Tårtmecka i Köpenhamn

Köpenhamn har fortfarande ett slaktdistrikt (“köttstaden”). Det är coolt. Och mitt inuti detta uniformt vitblåa, tvåvåningshöga livsmedelsindustriområde ligger Kreativa Kager, ett bageri & konditori specialiserat på fantastiskt dekorerade tårtor. Man måste nog känna till det för att kunna hitta, för utsidan är ganska anonym.

Jag är en tårtnörd som kan tillbringa timmar lyckligt pysslande med karamellfärg och marsipan för att åstadkomma den Perfekt Dekorerade Tårtan. Självklart var jag tvungen att gå dit. I efterhand kan jag säga att detta något originella fik säkert också passar den som bara bryr sig om mys och gott fika.

Inredningen är en charmig kombo av kakelväggar och blandade mormorsmöbler, komplett med kristallkronor i taket. Porslinet är antagligen från samma era som möblerna. Den varma chokladen smakar som om den aldrig varit i närheten av något så vulgärt som pulver, och serveras med en liten separat glasskål vispad grädde. Men det som gjorde mig mest imponerad var att den mumsiga tårtan på bilden ovan var gjord av någon som var listig nog att lägga ett rejält lager (smaskig) marsipan under (det smaklösa) sugarpaste-täcket. Mycket smart.

Fast smaklökar i all ära, den största behållningen var kika på provtårtorna och bläddra i fotoalbumen med ännu fler tårtor. Någon på det här stället får ha väldigt kul på jobbet emellanåt. Simbassängstårta, en flervåningstårta som går från snölandskap till tropiskt hav fullt med hajar via ett vattenfall, bilbanor komplett med sega gubbar som passagerare, en tårta full med bröllopsfirande pingviner, ett sagoslott komplett med fyra torn, prinsessa och sovande drake… och så kronan på verket: kronprinsens doptårta. (Hemsida med fotogalleri).

Sympatiskt nog lovar de att fixa alla möjliga typer av allergikervänliga tårtor för fikasugna – glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt – bara de får ett par dagars förvarning. Det kunde jag inte testa på min snabba Danmarksvisit, men ambitionen är lovvärd.

Adressen är Flaesketorvet 40-44. Konditoriet har öppet 10-20 tisdag-fredag, 10-18 lördag. Stängt på söndagar och måndagar.

Full disclosure: Jag och mitt sällskap betalade för oss, men jag berättade att jag jobbade för “en svensk matsajt” när jag bad om lov att fotografera.

Kommentarer

7 svar till ”Tårtmecka i Köpenhamn”

  1. Karamellfärg ja, och glitter samt tårtpynt. Och strössel. Jag mste sluta köpa strössel. Jag tål inte nötter men det har kommit hyfsade ersättningsmedel. Kokosmassa och så håller jag på mycket med sockerdeg.

  2. Pernilla

    Kolla in konstverken på denna sida om du gillar tårtor. Helt underbara!

    http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.914717

  3. Jessika: jag har åtta sorters karamellfärg, och fyra sorters ätbart glitter, tre sorters silver/guld/regnbågskulor… med mera. Efter att jag upptäckt blå karamellfärg gick det snabbt utför :)

    Mer får det inte bli, för då får det inte plats.

    Pernilla: tack för länken! Helt underbara tårtor, jag instämmer.

  4. Var hittade du den blåa karamellfärgen? Är det pasta färg (ja, du vet vilken jag menar)? Jag har över nittio utstickare… *tittar upp i taket och visslar förstrött*
    Jag ska inte, jag upprepar INTE, gå på essensefabriken igen inom en snar framtid, eller vi säger inte förrän efter ju eller så.

  5. Jessika: det var en mörkt grönblå pastafärg (dvs en gelé i en burk), som jag köpte på Panduro cirka år 2001.

    Fast då letade ajg redan aktivt, för jag hade stött på turkosblå karamellfärg i ett annat sammanhang året innan.

    Nu för tiden vet jag att dr oetker har blå karamellfärg OCH blå pyntgelé, så rätt många affärer borde ha potential att ta in det om de vill.

  6. Malin; när jag inventerade tårtdekorationsförrådet så hittade jag en Royal blue/Azul real från Wilton. Antingen köpt på English shop i Stockholm eller via Kakburken, det är gelé (colouring paste)