Enkel ölälg

Öl och kött är en utmärkt kombination, speciellt vid kokning. De rostade tonerna i ölet ersätter de aromer som bildas vid stekning, och skyn som blir över bildar grunden för en fantastisk sås. Den korta koktiden i receptet kräver dock ett rätt mört kött till att börja med; annars blir slutresultatet alltför segt.


Portioner: 4
Tid: 1 timme och 15 minuter
Du behöver: 

1 liten (ca 850 g) mör älgstek
3 små gula lökar
15 krossade enbär
2 1/2 dl Samuel Adams Black Lager eller annan mörk smakrik öl som inte är för besk
1-2 kryddmått vitpeppar
50-100 g trattkantareller
100 g små champinjoner
ett par droppar Worchestershiresås
ett par droppar asiatisk fisksås
ca 1/2 msk maizena till redning
smör till bryning salt

Till servering:
Ugnsstekta rotfrukter

Gör så här: 
  1. Bryn steken runtom i smöret en stekpanna. Skala och klyfta lökarna.
  2. Lägg den brynta steken och lökklyftorna i en gryta, slå över öl och tillsätt kryddor: krossade enbär, vitpeppar och en tesked salt. Låt puttra på svag värme under lock tills steken har en innertemperatur av 75°C inuti, cirka 40-60 minuter.
  3. Rensa under tiden svampen och skär den i relativt små bitar. Stek den i samma stekpanna som köttet varit i (för att plocka upp smaken), stänk över några droppar worchestershiresås och några droppar fisksås.
  4. När köttet är färdigt, plocka upp det ur grytan och sila av skyn. Häll skyn i stekpannan över svampen (men spara en skvätt till redningen), reducera till önskad mängd och smakstyrka. Red av genom att vispa ut maizenan i den avsvalnade skyskvätten. Servera svampsåsen till steken. Köttet bör vila ca 20 minuter innan den skärs upp.

Bild för Malin Sandström

Mer från Malin Sandström


Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström