Got ya, Povel!

Trolleri är inget för mig, däremot är det alltid upplyftande att lära sig nya, smarta kökstrick. Förra året läste jag i en tidning (glömt vilken) om hur man öppnar en kokosnöt så att nötkärnan är intakt. Superduperenkelt var det också:

Ställ in ugnen på 200 grader. Perforera de befintliga hålen på kokosnöten med en grov mejsel och töm nöten på vätska. In med den i ugnen i 20 minuter. Då vätskan i kokosköttet dunstar, krymper nöten en aning och släpper från skalet.

När du väl tagit ut den och låtit den svalna (annars riskerar du att bränna fingrarna av dig), kan du lätt öppna den i skarvarna med några välriktade slag med hammare och mejsel. Och le voilà, där ligger nöten hel och fin.
Du kan naturligtvis fortsätta att skala och riva nöten, men jag brukar halvera den och skära tunna krusiduller med potatisskalaren. Med dem toppar man lätt kakor och muffins eller… en soppa med butternutsquash och kokosmjölk. Blir det några över kan de torkas eller förvaras i frysen i en lufttät burk.

Butternut- och kokossoppa

Receptmakare: Anna billing

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Mycket pumpa nu… men det är så gott! Förra året gjorde jag en med salvia och parmesan. Den här soppan är dock inspirerad av en nya zeeländsk jag blev bjuden på i min bokcirkel, den påminner lite om Egils soppa men går snabbare att laga. Mild och fruktig, men med stuns.

  • 1 kg butternutsquash
  • 1 syrligt grönt äpple
    2 schallottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk färskriven ingefära
  • 1/2 tsk hackad chili
  • 7 dl grönsaksfond
  • 3 msk kokosmjölk
  • neutral rapsolja till stekning
  • tunna kokosstrimlor till garnering
  • salt efter smak
  1. Ställ ugnen på 200 grader. Halvera och klyfta butternuten i fyra-sex klyftor. Det gör att de är färdigbakade i ugnen efter bara 25 minuter.
  2. Skala och hacka så länge äpple, lök och vitlök och fräs med ingefäran och chilin i olja i en tjockbottnad kastrull. De ska inte ta färg, bara mjukna. Dra åt sidan.
  3. Koka upp 7 dl grönsaksfond.
  4. Ta ut butternutklyftorna och låt svalna innan du skrapar av fruktköttet från skalet med en sked.
  5. Hacka pumpaköttet och låt det fräsa med i kastrullen. Tillsätt fonden och låt koka upp.
  6. Mixa soppan slät med stavmixer och klicka i kokosmjölken. Smaka av med salt
  7. Servera i skålar och toppa med kokosstrimlor.

Kommentarer

14 svar till ”Got ya, Povel!”

  1. Emma

    Åhh, vad gott det låter!!! Måste göras!! Jag ÄLSKAR att öppna frukt på finurligt vis. Som bananer på rätt håll (Fair Trade givetvis!) och kaktusfrukt utan att få taggar i sig… Jättebra! Måste testas! och vilka snygga girlanger :-)
    Gjorde en buttenutsoppa en gång med salvia och sprött bacon, också gott.

  2. kul, vackert och gott! detta piggade upp i allt det murriga. ditt recept måste jag testa, butternut och kokos är verkligen gott tillsammans

  3. Pumpasoppa kan vara så gott. Själv misslyckades jag på något obegripligt sätt senast men ska göra ett nytt försök snart. Det verkar gott med kokos till också och som sagt superfina girlanger!

  4. Snyggt :)
    Älskar kokosnötter! Särskilt när de har torkats i små fyrkanter. Riven kokos fastnar bara mellan tänderna. Jag måste någon gång hitta på nåt annat än soppa att göra med butternut squash.

  5. Tack, visst är det ett tacksamt pyssel?
    Emma: Bacon och salvia är grym kombo det med, men jag tenderar att stoppa salvia i det mesta så här års, så det här var bra rent terapeutiskt ;-)

    Jessika: De är väldigt goda ugnsbakade med olivolja och överströdda med flingsalt och hel spriskummin också. I “skedbladen” kan man rosta jordnötter (fast dem tål du väl inte du?)

  6. Jordnötter är en ärta så jag tål dom, det är botaniska nötter som går åt skogen.

  7. Jisses vad smart! Tack vare det här tipset vill till och med kokos-skeptikern Magnus köpa kokosnötter i morgon!

  8. Emil O

    Nu gillar ju inte jag kokos, konstigt nog tycker jag dock kokosmjölk är gott, men ett klart intressant tips.
    Jessika: Jag har gjort rostad pumpa-mos på butternut, rosta som vanligt och sen pressa genom en potatispress och blanda med grädde/mjölk och kryddor. Voila! Mos. Men den är gudomlig i soppor, gjort en hel del olika.

  9. Jag har inte heller varit ngn kokosfantast, men färsk kokos är ju liksom en helt annan grej. Förr orkade jag inte, bara såg nöten i fruktdisken och tänkte “jobbig”. Nu hamnar den i korgen i ett huj. Tänk er en baddare till chokladtårta med kokosstrimlor på… ska jag nog göra snart.

  10. Men så vackert och gott det ser ut!

  11. Tack ett praktiskt tips, kommer nog att innebära inköp av fler kokosnötter än vanligt. Läste det dock för sent för att testa det till butternutsoppan vi gjorde i helgen.

  12. Åh, butternut squash…säsongen har inte börjar riktigt ännu; i mitt kök, vill säga. Pumporna har legat och lockat och ropat på mig i veckor, men jag har haft annat på min mentala ,eny ;).
    Nu på lördag blir det långkokt gryta i ugn med bland annat butternut. Och så har jag lovat äldste sonen att göra pumpa-muffins igen. För att ionte tala om pumpa-bröd; surdegsvarianten, detta år!

  13. Så himla god soppan ser ut – ska absolut prova!
    Hälsningar Mamma Mat

  14. Tack Mamma Mat, du kanske utvecklar den ett snäpp till ;-)