktig symbolvara – en sorts garant för att deras övriga sortiment hållit hög kvalitet (vilket stämmer ibland och ibland inte).
Jag gillar ICA och jag är mycket imponerad av affärsmässigheten, drivet och kraften i deras entreprenörskap. Sveriges bästa matbutiker drivs nästan uteslutande under ICA:s flagg och många handlare är fantastiskt duktiga och gör ett strålande jobb. Men jag gillar inte maktmissbruk och konsekvenserna det får. Är man väldigt stor och stark måste man ta väldigt stort ansvar, och inte bara se till sin egen lönsamhet. Speciellt när det gäller mat.
Jag vet inte om du läser gamla kommentarer men jag måste bara berätta om min konserverade-tomater-upplevelse.
Jag är ingen frälst tomatmänniska, jag är hobbyodlare. I år odlade jag 6 olika sorters körsbörstomater i mitt lilla växthus. Kallt som fan i början på sommaren så det inget vidare. Allt mognade först i september. Så stod jag där med en jätteskörd och delade ut körsbärstomater till grannar och släktingar. Det ville aldrig ta slut. Så såg jag på TV en danska som konserverade i vanlig ugn. Jag testade. En sort i varje burk med lite flingsalt en knippe basilika och olivolja. Har inget skafferi så burkarna har ockuperat kylskåpet och nu 1 månad gamla har jag provöppnat en. Min guuud! Det slår allt annat, en sån upplevelse. Jag öppnade en burk Saltå som referens och fann den vattnig och fadd i jämförelse.
Vad händer nu? Mitt liv kommer att förändras.
Hej Lotta. Rudolf och hans lärjungar gräver inte bara ner horn och djurpungar när stjärnorna står rätt enligt deras astrologi, de tror även att utvecklingsstörda är som dom är pga karma. Och så har de en otäck vana att uppmuntra misshandlade kvinnor och barn att inte anmäla; karman är sån, du ska stå ut liksom. jag växte upp i Järna, mina släktingar är insnärjda i den innersta, mest fundamentalistiska, kretsen därute. De som tjänar pengarna. jag känner även till att det inom ett år kommer ut avslöjanden om sektens minst sagt bissara ritualer. De flesta antroposofer, t.ex. de som jobbar i Waldrofskolorna i Sthlm, vet mycket lite om vad den lilla rika klicken som styr pedagogiken och ekonomin egentligen står för. Briljant; den enda sekten jag hört talas om som inte sprider sina läror till alla. Däremot kan jag berätta vad de tycker om "vanligt folk" (såna som du och jag, som köper deras varor dyrt och som göder deras varumärke, utan att känna till innehållet i böckerna av den sinnersjuka "klärovajanta" filosofen Rudolf Steiner). De hånar oss, de tar gärna emot pengarna, men när deras domedag kommer är vi rökta. Tro mig. Du kan gärna äta deras mat (fast helst inte brödet, ganska mycket larver i den där kvarnen, det vet jag pga sommarjobb där)... men vifta helst inte bort en fundamentalistisk frikyrka som "ingenting". Som sagt, de flesta som servar antroposoferna ochs om kallar sig antroposofer vet mycket lite om vad som verkligen försigår kring kapellet som delar trädgård med Saltå Kvarn. Ursäkta långa inlägget, och tack fina du för världens bästa blogg. Oavsett vem du sponsrar vid tomatinköpen ;)
Haha, är burktomater verkligen så avgörande i smak. Du fick mig verkligen att vilja testa!
Och vad du i en kommentar skrev om Icas egenmärkta varor, där fick du mig att tänka till lite extra. Tack!
Mvh,
Katarina
camisas de futebol...
Saltå burktomat - Om jag var din hemmafru på Taffel.se...
Sidor