I helgen fick delar av familjen för sig att det hade varit trevligt att övernatta i ett vindskydd. Själv började jag känna mig lite krasslig och stannade hemma.
Men på söndagsmorgonen sällade vi oss till de andra ute vid Krankesjön för att äta frukost. Det hade regnat lite under natten, men nu var solen framme och lyste på små vita rundlar i gräset på fältet; vi kastade oss ut ur bilen.
Giftchampinjoner i massor… men vänta, visst var där en ängschampinjon? Och en till och en till! Vi hamnade snart i ett slags rus, ni vet när man spanar – “spionerar” som sjuåringen kallar det – och plötsligt kan fokusera så starkt att man direkt dyker ner på hattar med “rätt” rundning. Det där är bergis någon nedärvd förmåga från samlar/jägartiden.
Nära två kilo champinjoner och ett dussin röksvampar av apelsinstorlek fick vi med oss hem, och det, mina vänner, är det största svampfyndet jag gjort här nere på slätten på år och dar! Det är kanske inte så konstigt att svampen frodas på fältet, med tanke på de hundratals lösgående kor som håller vidderna öppna och välgödslade, men jag brukar liksom aldrig vara den som är först på plats.
Hälften av champinjonerna hamnade i en härlig ragu, resten förvälldes till senare övningar. Röksvampen skivade vi och trädde upp på en ståltråd i köksfönstret för att de skulle torka fortare. Bereder den verkligen vägen till umamiland kommer den att användas flitigt i grytorna i höst.
Svampragu på ängschampinjoner
Receptmakare: Anna billing
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
-
600 g rensade färska champinjoner
-
2 schalottenlökar
-
1 vitlöksklyfta
-
1 liten bunt slätpersilja
-
2 stjälkar blekselleri
-
2 dl vispgrädde
-
50 g riven taleggio
-
1/2 dl vitt vin
-
1 nypa repad, färsk timjan
-
1/2 krm riven muskot
-
Salt och svartpeppar
- Låt grädden koka upp i en liten tjockbottnad kastrull och sjud i 10 minuter tills den har tjocknat och reducerats till hälften
- Rör ner timjan, muskoten och den rivna taleggion i grädden. Stäng av värmen och dra kastrullen åt sidan.
- Dela champinjonerna i kvartar. Finhacka schalottenlök, vitlök, selleri och hälften av persiljan.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn champinjonerna tillsammans med hacket i några minuter.
- Tillsätt vinet i pannan och låt det sjuda med. Vänd sedan försiktigt ner ost- och gräddblandningen. Smaka av med salt, svartpeppar och muskot och servera överströdd med grovhackad persilja till din favoritpasta, förslagsvis pappardelle.

Kommentarer
7 svar till ”Framgångsrikt champinjonspionage”
Åhh vad gott det ser ut! Avundas dig som vågar plocka svamp. Jag hade fått för mig att jag fått med ett och annat otyg i svampkorgen. :-) Inget slår en skvätt vin i maten. Allt blir så mycket godare då…! ;-) Kram Anna
Det här låter sjukt gott och måste lagas. Men varför ska man vara försiktig när man vänder ner ost- och gräddblandningen? Bortsätt från att man inte vill ha taleggio på byxorna…
Anna: Jag är utrustad till tänderna med svampböcker, här tas inga risker ;-)
Nina: Äsch, det var bara det att vildplockade champinjoner är skörare än köpta och man behöver ju inte gojsa sönder dem fullständigt. Men det är verkligen sjukt gott!
Jag sneglade in i grannbondens hage häromdagen. Imorgon ska jag dit och skörda- oxå champinjoner :-) Gott gott! Din ragu låter superläcker, men så mycket vispgrädde tål jag inte :-(
Tyvärr brukar ju champinjonerna snabbt angripas av insektslarver, men det kanske också är lite bättre så här senare på säsongen?
Emma: Vispgrädden skulle, enligt ett italienskt recept jag snubblade över koka ihop för bästa krämigheten, men du kan säkert minska mängden och reda med något annat istället.
Kurt: Tror inte det, även svampfötterna på de vackraste exemplaren var angripna och fick rensas bort, men hattarna var verkligen fina!
Ooops, förlåt, tittade närmare på receptmängderna, där slant jag visst på tangenterna! 2 dl grädde ska det vara, jag ändrar bums! Jag skyller på att jag är sjuk och snart ska krypa tillbaka ner i sängen…