Somliga blir helt enkelt inte bra på bild. Dom av oss som tillbringat decennier framför speglar och till slut hittat fram till en fungerande fotomin genom att sträna upp ansiktet i ett muskulöst leende samtidigt som vi lyfter ögonbrynen, trycker upp tungan i hårda gommen och tänker på ett litet franskt äpple, har svårt att acceptera det. Om man provar en annan vinkel då? Hjälper inte. Försöker dölja det värsta med en ruska koriander? Tyvärr. Placerar en alldeles överflödig limeklyfta i förgrunden? Nej. Något snyggt bröd då? Jag sa ju att det inte skulle funka. En stor jädrans yoghurtklick? Får jag gå nu?
Men hallå, det är väl inte hela världen om man inte blir snygg på bild, mumlar du. Lätt för dig att säga. Du är ju inte ett recept.
Bönchili med stjärnanis, kaffe och lime
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4 – 6
Tid: 1 timme + prep bönor
- 3 dl torkade svarta bönor
- 4 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 3 stjärnanis
- 1 msk spiskummin
- 1/2 msk koriander, torkad och malen
- chili, så många olika sorter som möjligt, mängd efter smak
- 1 burk krossad tomat
- 1 buljongtärning
- 1 msk socker
- 1 – 2 shot espressokaffe (kan uteslutas)
- 2 lime
- 4 – 5 timmar eller en dag innan: Koka upp de torkade bönorna i rejält med osaltat vatten. Låt småkoka ca 20 min. Stäng av plattan och låt stå kvar och mjukna under lock tills vattnet svalnat helt. Smaka och koka upp ytterligare en gång om bönorna inte mjuknat tillräckligt av första koket.
- Hacka lök och vitlök mycket fint och fräs i en rejäl slurk olivolja i en gryta.
- Stöt anis tillsammans med lite salt i en mortel. Upprepa med chilin om du använder torkad.
- Låt de torra kryddorna fräsa med löken (ta inte all chili med en gång, du vet hur det kan gå) en stund.
- Tillsätt tomat, avspolade bönor, buljongtärning, socker, kaffe och zesten (bara det yttersta, yttersta gröna) från de två limefrukterna. Smaka av med salt, peppar, chili och pressad lime (jag använde all limesaft men jag gillar syra). Späd med vatten om chilin känns väl tjock i konsistensen.
- Servera med bröd, tjockyoghurt, avokado, färsk koriander och gärna en varm paprikasallad (se nedan).
Tips: Sätt ugnen på 225°C, grillvärme. Klyv och kärna ur två röda paprikor, lägg på plåt med den kupade sidan uppåt tillsammans med ett gäng delade körsbärstomater med den platta sidan uppåt. Grilla på ugnens översta fals tills paprikorna blivit svarta (ca 20 min). Låt svalna under fuktad handduk. Dra skalen av paprikorna. Koka upp majs i välsaltat vatten. Slå bort vattnet, rör ner tomater och paprikafiléer, dra i en hutt olivolja, på med salt och rejält med svartpeppar. Klart.
Kommentarer
12 svar till ”Bönchili med stjärnanis, kaffe och lime”
Ska vi inte hiva i lite hågoktaning choklad också så kommer vi ännu närmare en mole.
Jag gillar tipsen som espresso och “så många chilis som möjligt” – sån mat blir alltid exceptionellt bra!
ingen är perfekt
Nej men du har gjort ditt bästa i Photoshop för att få limen att se radioaktiv ut ;)
Hahaha. Mat ska vara underhållning och jag gör mitt bästa!
Hej!
Jag skulle vilja ha tag på din mejladress för att fråga om vi kan länka till din sajt. Var hittar man den? Mejla mig gärna på linda.lundin@yourlife.nu.
Linda Lundin,
webbredaktör Yourlife.nu
Kära Linda, det är bara att länka på för allt vad tygen håller! Trevligt och roligt tycker jag!
Hej igen,
Har du en bild du kan skicka som vi kan använda?
/Linda
Om man bara beskriver hur jäkla gott något är så behövs aldrig den perfekta bilden….eller?!
Tveksamt. Receptbranschen är fruktansvärt ytlig, tro mig.
Allt jag lagar till som blir gott ser på bild ut som något som Killinggänget regisserat: en kompakt massa av brunt.
En medioker matlagare och en usel matfotograf, det är mitt öde. Men jag är snäll mot djur.
Det är väl dessvärre så mat ser ut. Grundregeln “Ju godare desto fulare” stämmer rätt ofta. Min godaste mat kommer aldrig upp på bloggen, än mindre i något annat sammanhang. Jag får äta den själv, i mörker och ensamhet.