Enkel ölälg
Öl och kött är en utmärkt kombination, speciellt vid kokning. De rostade tonerna i ölet ersätter de aromer som bildas vid stekning, och skyn som blir över bildar grunden för en fantastisk sås. Den korta koktiden i receptet kräver dock ett rätt mört kött till att börja med; annars blir slutresultatet alltför segt.
Tid: 1 timme och 15 minuter
1 liten (ca 850 g) mör älgstek
3 små gula lökar
15 krossade enbär
2 1/2 dl Samuel Adams Black Lager eller annan mörk smakrik öl som inte är för besk
1-2 kryddmått vitpeppar
50-100 g trattkantareller
100 g små champinjoner
ett par droppar Worchestershiresås
ett par droppar asiatisk fisksås
ca 1/2 msk maizena till redning
smör till bryning salt
Till servering:
Ugnsstekta rotfrukter
- Bryn steken runtom i smöret en stekpanna. Skala och klyfta lökarna.
- Lägg den brynta steken och lökklyftorna i en gryta, slå över öl och tillsätt kryddor: krossade enbär, vitpeppar och en tesked salt. Låt puttra på svag värme under lock tills steken har en innertemperatur av 75°C inuti, cirka 40-60 minuter.
- Rensa under tiden svampen och skär den i relativt små bitar. Stek den i samma stekpanna som köttet varit i (för att plocka upp smaken), stänk över några droppar worchestershiresås och några droppar fisksås.
- När köttet är färdigt, plocka upp det ur grytan och sila av skyn. Häll skyn i stekpannan över svampen (men spara en skvätt till redningen), reducera till önskad mängd och smakstyrka. Red av genom att vispa ut maizenan i den avsvalnade skyskvätten. Servera svampsåsen till steken. Köttet bör vila ca 20 minuter innan den skärs upp.