Stora vita bönor har en betagande krämighet och en finstämd ton av skållad mandel. Om de är knepiga att koka mjuka beror det i regel på fel förvaring, inte fel kock. Sjud dem gärna med fänkålsfrö och lagerblad. Kanske en kvist rosmarin. På så vis tränger smakerna in i hela bönan. Och låt dem alltid svalna i kokspadet, om det är möjligt. Då spricker inte skalet upp. Undvik syra i marinader, det gör att börnorna hårdnar lätt.
blekselleri, chorizo, citronskal, dill, fänkålsfrö, fänkål, grönkål, korianderfrö, kanel, kyckling lagerblad, lamm, lufttorkad skinka, morot, mynta, olivolja, oregano, persilja, päron, rosmarin, röd chili, röd paprika, rödlök, salami, salvia, spiskummin, svartpeppar, tryffel, tomat, vitlök
Fler förslag? Spill bönorna i kommentarerna!